Jáhlová kaše s pomeranči, pekanovými ořechy a dýňovým pyré

Jáhly (a obecně obiloviny) jsou pro nás především zdrojem sacharidů, takže potřebujete kaši doplnit ještě bílkovinami – mléko, tvaroh, řecký jogurt, silken tofu, protein. Důležité jsou také tuky – ideálně dejte přednost rostlinným tukům, tedy např. ořechům a semínkám.

Jáhly nejsou příliš velkým zdrojem vlákniny (výhoda při přípravě pokrmů pro malé děti), tu můžete doplnit pomocí čekankového sirupu, chia semínek, ovocem a zeleninou.

Dnes mám pro vás základní recept na jáhlovou kaši, kterou si můžete různě obměňovat ovocem  a ořechy dle chuti.

Jáhlová kaše s pomeranči Pin Recipe
0 Přidat do oblíbených
Čas na přípravu 10 min Čas vaření 20 min Celkový čas 30 min Obtížnost: Pro začátečníky Porce: 4 Kalorie: 1 porce 2160 kJ (kaše+ovoce+ořechy) Nejlepší období: Vhodné po celý rok

Kaše:

Na dozdobení

Postup:

  1. Jáhly spařte 2-3 x pod tekoucí horkou vodou, abyste se zbavili nahořklé chuti.

  2. Jáhly dejte do kastrůlku,  zalijte mlékem, přidejte špetku soli a koření.

  3. Směs přiveďte k varu a na mírném ohni vařte pod pokličkou asi 15-20 minut doměkka. Jáhly by měly být měkké, kašovité a mléko vyvařené. Pokud máte raději hladší konzistenci, můžete kaši rozmixovat pomocí tyčového mixéru.

  4. Do kaše nakonec vmíchejte řecký jogurt (tvaroh, Skyr) a podávejte s ovocem, oříšky, oříškovým máslem či semínky.

Výživové údaje

Velikost porce 300 g jáhlové kaše + 100 g ovoce + 1 hrst ořechů (1 lžíce ořechového másla)

Porce 1


Množství na porci
Kalorie 516
% Denní hodnota *
Celkový tuk 16g25%
Celkový obsah sacharidů 67g23%
Vláknina 10g40%
Bílkovina 22g44%

* Při sestavování velikosti ukázkových porcí vycházím z referenčního příjmu 8400kJ/2000 kcal. Nezapomeňte prosím, že každý máme jiné nároky na výživu a navíc není v tomto zohledněn celkový počet porcí za den. Ukázky slouží pouze pro inspiraci, jak si sestavit nutričně vyvážené jídlo. Velikost porce si prosím upravte podle vašich potřeb. - Př sestavování receptur vycházím z obecných výživových doporučení, tedy teoreticky z trojpoměru makronutrientů: 20 % bílkoviny, 25 % tuky, sacharidy 55 %. Někdy jídlo obsahuje více tuků, jindy více bílkovin atd.. protože mým cílem není sestavit dokonalý recept, který bude přesně odpovídat výživovým doporučením, ale to, aby jídlo obsahovalo všechny důležité živiny, pokud možno v optimálním poměru a hlavně, aby chutnalo. Nutriční hodnotu jídla následně přepočítávám v nutričním programu, pouze proto, abyste si dokázali udělat představu o jeho výživové hodnotě. K sestavení vyváženého jídelníčku rozhodně nepotřebujete denně počítat kalorie a gramy živin. Nikdo nemá dokonalý jídelníček, ani já, ani žádný odborník na výživu, to ani není cílem ;-)

Uvařili jste podle tohoto receptu? Podělte se s námi o to, jak vám chutnalo :-)

@umimejist

@umimejistcz

pinit
Receptová karta - Powered by Delicious Recipes
Umíme jíst

Michaela

Píši o dobrém jídle, kvalitě a výrobě potravin, mýtech ve výživě...

Srdečně vás vítám na mém blogu. Můžete se tady inspirovat, jak sobě a své rodině snadno připravovat nutričně vyvážená jídla pomocí jednoduchých receptů z běžně dostupných surovin. Dále vám poradím s nákupem ,,zdravých“ a kvalitních potravin. Na blogu také najdete čtení o výrobě vašich oblíbených potravin a zajímavostech o výživě.

Add a review

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Add a question

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

0 Přidat do oblíbených
Min
0 Přidat do oblíbených

Share it on your social network