Dnes mám pro vás recept na starou dobrou klasiku – holandské řízky , ale pečené v troubě. Tyto řízečky jsou především zdrojem bílkovin a tuků, k nim si ještě tedy přidejte nějaký zdroj komplexních sacharidů – vařené brambory či batáty, bramborovou kaši/ bramborovou-zeleninové pyré, nebo třeba pečivo ( ideálně celozrnné -vláknina). Nezapomeňte si k nim přihodit ještě jednu porci čerstvé zeleniny, nebo zeleninového salátu.
Holandské řízečky pečené v troubě

Recept na 6 porcí:
Postup:
Smíchejte mleté maso, cibulku, pažitku, vajíčko a sýr. Poté přidejte sůl, pepř, případně česnek a důkladně promíchejte.
Poté vytvarujte řízečky a následně obalte ve strouhance.
Řízečky vyskládejte na plech vyloženým pečícím papírem, pomocí mašlovačky potřete olejem.
Pečte nejprve 30 minut při teplotě 170 °C, poté cca dalších 10 minut při teplotě 200 °C.
Velikost porce 130 g
Porce 1
- Množství na porci
- Kalorie 282
- % Denní hodnota *
- Celkový tuk 15g24%
- Celkový obsah sacharidů 11g4%
- Vláknina 3g12%
- Bílkovina 23g46%
* Při sestavování velikosti ukázkových porcí vycházím z referenčního příjmu 8400kJ/2000 kcal. Nezapomeňte prosím, že každý máme jiné nároky na výživu a navíc není v tomto zohledněn celkový počet porcí za den. Ukázky slouží pouze pro inspiraci, jak si sestavit nutričně vyvážené jídlo. Velikost porce si prosím upravte podle vašich potřeb. - Př sestavování receptur vycházím z obecných výživových doporučení, tedy teoreticky z trojpoměru makronutrientů: 20 % bílkoviny, 25 % tuky, sacharidy 55 %. Někdy jídlo obsahuje více tuků, jindy více bílkovin atd.. protože mým cílem není sestavit dokonalý recept, který bude přesně odpovídat výživovým doporučením, ale to, aby jídlo obsahovalo všechny důležité živiny, pokud možno v optimálním poměru a hlavně, aby chutnalo. Nutriční hodnotu jídla následně přepočítávám v nutričním programu, pouze proto, abyste si dokázali udělat představu o jeho výživové hodnotě. K sestavení vyváženého jídelníčku rozhodně nepotřebujete denně počítat kalorie a gramy živin. Nikdo nemá dokonalý jídelníček, ani já, ani žádný odborník na výživu, to ani není cílem ;-)