Sytý, vydatný salát. Do salátu můžete použít jakoukoliv sezónní zeleninu, která je chutná po upečení – dýni, červenou řepu, cuketu, lilek, brokolici, květák, celer atd… Okořeňte si dle chuti – klidně grilovací koření, chilli, papriky, nebo různými bylinkami.
Bulgurový salát s pečenou zeleninou
Do salátu můžete použít jakoukoliv sezónní zeleninu, která je chutná po upečení – dýni, červenou řepu, cuketu, lilek, brokolici, květák, celer atd… Okořeňte si dle chuti – klidně grilovací koření, chilli, papriky, nebo různými bylinkami. V receptu jsem použila tvaroh na strouhání - tento domácí recept na nakládaný, pokud vám ale tato varianta nevyhovuje, můžete jej nahradit jiným zdrojem bílkovin např. vejcem nebo tofu (s uzeným tofu je salát taky vynikající).

Na 2 porce budete potřebovat
Postup:
Do menšího pekáčku naskládejte nakrájenou zeleninu, posolte, okořeňte dle chuti a lehce potřete olejem. Zalijte vodou tak, aby byla zelenina do půlky ponořená ve vodě. Dejte péct na 200 °C na cca 15-20 minut.
Mezi tím si připravte bulgur dle návodu.
Ve větší míse poté smíchejte zeleninu s uvařeným bulgurem a polníčkem. Posypejte tvarohem (stačí ho jen v ruce promnout) a sušenými rajčaty.
Nakonec si připravte zálivku z oleje; vody, kterou jste slili z pekáčku po upečení zeleniny; česneku a případně bylinek – já použila rozmarýn. Zalijte salát a můžete podávat.
Dobrou chuť!
Velikost porce 400 g
Porce 1
- Množství na porci
- Kalorie 558
- % Denní hodnota *
- Celkový tuk 17g27%
- Celkový obsah sacharidů 75g25%
- Vláknina 13g52%
- Bílkovina 27g54%
* Při sestavování velikosti ukázkových porcí vycházím z referenčního příjmu 8400kJ/2000 kcal. Nezapomeňte prosím, že každý máme jiné nároky na výživu a navíc není v tomto zohledněn celkový počet porcí za den. Ukázky slouží pouze pro inspiraci, jak si sestavit nutričně vyvážené jídlo. Velikost porce si prosím upravte podle vašich potřeb. - Př sestavování receptur vycházím z obecných výživových doporučení, tedy teoreticky z trojpoměru makronutrientů: 20 % bílkoviny, 25 % tuky, sacharidy 55 %. Někdy jídlo obsahuje více tuků, jindy více bílkovin atd.. protože mým cílem není sestavit dokonalý recept, který bude přesně odpovídat výživovým doporučením, ale to, aby jídlo obsahovalo všechny důležité živiny, pokud možno v optimálním poměru a hlavně, aby chutnalo. Nutriční hodnotu jídla následně přepočítávám v nutričním programu, pouze proto, abyste si dokázali udělat představu o jeho výživové hodnotě. K sestavení vyváženého jídelníčku rozhodně nepotřebujete denně počítat kalorie a gramy živin. Nikdo nemá dokonalý jídelníček, ani já, ani žádný odborník na výživu, to ani není cílem ;-)