Kapustová polévka pinit
0 Přidat do oblíbených
POLÉVKY RYCHLÁ PŘÍPRAVA VEGETARIÁNSKÉ RECEPTY

Kapusta patří mezi druhy zeleniny, kterými můžeme v zimě doplnit vit. C. Je také zdrojem luteinu, který pomáhá chránit naše oči, vit. K a beta-karotenu. Kapusta kadeřávek je dokonce velmi dobrým zdrojem vápníku (dobře vstřebatelného - kapusta obsahuje NÍZKÉ množství oxalátů, které jinak brání vstřebávání minerálních látek).

Pokud máte rádi výraznější chutě, můžete do polévky přidat 2 hrsti sušených hub, nebo vodu nahradit masovým či zeleninovým vývarem. Pokud byste si chtěli dát polévku jako hlavní jídlo, přidejte si zdroj bílkovin například v podobě ztraceného/sázeného vejce, luštěnin, masa. A také ještě navíc komplexní sacharidy – pečivo, luštěniny.

Rýžový salát s kuřecím masem a zeleninou pinit
0 Přidat do oblíbených
HLAVNÍ JÍDLA LUŠTĚNINY RYCHLÁ PŘÍPRAVA VEGETARIÁNSKÉ RECEPTY

Mám mnohem raději bílou rýži než natural. Pořád jsem ji za ty roky nepřišla na chuť. Ano, bílá rýže obsahuje málo vlákniny a ano bílá rýže má vysoký glykemický index (v překladu je hladová :-D ). A kvůli tomu se o ni v různých magazínech můžete dočíst, jak je hrozně ,,nezdravá“. Není. Málo vlákniny můžeme vyřešit přidáním luštěnin. A glykemický index? Myslím si, že to je pro běžně stravujícího se člověka úplně zbytečná informace. Protože jenom suchou rýži nejíme nikdo a když si k ní dáme nějaké bílkoviny, tuk a zdroj vlákniny -  budeme mít syté a vyvážené jídlo.

Jáhlová kaše s pomeranči pinit
0 Přidat do oblíbených
RYCHLÁ PŘÍPRAVA SLADKÉ RECEPTY

Jáhly (a obecně obiloviny) jsou pro nás především zdrojem sacharidů, takže potřebujete kaši doplnit ještě bílkovinami – mléko, tvaroh, řecký jogurt, silken tofu, protein. Důležité jsou také tuky – ideálně dejte přednost rostlinným tukům, tedy např. ořechům a semínkám.

Jáhly nejsou příliš velkým zdrojem vlákniny (výhoda při přípravě pokrmů pro malé děti), tu můžete doplnit pomocí čekankového sirupu, chia semínek, ovocem a zeleninou.

Dnes mám pro vás základní recept na jáhlovou kaši, kterou si můžete různě obměňovat ovocem  a ořechy dle chuti.

Dýňové pyré pinit
0 Přidat do oblíbených
RYCHLÁ PŘÍPRAVA SLADKÉ RECEPTY

Dýně z výživového hlediska řadíme k zelenině. Dýně jsou dobrým zdrojem karotenů, které se v těle částečně mění na vit. A (tedy prekurzory vit. A, těhotné maminky nelekejte se, nehrozí vám předávkování vit. A) Vit. A podporuje normální funkci zraku, také správný vývoj buněk sliznic, kůže, krvetvorby a imunity… Dýně jsou dále zdrojem minerálních látek a vlákniny (2-3g na 100 g).

Konkrétně máslová dýně, má měkčí dužninu, je rychle uvařená a hodí pro mixování. Před přípravou se ale musí tuhá slupka oloupat.
Já osobně ji mám raději do sladkých receptů, její vůně mi připomíná cukrovou vatu :-D Dneska mám pro vás tip, jak si z máslové dýně jednoduše připravit pyré, které si pak můžete dát do jogurtu, kaší, nebo třeba jako náplň do koláčů, nebo malým dětem do prvních příkrmů (tady s kořením opatrně).