Kvalita potravin a výživa & recepty na každý den

Kapustová polévka s bramborem a zeleninou

Kapusta patří mezi druhy zeleniny, kterými můžeme v zimě doplnit vit. C. Je také zdrojem luteinu, který pomáhá chránit naše oči, vit. K a beta-karotenu. Kapusta kadeřávek je dokonce velmi dobrým zdrojem vápníku (dobře vstřebatelného - kapusta obsahuje NÍZKÉ množství oxalátů, které jinak brání vstřebávání minerálních látek).

Pokud máte rádi výraznější chutě, můžete do polévky přidat 2 hrsti sušených hub, nebo vodu nahradit masovým či zeleninovým vývarem. Pokud byste si chtěli dát polévku jako hlavní jídlo, přidejte si zdroj bílkovin například v podobě ztraceného/sázeného vejce, luštěnin, masa. A také ještě navíc komplexní sacharidy – pečivo, luštěniny.

Kapustová polévka Pin Recipe
0 Přidat do oblíbených
Čas na přípravu 10 min Čas vaření 35 min Celkový čas 45 min Obtížnost: Pro začátečníky Porce: 10 Kalorie: 2186 kJ/ 522 kcal ( s pečivem a vejcem) Nejlepší období: Zima

Suroviny na 10 porcí polévky:

Postup:

  1. Připravte si hrnec s širším dnem, ve kterém na oleji orestujete cibuli. Jakmile zesklovatí přidejte na nudličky pokrájenou kapustu a opékejte dokud nezkřehne.

  2. Přidejte vodu či vývar, brambory a zeleninu, případně houby, sůl, pepř. Vařte cca 30 minut.

  3. Jakmile bude zelenina měkká, odstavte polévku z plotny. Přidejte prolisovaný česnek a majoránku. Polévka je hotová. Já 2/3 polévky mixuji ponorným mixérem, protože kousky kapusty by  mi děti nesnědly:-)

    Kapustová polévka
Výživové údaje

Velikost porce 300 ml polévky + 1 ztracené vejce + 2 krajíce pšeničného chleba


Množství na porci
Kalorie 522kcal
% Denní hodnota *
Celkový tuk 12g19%
Celkový obsah sacharidů 72g24%
Vláknina 10g40%
Bílkovina 23g46%

* Při sestavování velikosti ukázkových porcí vycházím z referenčního příjmu 8400kJ/2000 kcal. Což je z toho důvodu, abych mohla vypočítat nutriční hodnotu porce. Nezapomeňte prosím, že každý máme jiné nároky na výživu a navíc není v tomto zohledněn celkový počet porcí za den. Ukázky slouží pouze pro inspiraci, jak si sestavit nutričně vyvážené jídlo. Velikost porce si prosím upravte podle vašich potřeb. Př sestavování receptur vycházím z obecných výživových doporučení, nicméně není mým cílem sestavit dokonalý recept, ale to, aby jídlo obsahovalo všechny důležité živiny, pokud možno v optimálním poměru a hlavně, aby chutnalo. Nutriční hodnotu jídla následně přepočítávám v nutričním programu, pouze proto, abyste si dokázali udělat představu o jeho výživové hodnotě. K sestavení vyváženého jídelníčku rozhodně nepotřebujete denně počítat kalorie a gramy živin. Nikdo nemá dokonalý jídelníček, ani já, ani žádný odborník na výživu, to ani není cílem ;-)

Uvařili jste podle tohoto receptu? Podělte se s námi o to, jak vám chutnalo :-)

@umimejist

@umimejistcz

pinit
Zařadit pod
Receptová karta - Powered by WP Delicious
Umíme jíst

Michaela

Píši o dobrém jídle, kvalitě a výrobě potravin, mýtech ve výživě...

Srdečně vás vítám na mém blogu. Můžete se tady inspirovat, jak sobě a své rodině snadno připravovat nutričně vyvážená jídla pomocí jednoduchých receptů z běžně dostupných surovin. Dále vám poradím s nákupem ,,zdravých“ a kvalitních potravin. Na blogu také najdete čtení o výrobě vašich oblíbených potravin a zajímavostech o výživě.

Add a review

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Add a question

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

0 Přidat do oblíbených
Min
0 Přidat do oblíbených

Share it on your social network