Volby tisku:

Holandské řízečky pečené v troubě

peceny holandsky rizek

Dnes mám pro vás recept na starou dobrou klasiku – holandské řízky , ale pečené v troubě. Tyto řízečky jsou především zdrojem bílkovin a tuků, k nim si ještě tedy přidejte nějaký zdroj komplexních sacharidů – vařené brambory či batáty, bramborovou kaši/ bramborovou-zeleninové pyré, nebo třeba pečivo ( ideálně celozrnné -vláknina). Nezapomeňte si k nim přihodit ještě jednu porci čerstvé zeleniny, nebo zeleninového salátu.

Způsob přípravy
Uplatnění
Obtížnost Pro začátečníky
Čas
Čas na přípravu: 15 mins Čas vaření: 40 mins Celkový čas: 55 min
Porce 6
Kalorie 1179 kJ/282 kcal/1 porce
Nejlepší období Vhodné po celý rok
Recept na 6 porcí:
  • 200 g mleté hovězí ( do 10 % tuku)
  • 250 g mleté vepřové kýty
  • 1 ks vejce
  • 100 g strouhaného sýru (eidam, gouda)
  • 1 hrst nasekané čerstvé pažitky nebo petrželky
  • 1 ks menší červené cibule na kostičky
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 3 lžíce řepkového oleje na potření
  • 1 lžička sůl, pepř, majoránka, česnek dle chuti
  • 100 g strouhanky (klasická, ze sušeného celozrnného pečiva nebo klidně nadrcené suchary, knackbroty..)
Postup:
  1. Smíchejte mleté maso, cibulku, pažitku, vajíčko a sýr. Poté přidejte sůl, pepř, případně česnek a důkladně promíchejte.

  2. Poté vytvarujte řízečky a následně obalte ve strouhance.

  3. Řízečky vyskládejte na plech vyloženým pečícím papírem, pomocí mašlovačky potřete olejem.

  4. peceny holandsky rizek

    Pečte nejprve 30 minut při teplotě 170 °C, poté cca dalších 10 minut při teplotě 200 °C.

Výživové údaje

Porce 6


Množství na porci
Kalorie 282kcal
% Denní hodnota *
Celkový tuk 15g24%
Celkový obsah sacharidů 11g4%
Vláknina 3g12%
Bílkovina 23g46%

* Při sestavování velikosti ukázkových porcí vycházím z referenčního příjmu 8400kJ/2000 kcal. Což je z toho důvodu, abych mohla vypočítat nutriční hodnotu porce. Nezapomeňte prosím, že každý máme jiné nároky na výživu a navíc není v tomto zohledněn celkový počet porcí za den. Ukázky slouží pouze pro inspiraci, jak si sestavit nutričně vyvážené jídlo. Velikost porce si prosím upravte podle vašich potřeb. Př sestavování receptur vycházím z obecných výživových doporučení, nicméně není mým cílem sestavit dokonalý recept, ale to, aby jídlo obsahovalo všechny důležité živiny, pokud možno v optimálním poměru a hlavně, aby chutnalo. Nutriční hodnotu jídla následně přepočítávám v nutričním programu, pouze proto, abyste si dokázali udělat představu o jeho výživové hodnotě. K sestavení vyváženého jídelníčku rozhodně nepotřebujete denně počítat kalorie a gramy živin. Nikdo nemá dokonalý jídelníček, ani já, ani žádný odborník na výživu, to ani není cílem ;-)

Uvařili jste podle tohoto receptu? Podělte se s námi o to, jak vám chutnalo :-)

@umimejist

@umimejistcz

michaela smolková umíme jíst
Michaela
Píši o dobrém jídle, kvalitě a výrobě potravin, mýtech ve výživě...

Srdečně vás vítám na mém blogu. Můžete se tady inspirovat, jak sobě a své rodině snadno připravovat nutričně vyvážená jídla pomocí jednoduchých receptů z běžně dostupných surovin. Dále vám poradím s nákupem ,,zdravých“ a kvalitních potravin. Na blogu také najdete čtení o výrobě vašich oblíbených potravin a zajímavostech o výživě.

Mám radost, že vás recept zaujal. Přeji Vám dobrou chuť!

Míša