Maso tresky je asi pro většinu z nás velmi oblíbené pro svou nenáročnou přípravu, jemnou konzistenci a neutrální chuť. Tentokrát jsem ale zkoušela nový recept – upéct tresku se zeleninou, bylinkami a smetanou a udělat krémovou polévku. Povedla se a byla vynikající….Pokud potřebujete v jídle snížit množství tuku, můžete smetanu nahradit třeba cottage sýrem..
Krémová rybí polévka z pečené tresky
Treska pestrá neboli aljašská patří mezi mořské ryby s nízkým obsahem tuku (1g tuku/100 g) a vyšším obsahem bílkovin (17 g bílkovin/100g). Nejčastěji na ni v obchodech narazíme v mrazících boxech ve formě filet, nebo lisovaných filetových bloků. Celé filety (PBI) mohou obsahovat drobnou kost, kdežto ve filetových blocích (PBO) nesmí být dle standardu víc jak jedna drobná kůstka na 1kg ryby – jsou často označované jako vhodné pro děti.
Ingredience
Na obalení filet
Postup:
Mražené filety nechejte rozmrazit (v lednici povolí do 2 hodin), při pokojové teplotě cca za půl hodinky.
Po rozmrazení filety potřete lehce olejem, osolte a posypejte oblíbeným kořením či bylinkami.
Do pekáčku nalijte 1 hrnek vody, nasypte bobkový list a nové koření, naskládejte pokrájenou zeleninu, posolte, nakonec naskládejte filety.
Zalijte smetanou, do které jste vmíchali citrónovou kůru. Pečte na 200 °C asi 20-30 minut, dokud nebude ryba a zelenina měkká
Upečenou směs pak přendejte do kastrůlku a přidejte 1-2 hrnky vody (podle toho, jak chcete mít polévku hustou) a zakápněte citrónovou šťávou a nakonec vše rozmixujte dohladka.
Porce 4
- Množství na porci
- Kalorie 239kcal
- % Denní hodnota *
- Celkový tuk 13g20%
- Celkový obsah sacharidů 8g3%
- Vláknina 4g16%
- Bílkovina 21g42%
* Při sestavování velikosti ukázkových porcí vycházím z referenčního příjmu 8400kJ/2000 kcal. Což je z toho důvodu, abych mohla vypočítat nutriční hodnotu porce. Nezapomeňte prosím, že každý máme jiné nároky na výživu a navíc není v tomto zohledněn celkový počet porcí za den. Ukázky slouží pouze pro inspiraci, jak si sestavit nutričně vyvážené jídlo. Velikost porce si prosím upravte podle vašich potřeb. Př sestavování receptur vycházím z obecných výživových doporučení, nicméně není mým cílem sestavit dokonalý recept, ale to, aby jídlo obsahovalo všechny důležité živiny, pokud možno v optimálním poměru a hlavně, aby chutnalo. Nutriční hodnotu jídla následně přepočítávám v nutričním programu, pouze proto, abyste si dokázali udělat představu o jeho výživové hodnotě. K sestavení vyváženého jídelníčku rozhodně nepotřebujete denně počítat kalorie a gramy živin. Nikdo nemá dokonalý jídelníček, ani já, ani žádný odborník na výživu, to ani není cílem ;-)