Šťavnatý a zároveň nadýchaný hruškový koláč ovoněný skořicí a hřebíčkem. Miluju (nejen) ovocné buchty a koláče, co vy?  Ráda tímto způsobem řeším svačiny sobě i dětem. Peču tedy často, proto se snažím vždy upravit recept tak, aby byl nutričně vyvážený, ale zároveň, aby se to dalo jíst 🙂

Hruškový koláč

Tento koláč se tedy hodí nejen na svačinu, ale klidně si jej můžete vychutnat na snídani. Pokud byste si chtěli dát koláč k snídani, přidejte si zdroj bílkovin, tuků a vlákniny. Například v podobě řeckého jogurtu, chia semínek, čekankového sirupu, oříškového másla…Část polohrubé mouky můžete nahradit celozrnnou.

Hruškový koláč Pin Recipe
0 Přidat do oblíbených
Čas na přípravu 15 min Čas vaření 50 min Celkový čas 1 hod 5 min Obtížnost: Pro začátečníky Porce: 10 Kalorie: 1 porce (130 g) 1110 kJ/265 kcal Nejlepší období: Vhodné po celý rok

Suroviny na koláčovou formu o průměru 23 cm

Postup:

  1. Troubu si předehřejte na 170 °C, formu vymažte, nebo vyložte pečícím papírem.

  2. V míse nejprve prošlehejte vejce s cukrem, přidejte tvaroh, mléko, olej a postupně vmíchejte všechny ostatní suché suroviny. Nakonec přidejte hrušku na kostičky.

  3. Těsto vlijte do formy a ozdobte plátky hrušek.

  4. Pečte cca 50 minut, zkontrolujte špejlí.

  5. Před podáváním koláč lehce pocukrujte.

Výživové údaje

Velikost porce 130 g

Porce 1


Množství na porci
Kalorie 265
% Denní hodnota *
Celkový tuk 7g11%
Celkový obsah sacharidů 41g14%
Vláknina 3g12%
Bílkovina 10g20%

* Při sestavování velikosti ukázkových porcí vycházím z referenčního příjmu 8400kJ/2000 kcal. Nezapomeňte prosím, že každý máme jiné nároky na výživu a navíc není v tomto zohledněn celkový počet porcí za den. Ukázky slouží pouze pro inspiraci, jak si sestavit nutričně vyvážené jídlo. Velikost porce si prosím upravte podle vašich potřeb. - Př sestavování receptur vycházím z obecných výživových doporučení, tedy teoreticky z trojpoměru makronutrientů: 20 % bílkoviny, 25 % tuky, sacharidy 55 %. Někdy jídlo obsahuje více tuků, jindy více bílkovin atd.. protože mým cílem není sestavit dokonalý recept, který bude přesně odpovídat výživovým doporučením, ale to, aby jídlo obsahovalo všechny důležité živiny, pokud možno v optimálním poměru a hlavně, aby chutnalo. Nutriční hodnotu jídla následně přepočítávám v nutričním programu, pouze proto, abyste si dokázali udělat představu o jeho výživové hodnotě. K sestavení vyváženého jídelníčku rozhodně nepotřebujete denně počítat kalorie a gramy živin. Nikdo nemá dokonalý jídelníček, ani já, ani žádný odborník na výživu, to ani není cílem ;-)

Uvařili jste podle tohoto receptu? Podělte se s námi o to, jak vám chutnalo :-)

@umimejist

@umimejistcz

pinit
Receptová karta - Powered by Delicious Recipes
Umíme jíst

Michaela

Píši o dobrém jídle, kvalitě a výrobě potravin, mýtech ve výživě...

Srdečně vás vítám na mém blogu. Můžete se tady inspirovat, jak sobě a své rodině snadno připravovat nutričně vyvážená jídla pomocí jednoduchých receptů z běžně dostupných surovin. Dále vám poradím s nákupem ,,zdravých“ a kvalitních potravin. Na blogu také najdete čtení o výrobě vašich oblíbených potravin a zajímavostech o výživě.

Add a review

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Add a question

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

0 Přidat do oblíbených
Min
0 Přidat do oblíbených

Share it on your social network