Kvalita potravin a výživa & recepty na každý den

Sytý, vydatný salát. Do salátu můžete použít jakoukoliv sezónní zeleninu, která je chutná po upečení – dýni, červenou řepu, cuketu, lilek, brokolici, květák, celer atd… Okořeňte si dle chuti – klidně grilovací koření, chilli, papriky, nebo různými bylinkami.

Bulgurový salát s pečenou zeleninou

Do salátu můžete použít jakoukoliv sezónní zeleninu, která je chutná po upečení – dýni, červenou řepu, cuketu, lilek, brokolici, květák, celer atd… Okořeňte si dle chuti – klidně grilovací koření, chilli, papriky, nebo různými bylinkami. V receptu jsem použila tvaroh na strouhání - tento domácí recept na nakládaný, pokud vám ale tato varianta nevyhovuje, můžete jej nahradit jiným zdrojem bílkovin např. vejcem nebo tofu (s uzeným tofu je salát taky vynikající).

Bulgurový salát Pin Recipe
0 Přidat do oblíbených
Čas na přípravu 10 mins Čas vaření 30 mins Celkový čas 40 min Obtížnost: Pro začátečníky Porce: 2 Kalorie: 2335 kJ/558 kcal/400 g Nejlepší období: Vhodné po celý rok

Na 2 porce budete potřebovat

Postup:

  1. Do menšího pekáčku naskládejte nakrájenou zeleninu, posolte, okořeňte dle chuti a lehce potřete olejem. Zalijte vodou tak, aby byla zelenina do půlky ponořená ve vodě. Dejte péct na 200 °C na cca 15-20 minut.

  2. Mezi tím si připravte bulgur dle návodu.

  3. Ve větší míse poté smíchejte zeleninu s uvařeným bulgurem a polníčkem. Posypejte tvarohem (stačí ho jen v ruce promnout) a sušenými rajčaty.

  4. Nakonec si připravte zálivku z oleje; vody, kterou jste slili z pekáčku po upečení zeleniny; česneku a případně bylinek – já použila rozmarýn. Zalijte salát a můžete podávat.

     

    Dobrou chuť!

    Bulgurový salát
Výživové údaje

Velikost porce 400 g

Porce 1


Množství na porci
Kalorie 558kcal
% Denní hodnota *
Celkový tuk 17g27%
Celkový obsah sacharidů 75g25%
Vláknina 13g52%
Bílkovina 27g54%

* Při sestavování velikosti ukázkových porcí vycházím z referenčního příjmu 8400kJ/2000 kcal. Což je z toho důvodu, abych mohla vypočítat nutriční hodnotu porce. Nezapomeňte prosím, že každý máme jiné nároky na výživu a navíc není v tomto zohledněn celkový počet porcí za den. Ukázky slouží pouze pro inspiraci, jak si sestavit nutričně vyvážené jídlo. Velikost porce si prosím upravte podle vašich potřeb. Př sestavování receptur vycházím z obecných výživových doporučení, nicméně není mým cílem sestavit dokonalý recept, ale to, aby jídlo obsahovalo všechny důležité živiny, pokud možno v optimálním poměru a hlavně, aby chutnalo. Nutriční hodnotu jídla následně přepočítávám v nutričním programu, pouze proto, abyste si dokázali udělat představu o jeho výživové hodnotě. K sestavení vyváženého jídelníčku rozhodně nepotřebujete denně počítat kalorie a gramy živin. Nikdo nemá dokonalý jídelníček, ani já, ani žádný odborník na výživu, to ani není cílem ;-)

Uvařili jste podle tohoto receptu? Podělte se s námi o to, jak vám chutnalo :-)

@umimejist

@umimejistcz

pinit
Zařadit pod
Receptová karta - Powered by WP Delicious
Umíme jíst

Michaela

Píši o dobrém jídle, kvalitě a výrobě potravin, mýtech ve výživě...

Srdečně vás vítám na mém blogu. Můžete se tady inspirovat, jak sobě a své rodině snadno připravovat nutričně vyvážená jídla pomocí jednoduchých receptů z běžně dostupných surovin. Dále vám poradím s nákupem ,,zdravých“ a kvalitních potravin. Na blogu také najdete čtení o výrobě vašich oblíbených potravin a zajímavostech o výživě.

Add a review

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Add a question

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *