Rychlý rýžový salát s kuřecím masem a zeleninou
Mám mnohem raději bílou rýži než natural. Pořád jsem ji za ty roky nepřišla na chuť. Ano, bílá rýže obsahuje málo vlákniny a ano bílá rýže má vysoký glykemický index (v překladu je hladová :-D ). A kvůli tomu se o ni v různých magazínech můžete dočíst, jak je hrozně ,,nezdravá“. Není. Málo vlákniny můžeme vyřešit přidáním luštěnin. A glykemický index? Myslím si, že to je pro běžně stravujícího se člověka úplně zbytečná informace. Protože jenom suchou rýži nejíme nikdo a když si k ní dáme nějaké bílkoviny, tuk a zdroj vlákniny - budeme mít syté a vyvážené jídlo.

Na 4 porce salátu budete potřebovat:
Postup:
Čočku a rýži připravte dle návodu. Čočka se nemusí předem namáčet – je uvařená během 16-20 minut. Pokud ji však chcete vařit ve stejném hrnci jako rýži, namočte čočku předem na 10 minut.
Na rozpálené pánvi s olejem orestujte cibuli dokud nezesklovatí. Poté přidejte kuřecí prsa, posolte a opékejte, dokud se nezatáhnout.
Poté přidejte nakrájenou zeleninu (krom okurek), koření a zalejte vodou/vývarem/šťávou a duste do měkka. Následně směs z pánve smíchejte s uvařenou rýží, čočkou, zeleninou a okurkami.
Velikost porce 300 g
Porce 1
- Množství na porci
- Kalorie 537
- % Denní hodnota *
- Celkový tuk 12g19%
- Celkový obsah sacharidů 75g25%
- Vláknina 6g24%
- Bílkovina 30g60%
* Při sestavování velikosti ukázkových porcí vycházím z referenčního příjmu 8400kJ/2000 kcal. Nezapomeňte prosím, že každý máme jiné nároky na výživu a navíc není v tomto zohledněn celkový počet porcí za den. Ukázky slouží pouze pro inspiraci, jak si sestavit nutričně vyvážené jídlo. Velikost porce si prosím upravte podle vašich potřeb. - Př sestavování receptur vycházím z obecných výživových doporučení, tedy teoreticky z trojpoměru makronutrientů: 20 % bílkoviny, 25 % tuky, sacharidy 55 %. Někdy jídlo obsahuje více tuků, jindy více bílkovin atd.. protože mým cílem není sestavit dokonalý recept, který bude přesně odpovídat výživovým doporučením, ale to, aby jídlo obsahovalo všechny důležité živiny, pokud možno v optimálním poměru a hlavně, aby chutnalo. Nutriční hodnotu jídla následně přepočítávám v nutričním programu, pouze proto, abyste si dokázali udělat představu o jeho výživové hodnotě. K sestavení vyváženého jídelníčku rozhodně nepotřebujete denně počítat kalorie a gramy živin. Nikdo nemá dokonalý jídelníček, ani já, ani žádný odborník na výživu, to ani není cílem ;-)