krémová rybí polévka pinit
0 Přidat do oblíbených
POLÉVKY RYCHLÁ PŘÍPRAVA

Treska pestrá neboli aljašská patří mezi mořské ryby s nízkým obsahem tuku (1g tuku/100 g) a vyšším obsahem bílkovin (17 g bílkovin/100g).  Nejčastěji na ni v obchodech narazíme v mrazících boxech ve formě filet, nebo lisovaných filetových bloků. Celé filety (PBI) mohou obsahovat drobnou kost, kdežto ve filetových blocích (PBO) nesmí být dle standardu víc jak jedna drobná kůstka na 1kg ryby – jsou často označované jako vhodné pro děti.

Bulgurový salát pinit
0 Přidat do oblíbených
HLAVNÍ JÍDLA RYCHLÁ PŘÍPRAVA VEGETARIÁNSKÉ RECEPTY

Do salátu můžete použít jakoukoliv sezónní zeleninu, která je chutná po upečení – dýni, červenou řepu, cuketu, lilek, brokolici, květák, celer atd… Okořeňte si dle chuti – klidně grilovací koření, chilli, papriky, nebo různými bylinkami. V receptu jsem použila tvaroh na strouhání - tento domácí recept na nakládaný, pokud vám ale tato varianta nevyhovuje, můžete jej nahradit jiným zdrojem bílkovin např. vejcem nebo tofu (s uzeným tofu je salát taky vynikající).

česneková pomazánka se sušenými rajčaty pinit
0 Přidat do oblíbených
RYCHLÁ PŘÍPRAVA VEGETARIÁNSKÉ RECEPTY

Jedna z mých nejoblíbenějších ,,snídaňových“ pomazánek. Skvělá bude určitě i na chlebíčky. Na pomazánky používám převážně nízkotučný /polotučný tvaroh, kdy chybějící tuk doplním za studena lisovaným oleji (nakyslou chuť tvarohu příjemně zjemní), oříšky či semínky. Tentokrát jsem ji doladila černými olivami a olivovým olejem. Pokud máte vyšší potřebu bílkovin, k pomazánce si dejte třeba vařená vejce, nebo kvalitní šunku.

Kapustová polévka pinit
0 Přidat do oblíbených
POLÉVKY RYCHLÁ PŘÍPRAVA VEGETARIÁNSKÉ RECEPTY

Kapusta patří mezi druhy zeleniny, kterými můžeme v zimě doplnit vit. C. Je také zdrojem luteinu, který pomáhá chránit naše oči, vit. K a beta-karotenu. Kapusta kadeřávek je dokonce velmi dobrým zdrojem vápníku (dobře vstřebatelného - kapusta obsahuje NÍZKÉ množství oxalátů, které jinak brání vstřebávání minerálních látek).

Pokud máte rádi výraznější chutě, můžete do polévky přidat 2 hrsti sušených hub, nebo vodu nahradit masovým či zeleninovým vývarem. Pokud byste si chtěli dát polévku jako hlavní jídlo, přidejte si zdroj bílkovin například v podobě ztraceného/sázeného vejce, luštěnin, masa. A také ještě navíc komplexní sacharidy – pečivo, luštěniny.

Rýžový salát s kuřecím masem a zeleninou pinit
0 Přidat do oblíbených
HLAVNÍ JÍDLA LUŠTĚNINY RYCHLÁ PŘÍPRAVA VEGETARIÁNSKÉ RECEPTY

Mám mnohem raději bílou rýži než natural. Pořád jsem ji za ty roky nepřišla na chuť. Ano, bílá rýže obsahuje málo vlákniny a ano bílá rýže má vysoký glykemický index (v překladu je hladová :-D ). A kvůli tomu se o ni v různých magazínech můžete dočíst, jak je hrozně ,,nezdravá“. Není. Málo vlákniny můžeme vyřešit přidáním luštěnin. A glykemický index? Myslím si, že to je pro běžně stravujícího se člověka úplně zbytečná informace. Protože jenom suchou rýži nejíme nikdo a když si k ní dáme nějaké bílkoviny, tuk a zdroj vlákniny -  budeme mít syté a vyvážené jídlo.

Jáhlová kaše s pomeranči pinit
0 Přidat do oblíbených
RYCHLÁ PŘÍPRAVA SLADKÉ RECEPTY

Jáhly (a obecně obiloviny) jsou pro nás především zdrojem sacharidů, takže potřebujete kaši doplnit ještě bílkovinami – mléko, tvaroh, řecký jogurt, silken tofu, protein. Důležité jsou také tuky – ideálně dejte přednost rostlinným tukům, tedy např. ořechům a semínkám.

Jáhly nejsou příliš velkým zdrojem vlákniny (výhoda při přípravě pokrmů pro malé děti), tu můžete doplnit pomocí čekankového sirupu, chia semínek, ovocem a zeleninou.

Dnes mám pro vás základní recept na jáhlovou kaši, kterou si můžete různě obměňovat ovocem  a ořechy dle chuti.