Jáhlová kaše s pomeranči pinit
0 Přidat do oblíbených
RYCHLÁ PŘÍPRAVA SLADKÉ RECEPTY

Jáhly (a obecně obiloviny) jsou pro nás především zdrojem sacharidů, takže potřebujete kaši doplnit ještě bílkovinami – mléko, tvaroh, řecký jogurt, silken tofu, protein. Důležité jsou také tuky – ideálně dejte přednost rostlinným tukům, tedy např. ořechům a semínkám.

Jáhly nejsou příliš velkým zdrojem vlákniny (výhoda při přípravě pokrmů pro malé děti), tu můžete doplnit pomocí čekankového sirupu, chia semínek, ovocem a zeleninou.

Dnes mám pro vás základní recept na jáhlovou kaši, kterou si můžete různě obměňovat ovocem  a ořechy dle chuti.

Dýňové pyré pinit
0 Přidat do oblíbených
RYCHLÁ PŘÍPRAVA SLADKÉ RECEPTY

Dýně z výživového hlediska řadíme k zelenině. Dýně jsou dobrým zdrojem karotenů, které se v těle částečně mění na vit. A (tedy prekurzory vit. A, těhotné maminky nelekejte se, nehrozí vám předávkování vit. A) Vit. A podporuje normální funkci zraku, také správný vývoj buněk sliznic, kůže, krvetvorby a imunity… Dýně jsou dále zdrojem minerálních látek a vlákniny (2-3g na 100 g).

Konkrétně máslová dýně, má měkčí dužninu, je rychle uvařená a hodí pro mixování. Před přípravou se ale musí tuhá slupka oloupat.
Já osobně ji mám raději do sladkých receptů, její vůně mi připomíná cukrovou vatu :-D Dneska mám pro vás tip, jak si z máslové dýně jednoduše připravit pyré, které si pak můžete dát do jogurtu, kaší, nebo třeba jako náplň do koláčů, nebo malým dětem do prvních příkrmů (tady s kořením opatrně).

pinit
0 Přidat do oblíbených
POLÉVKY VEGETARIÁNSKÉ RECEPTY

Receptů na dýňovou polévku není nikdy dost. Tento recept jsem si tak trochu ulehčila tím, že všechny suroviny jsem upekla. Pak stačilo jen vzít do ruky tyčový mixér a chutná podzimní polévka byla na stole. Oříšky a semínka používám podle toho, co mám zrovna ve špajzu. Do polévky můžete dát jakékoliv oříšky či semínka, které máte rádi. Polévku jsem tentokrát připravila jako hlavní jídlo s opečenou topinkou a parmazánem.