Rychlý rýžový salát s kuřecím masem a zeleninou

Mám mnohem raději bílou rýži než natural. Pořád jsem ji za ty roky nepřišla na chuť. Ano, bílá rýže obsahuje málo vlákniny a ano bílá rýže má vysoký glykemický index (v překladu je hladová :-D ). A kvůli tomu se o ni v různých magazínech můžete dočíst, jak je hrozně ,,nezdravá“. Není. Málo vlákniny můžeme vyřešit přidáním luštěnin. A glykemický index? Myslím si, že to je pro běžně stravujícího se člověka úplně zbytečná informace. Protože jenom suchou rýži nejíme nikdo a když si k ní dáme nějaké bílkoviny, tuk a zdroj vlákniny -  budeme mít syté a vyvážené jídlo.

Rýžový salát s kuřecím masem a zeleninou Pin Recipe
0 Přidat do oblíbených
Čas na přípravu 15 min Čas vaření 30 min Celkový čas 45 min Obtížnost: Pro začátečníky Porce: 4 Kalorie: 2245kJ/537 kcal Nejlepší období: Vhodné po celý rok

Na 4 porce salátu budete potřebovat:

Postup:

  1. Čočku a rýži připravte dle návodu. Čočka se nemusí předem namáčet – je uvařená během 16-20 minut. Pokud ji však chcete vařit ve stejném hrnci jako rýži, namočte čočku předem na 10 minut.

  2. Na rozpálené pánvi s olejem orestujte cibuli dokud nezesklovatí. Poté přidejte kuřecí prsa, posolte a opékejte, dokud se nezatáhnout.

  3. Poté přidejte nakrájenou zeleninu (krom okurek), koření a zalejte vodou/vývarem/šťávou a duste do měkka.  Následně směs z pánve smíchejte s uvařenou rýží, čočkou, zeleninou a okurkami.

    Rýžový salát s kuřecím masem a zeleninou
Výživové údaje

Velikost porce 300 g

Porce 1


Množství na porci
Kalorie 537kcal
% Denní hodnota *
Celkový tuk 12g19%
Celkový obsah sacharidů 75g25%
Vláknina 6g24%
Bílkovina 30g60%

* Při sestavování velikosti ukázkových porcí vycházím z referenčního příjmu 8400kJ/2000 kcal. Což je z toho důvodu, abych mohla vypočítat nutriční hodnotu porce. Nezapomeňte prosím, že každý máme jiné nároky na výživu a navíc není v tomto zohledněn celkový počet porcí za den. Ukázky slouží pouze pro inspiraci, jak si sestavit nutričně vyvážené jídlo. Velikost porce si prosím upravte podle vašich potřeb. Př sestavování receptur vycházím z obecných výživových doporučení, nicméně není mým cílem sestavit dokonalý recept, ale to, aby jídlo obsahovalo všechny důležité živiny, pokud možno v optimálním poměru a hlavně, aby chutnalo. Nutriční hodnotu jídla následně přepočítávám v nutričním programu, pouze proto, abyste si dokázali udělat představu o jeho výživové hodnotě. K sestavení vyváženého jídelníčku rozhodně nepotřebujete denně počítat kalorie a gramy živin. Nikdo nemá dokonalý jídelníček, ani já, ani žádný odborník na výživu, to ani není cílem ;-)

Uvařili jste podle tohoto receptu? Podělte se s námi o to, jak vám chutnalo :-)

@umimejist

@umimejistcz

pinit
Receptová karta - Powered by Delicious Recipes
Umíme jíst

Michaela

Píši o dobrém jídle, kvalitě a výrobě potravin, mýtech ve výživě...

Srdečně vás vítám na mém blogu. Můžete se tady inspirovat, jak sobě a své rodině snadno připravovat nutričně vyvážená jídla pomocí jednoduchých receptů z běžně dostupných surovin. Dále vám poradím s nákupem ,,zdravých“ a kvalitních potravin. Na blogu také najdete čtení o výrobě vašich oblíbených potravin a zajímavostech o výživě.