Kvalita potravin a výživa & recepty na každý den

Tento recept je ideální pro ty večery, kdy toužíte po něčem speciálním, ale nemáte čas strávit hodiny v kuchyni. Za méně než 10 minut můžete mít na stole bohatě obloženou křupavou  pinsu, která je nejen rychlou večeří, ale zároveň skvělým způsobem, jak využít sezónní suroviny. Ať už použijete pesto z medvědího česneku, nebo se rozhodnete pro klasickou bazalkovou variantu, výsledek bude vždy voňavý a plný chuti.

Pinsa s proscuito a sýrem pečená v troubě

Jaký je rozdíl mezi pinsou a pizzou? Termín "pinsa" vychází z latinského slova "pinsere", to v překladu znamená "rozmačkat" nebo "rozplácnout", což odkazuje na tradiční způsob, jakým se těsto připravuje. Klíčovým rozdílem mezi pinsou a klasickou pizzou je složení a způsob přípravy těsta.

Pinsa se vyznačuje lehkým a nadýchaným těstem s charakteristickým křupavým povrchem. Pro těsto na pinsu je typická dlouhá fermentace trvající od 72 až 120 hodin.  Těsto na pinsu obsahuje nejen hladkou mouku,  ale také mouku rýžovou nebo sójovou, cizrnovou, což přispívá k její jedinečné textuře. Na rozdíl od pizzy, kde se těsto točí do kruhového tvaru, těsto na pinsu se ručně vyválí a formuje do oválného tvaru.

Pinsa se peče při extrémně vysokých teplotách mezi 230 až 250 °C, díky tomu okraje zůstanou křupavé, zatímco střed zůstává vzdušný a lehký. Co se týče oblohy, můžete si vybrat jakékoli ingredience podle chuti, od tradičních italských surovin jako mozzarella, rajčata a bazalka, až po vlastní oblíbené kombinace.

pinsa proscuito Pin Recipe
0 Přidat do oblíbených
Čas na přípravu 5 mins Čas vaření 5 mins Celkový čas 10 min Obtížnost: Pro začátečníky Porce: 2

Ingredience

Postup:

  1. Vyhřejte troubu na 230 °C a vložte do ní plech, na kterém budete pinsu péct. Případně můžete použít kámen na přípravu pizzy.

  2. Pinsu potřete pestem, rajčatovým základem, naskládejte plátky mozzarelly a posypejte strouhaným parmazánem.

  3. Pinsu vložte na rozpálený plech vyloženým pečícím papírem.

  4. Pinsu vložte do trouby a pečte, dokud nebude krásně zlatavá, trvá to asi 5 - 10 minut. Ozdobte čerstvými lístky rukoly, proscuitem a čerstvými rajčátky.

    pinsa s proscuito a parmazánem

Uvařili jste podle tohoto receptu? Podělte se s námi o to, jak vám chutnalo :-)

@umimejist

@umimejistcz

pinit
Zařadit pod
Receptová karta - Powered by WP Delicious
Umíme jíst

Michaela

Píši o dobrém jídle, kvalitě a výrobě potravin, mýtech ve výživě...

Srdečně vás vítám na mém blogu. Můžete se tady inspirovat, jak sobě a své rodině snadno připravovat nutričně vyvážená jídla pomocí jednoduchých receptů z běžně dostupných surovin. Dále vám poradím s nákupem ,,zdravých“ a kvalitních potravin. Na blogu také najdete čtení o výrobě vašich oblíbených potravin a zajímavostech o výživě.

Add a review

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Add a question

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

0 Přidat do oblíbených