Univerzální rychlý recept na směs z luštěnin. Já tentokrát použila do receptu neloupanou červenou čočku, můžete však nahradit cizrnou či fazolemi. Podávat můžete s pečivem, rýží nebo třeba s bramborami.

Směs z červené čočky se zeleninou

Dnes mám pro vás rychlý a takový hodně univerzální recept. Vlastně, veškeré suroviny v receptu můžete nahradit tím, co máte doma zrovna ve špajzu :-D Červenou čočku můžete nahradit klidně cizrnou či fazolemi. Zeleninu můžete použít jakoukoliv chcete. Tato směs je především zdrojem bílkovin a tuků, tak si k ní ještě zakousněte třeba chléb, placky, tortilly, nebo klidně brambory či rýži, abyste doplnili další komplexní sacharidy

směs z červené čočky Pin Recipe
0 Přidat do oblíbených
Čas na přípravu 5 min Čas vaření 20 min Celkový čas 25 min Obtížnost: Pro začátečníky Porce: 4 Kalorie: 1 porce/1342 kJ/321 kcal Nejlepší období: Vhodné po celý rok

Ingredience

Suroviny na 4 porce

Postup:

  1. Čočku uvařte dle návodu na obale.

  2. Mezi tím v druhém hrnci rozehřejte olej a poté přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a restujte ji do zlatova. K cibuli přidejte mrkev a po chvíli přidejte utřený česnek a za stálého míchání společně krátce restujte. Do směsi nakonec vmíchejte koření a rajčatový protlak.

  3. K základní směsi přidejte rajčata  a vše společně restujte cca 5 minut

  4. Do hrnce přidejte uvařenou čočku a zalijte ji smetanou či vývarem tak, abyste dosáhli středně husté konzistence. Vařte na nižším stupni 10 minut tak, aby se všechny chutě řádně spojily.

  5. Nakonec osolte, dochuťte citronovou šťávou, při podávání můžete posypat čerstvou petrželkou, jarní cibulkou či koriandrem.

Výživové údaje

Velikost porce 300 g

Porce 1


Množství na porci
Kalorie 320kcal
% Denní hodnota *
Celkový tuk 13g20%
Celkový obsah sacharidů 34g12%
Vláknina 7g29%
Bílkovina 16g32%

* Při sestavování velikosti ukázkových porcí vycházím z referenčního příjmu 8400kJ/2000 kcal. Což je z toho důvodu, abych mohla vypočítat nutriční hodnotu porce. Nezapomeňte prosím, že každý máme jiné nároky na výživu a navíc není v tomto zohledněn celkový počet porcí za den. Ukázky slouží pouze pro inspiraci, jak si sestavit nutričně vyvážené jídlo. Velikost porce si prosím upravte podle vašich potřeb. Př sestavování receptur vycházím z obecných výživových doporučení, nicméně není mým cílem sestavit dokonalý recept, ale to, aby jídlo obsahovalo všechny důležité živiny, pokud možno v optimálním poměru a hlavně, aby chutnalo. Nutriční hodnotu jídla následně přepočítávám v nutričním programu, pouze proto, abyste si dokázali udělat představu o jeho výživové hodnotě. K sestavení vyváženého jídelníčku rozhodně nepotřebujete denně počítat kalorie a gramy živin. Nikdo nemá dokonalý jídelníček, ani já, ani žádný odborník na výživu, to ani není cílem ;-)

Uvařili jste podle tohoto receptu? Podělte se s námi o to, jak vám chutnalo :-)

@umimejist

@umimejistcz

pinit
Zařadit pod
Receptová karta - Powered by Delicious Recipes
Umíme jíst

Michaela

Píši o dobrém jídle, kvalitě a výrobě potravin, mýtech ve výživě...

Srdečně vás vítám na mém blogu. Můžete se tady inspirovat, jak sobě a své rodině snadno připravovat nutričně vyvážená jídla pomocí jednoduchých receptů z běžně dostupných surovin. Dále vám poradím s nákupem ,,zdravých“ a kvalitních potravin. Na blogu také najdete čtení o výrobě vašich oblíbených potravin a zajímavostech o výživě.

Add a review

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Add a question

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *