Kvalita potravin a výživa & recepty na každý den

Základní recept na jáhlovou kaši, kterou si můžete různě obměňovat ovocem  a ořechy dle chuti.

Jáhlová kaše s pomeranči, pekanovými ořechy a dýňovým pyré

Jáhly (a obecně obiloviny) jsou pro nás především zdrojem sacharidů, takže potřebujete kaši doplnit ještě bílkovinami – mléko, tvaroh, řecký jogurt, silken tofu, protein. Důležité jsou také tuky – ideálně dejte přednost rostlinným tukům, tedy např. ořechům a semínkám.

Jáhly nejsou příliš velkým zdrojem vlákniny (výhoda při přípravě pokrmů pro malé děti), tu můžete doplnit pomocí čekankového sirupu, chia semínek, ovocem a zeleninou.

Dnes mám pro vás základní recept na jáhlovou kaši, kterou si můžete různě obměňovat ovocem  a ořechy dle chuti.

Jáhlová kaše s pomeranči Pin Recipe
1 Přidat do oblíbených
Čas na přípravu 10 mins Čas vaření 20 mins Celkový čas 30 min Obtížnost: Pro začátečníky Porce: 4 Kalorie: 1 porce 2160 kJ (kaše+ovoce+ořechy) Nejlepší období: Vhodné po celý rok

Kaše:

Na dozdobení

Postup:

  1. Jáhly spařte 2-3 x pod tekoucí horkou vodou, abyste se zbavili nahořklé chuti.

  2. Jáhly dejte do kastrůlku,  zalijte mlékem, přidejte špetku soli a koření.

  3. Směs přiveďte k varu a na mírném ohni vařte pod pokličkou asi 15-20 minut doměkka. Jáhly by měly být měkké, kašovité a mléko vyvařené. Pokud máte raději hladší konzistenci, můžete kaši rozmixovat pomocí tyčového mixéru.

  4. Do kaše nakonec vmíchejte řecký jogurt (tvaroh, Skyr) a podávejte s ovocem, oříšky, oříškovým máslem či semínky.

Výživové údaje

Velikost porce 300 g jáhlové kaše + 100 g ovoce + 1 hrst ořechů (1 lžíce ořechového másla)

Porce 1


Množství na porci
Kalorie 516kcal
% Denní hodnota *
Celkový tuk 16g25%
Celkový obsah sacharidů 67g23%
Vláknina 10g40%
Bílkovina 22g44%

* Při sestavování velikosti ukázkových porcí vycházím z referenčního příjmu 8400kJ/2000 kcal. Což je z toho důvodu, abych mohla vypočítat nutriční hodnotu porce. Nezapomeňte prosím, že každý máme jiné nároky na výživu a navíc není v tomto zohledněn celkový počet porcí za den. Ukázky slouží pouze pro inspiraci, jak si sestavit nutričně vyvážené jídlo. Velikost porce si prosím upravte podle vašich potřeb. Př sestavování receptur vycházím z obecných výživových doporučení, nicméně není mým cílem sestavit dokonalý recept, ale to, aby jídlo obsahovalo všechny důležité živiny, pokud možno v optimálním poměru a hlavně, aby chutnalo. Nutriční hodnotu jídla následně přepočítávám v nutričním programu, pouze proto, abyste si dokázali udělat představu o jeho výživové hodnotě. K sestavení vyváženého jídelníčku rozhodně nepotřebujete denně počítat kalorie a gramy živin. Nikdo nemá dokonalý jídelníček, ani já, ani žádný odborník na výživu, to ani není cílem ;-)

Uvařili jste podle tohoto receptu? Podělte se s námi o to, jak vám chutnalo :-)

@umimejist

@umimejistcz

pinit
Receptová karta - Powered by WP Delicious
Umíme jíst

Michaela

Píši o dobrém jídle, kvalitě a výrobě potravin, mýtech ve výživě...

Srdečně vás vítám na mém blogu. Můžete se tady inspirovat, jak sobě a své rodině snadno připravovat nutričně vyvážená jídla pomocí jednoduchých receptů z běžně dostupných surovin. Dále vám poradím s nákupem ,,zdravých“ a kvalitních potravin. Na blogu také najdete čtení o výrobě vašich oblíbených potravin a zajímavostech o výživě.

Add a review

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Add a question

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *