Dýně z výživového hlediska řadíme k zelenině. Dýně jsou dobrým zdrojem karotenů, které se v těle částečně mění na vit. A (tedy prekurzory vit. A, těhotné maminky nelekejte se, nehrozí vám předávkování vit. A) Vit. A podporuje normální funkci zraku, také správný vývoj buněk sliznic, kůže, krvetvorby a imunity… Dýně jsou dále zdrojem minerálních látek a vlákniny (2-3g na 100 g).
Konkrétně máslová dýně, má měkčí dužninu, je rychle uvařená a hodí pro mixování. Před přípravou se ale musí tuhá slupka oloupat.
Já osobně ji mám raději do sladkých receptů, její vůně mi připomíná cukrovou vatu :-D Dneska mám pro vás tip, jak si z máslové dýně jednoduše připravit pyré, které si pak můžete dát do jogurtu, kaší, nebo třeba jako náplň do koláčů, nebo malým dětem do prvních příkrmů (tady s kořením opatrně).