Kapustová polévka s bramborem a zeleninou
Kapusta patří mezi druhy zeleniny, kterými můžeme v zimě doplnit vit. C. Je také zdrojem luteinu, který pomáhá chránit naše oči, vit. K a beta-karotenu. Kapusta kadeřávek je dokonce velmi dobrým zdrojem vápníku (dobře vstřebatelného - kapusta obsahuje NÍZKÉ množství oxalátů, které jinak brání vstřebávání minerálních látek).
Pokud máte rádi výraznější chutě, můžete do polévky přidat 2 hrsti sušených hub, nebo vodu nahradit masovým či zeleninovým vývarem. Pokud byste si chtěli dát polévku jako hlavní jídlo, přidejte si zdroj bílkovin například v podobě ztraceného/sázeného vejce, luštěnin, masa. A také ještě navíc komplexní sacharidy – pečivo, luštěniny.

Suroviny na 10 porcí polévky:
Postup:
Připravte si hrnec s širším dnem, ve kterém na oleji orestujete cibuli. Jakmile zesklovatí přidejte na nudličky pokrájenou kapustu a opékejte dokud nezkřehne.
Přidejte vodu či vývar, brambory a zeleninu, případně houby, sůl, pepř. Vařte cca 30 minut.
Jakmile bude zelenina měkká, odstavte polévku z plotny. Přidejte prolisovaný česnek a majoránku. Polévka je hotová. Já 2/3 polévky mixuji ponorným mixérem, protože kousky kapusty by mi děti nesnědly:-)
Velikost porce 300 ml polévky + 1 ztracené vejce + 2 krajíce pšeničného chleba
- Množství na porci
- Kalorie 522
- % Denní hodnota *
- Celkový tuk 12g19%
- Celkový obsah sacharidů 72g24%
- Vláknina 10g40%
- Bílkovina 23g46%
* Při sestavování velikosti ukázkových porcí vycházím z referenčního příjmu 8400kJ/2000 kcal. Nezapomeňte prosím, že každý máme jiné nároky na výživu a navíc není v tomto zohledněn celkový počet porcí za den. Ukázky slouží pouze pro inspiraci, jak si sestavit nutričně vyvážené jídlo. Velikost porce si prosím upravte podle vašich potřeb. - Př sestavování receptur vycházím z obecných výživových doporučení, tedy teoreticky z trojpoměru makronutrientů: 20 % bílkoviny, 25 % tuky, sacharidy 55 %. Někdy jídlo obsahuje více tuků, jindy více bílkovin atd.. protože mým cílem není sestavit dokonalý recept, který bude přesně odpovídat výživovým doporučením, ale to, aby jídlo obsahovalo všechny důležité živiny, pokud možno v optimálním poměru a hlavně, aby chutnalo. Nutriční hodnotu jídla následně přepočítávám v nutričním programu, pouze proto, abyste si dokázali udělat představu o jeho výživové hodnotě. K sestavení vyváženého jídelníčku rozhodně nepotřebujete denně počítat kalorie a gramy živin. Nikdo nemá dokonalý jídelníček, ani já, ani žádný odborník na výživu, to ani není cílem ;-)