Jáhlová kaše s pomeranči, pekanovými ořechy a dýňovým pyré
Jáhly (a obecně obiloviny) jsou pro nás především zdrojem sacharidů, takže potřebujete kaši doplnit ještě bílkovinami – mléko, tvaroh, řecký jogurt, silken tofu, protein. Důležité jsou také tuky – ideálně dejte přednost rostlinným tukům, tedy např. ořechům a semínkám.
Jáhly nejsou příliš velkým zdrojem vlákniny (výhoda při přípravě pokrmů pro malé děti), tu můžete doplnit pomocí čekankového sirupu, chia semínek, ovocem a zeleninou.
Dnes mám pro vás základní recept na jáhlovou kaši, kterou si můžete různě obměňovat ovocem a ořechy dle chuti.

Kaše:
Na dozdobení
Postup:
Jáhly spařte 2-3 x pod tekoucí horkou vodou, abyste se zbavili nahořklé chuti.
Jáhly dejte do kastrůlku, zalijte mlékem, přidejte špetku soli a koření.
Směs přiveďte k varu a na mírném ohni vařte pod pokličkou asi 15-20 minut doměkka. Jáhly by měly být měkké, kašovité a mléko vyvařené. Pokud máte raději hladší konzistenci, můžete kaši rozmixovat pomocí tyčového mixéru.
Do kaše nakonec vmíchejte řecký jogurt (tvaroh, Skyr) a podávejte s ovocem, oříšky, oříškovým máslem či semínky.
Velikost porce 300 g jáhlové kaše + 100 g ovoce + 1 hrst ořechů (1 lžíce ořechového másla)
Porce 1
- Množství na porci
- Kalorie 516
- % Denní hodnota *
- Celkový tuk 16g25%
- Celkový obsah sacharidů 67g23%
- Vláknina 10g40%
- Bílkovina 22g44%
* Při sestavování velikosti ukázkových porcí vycházím z referenčního příjmu 8400kJ/2000 kcal. Nezapomeňte prosím, že každý máme jiné nároky na výživu a navíc není v tomto zohledněn celkový počet porcí za den. Ukázky slouží pouze pro inspiraci, jak si sestavit nutričně vyvážené jídlo. Velikost porce si prosím upravte podle vašich potřeb. - Př sestavování receptur vycházím z obecných výživových doporučení, tedy teoreticky z trojpoměru makronutrientů: 20 % bílkoviny, 25 % tuky, sacharidy 55 %. Někdy jídlo obsahuje více tuků, jindy více bílkovin atd.. protože mým cílem není sestavit dokonalý recept, který bude přesně odpovídat výživovým doporučením, ale to, aby jídlo obsahovalo všechny důležité živiny, pokud možno v optimálním poměru a hlavně, aby chutnalo. Nutriční hodnotu jídla následně přepočítávám v nutričním programu, pouze proto, abyste si dokázali udělat představu o jeho výživové hodnotě. K sestavení vyváženého jídelníčku rozhodně nepotřebujete denně počítat kalorie a gramy živin. Nikdo nemá dokonalý jídelníček, ani já, ani žádný odborník na výživu, to ani není cílem ;-)