Sytý, vydatný salát. Do salátu můžete použít jakoukoliv sezónní zeleninu, která je chutná po upečení – dýni, červenou řepu, cuketu, lilek, brokolici, květák, celer atd… Okořeňte si dle chuti – klidně grilovací koření, chilli, papriky, nebo různými bylinkami.
Bulgurový salát s pečenou zeleninou
Do salátu můžete použít jakoukoliv sezónní zeleninu, která je chutná po upečení – dýni, červenou řepu, cuketu, lilek, brokolici, květák, celer atd… Okořeňte si dle chuti – klidně grilovací koření, chilli, papriky, nebo různými bylinkami. V receptu jsem použila tvaroh na strouhání - tento domácí recept na nakládaný, pokud vám ale tato varianta nevyhovuje, můžete jej nahradit jiným zdrojem bílkovin např. vejcem nebo tofu (s uzeným tofu je salát taky vynikající).

Na 2 porce budete potřebovat
Postup:
Do menšího pekáčku naskládejte nakrájenou zeleninu, posolte, okořeňte dle chuti a lehce potřete olejem. Zalijte vodou tak, aby byla zelenina do půlky ponořená ve vodě. Dejte péct na 200 °C na cca 15-20 minut.
Mezi tím si připravte bulgur dle návodu.
Ve větší míse poté smíchejte zeleninu s uvařeným bulgurem a polníčkem. Posypejte tvarohem (stačí ho jen v ruce promnout) a sušenými rajčaty.
Nakonec si připravte zálivku z oleje; vody, kterou jste slili z pekáčku po upečení zeleniny; česneku a případně bylinek – já použila rozmarýn. Zalijte salát a můžete podávat.
Dobrou chuť!
Porce 2
- Množství na porci
- Kalorie 558kcal
- % Denní hodnota *
- Celkový tuk 17g27%
- Celkový obsah sacharidů 75g25%
- Vláknina 13g52%
- Bílkovina 27g54%
* Při sestavování velikosti ukázkových porcí vycházím z referenčního příjmu 8400kJ/2000 kcal. Což je z toho důvodu, abych mohla vypočítat nutriční hodnotu porce. Nezapomeňte prosím, že každý máme jiné nároky na výživu a navíc není v tomto zohledněn celkový počet porcí za den. Ukázky slouží pouze pro inspiraci, jak si sestavit nutričně vyvážené jídlo. Velikost porce si prosím upravte podle vašich potřeb. Př sestavování receptur vycházím z obecných výživových doporučení, nicméně není mým cílem sestavit dokonalý recept, ale to, aby jídlo obsahovalo všechny důležité živiny, pokud možno v optimálním poměru a hlavně, aby chutnalo. Nutriční hodnotu jídla následně přepočítávám v nutričním programu, pouze proto, abyste si dokázali udělat představu o jeho výživové hodnotě. K sestavení vyváženého jídelníčku rozhodně nepotřebujete denně počítat kalorie a gramy živin. Nikdo nemá dokonalý jídelníček, ani já, ani žádný odborník na výživu, to ani není cílem ;-)