Kvalita potravin a výživa & recepty na každý den

Potřebujete ráno rychlou a zároveň výživnou snídani pro sebe i celou rodinu?
Zkuste začít den s řadou výrobků ,,Vstávej“ od firmy AGRO-Elze Znojma. Já si dnes vybrala ,,Vstávej“ s ovesnou kaší mandlovou.  Směs obsahuje komplexní sacharidy a parádní množství bílkovin. Takže stačí směs nasypat do misky a zalít horkou vodou nebo mlékem. Pro výraznější chuť doporučuji přidat špetku soli, med a skořici.

Ovesná kaše s mandlemi a karamelizovanými jablky

Až kaše trochu vychladne, zkuste ji doladit několika kapkami voňavého rostlinného oleje, plného zdravých tuků. Třeba mandlový, lisovaný za studena. Skvěle se do kaše hodí také čerstvá nebo karamelizovaná jablka či hrušky a pro extra křupavost přidejte nasekané ořechy či oblíbená semínka.

Ovesná kaše s mandlemi a karamelizovanými jablky Pin Recipe
0 Přidat do oblíbených
Čas na přípravu 5 mins Čas vaření 10 mins Celkový čas 15 min Obtížnost: Pro začátečníky Porce: 2 Kalorie: 477kcal/1 porce/400 g Nejlepší období: Vhodné po celý rok

Suroviny na 2 snídaňové porce:

Cooking Mode Disabled

Postup přípravy kaše:

  1. Do rendlíku nalejte 400 ml vody nebo mléka a přiveďte k varu. Poté ihned odstavte rendlík z plotny a přidejte skořici, med a špetku soli, případně sušené brusinky. 

  1. Promíchejte a postupně nasypejte do horké tekutiny suchou směs na kaši.

  2. Nechejte kaši odstát, dokud nebudou vločky měkké. Zakápněte kaši mandlovým olejem a rozdělte ji do talířků.

Příprava karamelizovaných jablek:

  1. Pánev rozpalte, poté snižte plamen na střední teplotu ( já dávám stupeň 5 z 9) a rozpusťte máslo. Poté ihned na pánev přidejte krájená jablka.
  2. Jablka posypejte cukrem a nechejte je ze spodní strany zkaramelizovat. Trvá to zhruba 3 až 5 minut. Hotová jablka poznáte jednoduše tak, že budou mít spodní stranu karamelově zbarvenou.  Pokud máte čas, můžete samozřejmě jablka opékat z obou stran. Mně se na tuto přípravu  osvědčila nerezová pánev, kterou jsem nejprve vypálila olejem, tudíž se na ní pak suroviny nepřipalují. 

  3. Kaši ozdobte karamelizovanými jablky, nasekanými mandlemi a semínky. Dále můžete přidat bílý jogurt nebo třeba Skyr, abyste potěšili svou střevní mikroflóru :-)

  4. Dobrou chuť!

Výživové údaje

Porce 2


Množství na porci
Kalorie 477kcal
% Denní hodnota *
Celkový tuk 18g28%
Celkový obsah sacharidů 56g19%
Vláknina 7g29%
Bílkovina 26g52%

* Při sestavování velikosti ukázkových porcí vycházím z referenčního příjmu 8400kJ/2000 kcal. Což je z toho důvodu, abych mohla vypočítat nutriční hodnotu porce. Nezapomeňte prosím, že každý máme jiné nároky na výživu a navíc není v tomto zohledněn celkový počet porcí za den. Ukázky slouží pouze pro inspiraci, jak si sestavit nutričně vyvážené jídlo. Velikost porce si prosím upravte podle vašich potřeb. Př sestavování receptur vycházím z obecných výživových doporučení, nicméně není mým cílem sestavit dokonalý recept, ale to, aby jídlo obsahovalo všechny důležité živiny, pokud možno v optimálním poměru a hlavně, aby chutnalo. Nutriční hodnotu jídla následně přepočítávám v nutričním programu, pouze proto, abyste si dokázali udělat představu o jeho výživové hodnotě. K sestavení vyváženého jídelníčku rozhodně nepotřebujete denně počítat kalorie a gramy živin. Nikdo nemá dokonalý jídelníček, ani já, ani žádný odborník na výživu, to ani není cílem ;-)

Uvařili jste podle tohoto receptu? Podělte se s námi o to, jak vám chutnalo :-)

@umimejist

@umimejistcz

pinit
Receptová karta - Powered by WP Delicious
michaela smolková umíme jíst

Michaela

Píši o dobrém jídle, kvalitě a výrobě potravin, mýtech ve výživě...

Srdečně vás vítám na mém blogu. Můžete se tady inspirovat, jak sobě a své rodině snadno připravovat nutričně vyvážená jídla pomocí jednoduchých receptů z běžně dostupných surovin. Dále vám poradím s nákupem ,,zdravých“ a kvalitních potravin. Na blogu také najdete čtení o výrobě vašich oblíbených potravin a zajímavostech o výživě.

Rate this recipe

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Add a question

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

0 Přidat do oblíbených
Min
0 Přidat do oblíbených

Share it on your social network