Univerzální rychlý recept na směs z luštěnin. Já tentokrát použila do receptu neloupanou červenou čočku, můžete však nahradit cizrnou či fazolemi. Podávat můžete s pečivem, rýží nebo třeba s bramborami.
Směs z červené čočky se zeleninou
Dnes mám pro vás rychlý a takový hodně univerzální recept. Vlastně, veškeré suroviny v receptu můžete nahradit tím, co máte doma zrovna ve špajzu :-D Červenou čočku můžete nahradit klidně cizrnou či fazolemi. Zeleninu můžete použít jakoukoliv chcete. K této směsi si ještě zakousněte třeba chléb, placky, tortilly, nebo klidně brambory či rýži, abyste doplnili další komplexní sacharidy. Pokud máte vyšší potřebu bílkovin, uvařte si k čočce vejce, nebo přidejte tofu.
Ingredience
Suroviny na 4 porce
Postup:
Čočku uvařte dle návodu na obale.
Mezi tím v druhém hrnci rozehřejte olej a poté přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a restujte ji do zlatova. K cibuli přidejte mrkev a po chvíli přidejte utřený česnek a za stálého míchání společně krátce restujte. Do směsi nakonec vmíchejte koření a rajčatový protlak.
K základní směsi přidejte rajčata a vše společně restujte cca 5 minut
Do hrnce přidejte uvařenou čočku a zalijte ji smetanou či vývarem tak, abyste dosáhli středně husté konzistence. Vařte na nižším stupni 10 minut tak, aby se všechny chutě řádně spojily.
Nakonec osolte, dochuťte citronovou šťávou, při podávání můžete posypat čerstvou petrželkou, jarní cibulkou či koriandrem.
Porce 4
- Množství na porci
- Kalorie 320kcal
- % Denní hodnota *
- Celkový tuk 13g20%
- Celkový obsah sacharidů 34g12%
- Vláknina 7g29%
- Bílkovina 16g32%
* Při sestavování velikosti ukázkových porcí vycházím z referenčního příjmu 8400kJ/2000 kcal. Což je z toho důvodu, abych mohla vypočítat nutriční hodnotu porce. Nezapomeňte prosím, že každý máme jiné nároky na výživu a navíc není v tomto zohledněn celkový počet porcí za den. Ukázky slouží pouze pro inspiraci, jak si sestavit nutričně vyvážené jídlo. Velikost porce si prosím upravte podle vašich potřeb. Př sestavování receptur vycházím z obecných výživových doporučení, nicméně není mým cílem sestavit dokonalý recept, ale to, aby jídlo obsahovalo všechny důležité živiny, pokud možno v optimálním poměru a hlavně, aby chutnalo. Nutriční hodnotu jídla následně přepočítávám v nutričním programu, pouze proto, abyste si dokázali udělat představu o jeho výživové hodnotě. K sestavení vyváženého jídelníčku rozhodně nepotřebujete denně počítat kalorie a gramy živin. Nikdo nemá dokonalý jídelníček, ani já, ani žádný odborník na výživu, to ani není cílem ;-)