Kvalita potravin a výživa & recepty na každý den

Nadýchané těsto s citrónovou vůní skvěle doladí bohatá náplň z jahod, rebarbory a tvarohu. Nezapomeňte však, že množství zkonzumované rebarbory by se mělo hlídat u dětí a těhotných žen, u lidí s problémy s močovými kameny a revmatismem.

Jahodový koláč s rebarborou a tvarohovou náplní

4.5 od 2 hlasy

Rebarbora totiž obsahuje kyselinu šťavelovou, za syrova je tedy jedovatá. Je nutné rebarboru vždy tepelně upravit a ideálně oloupat, kombinovat s mléčnými výrobky. Navíc, kyselina šťavelová snižuje vstřebatelnost vápníku. To, že si upečete 4x za sezónu koláč z rebarbory naše zdraví nijak neohrozí.  Neměla by být však v této době každý den v jídelníčku.

jahodový koláč s rebarborou Pin Recipe
0 Přidat do oblíbených
Čas na přípravu 10 mins Čas vaření 40 mins Celkový čas 50 min Obtížnost: Pro začátečníky Cooking Temp: 180  °C Porce: 10 Kalorie: 311 kcal/250 g Nejlepší období: Léto

Těsto

Cooking Mode Disabled

Náplň:

    Postup:

    1. Vyhřejte troubu na 180 °C.

    2. Nejprve si připravte náplň.

    3. Jahody rozpulte, rebarboru oloupejte a nakrájejte na 2 cm kousky.

    4. Tvaroh smíchejte s vejcem a případně doslaďte.

    5. Vyšlehejte bílky do tuhé pěny a poté sníh odložte bokem.

    6. Nyní ručně nebo v robotu vyšlehejte do světle žluté pěny žloutky s cukrem a máslem. K této pěně postupně vmíchejte mléko, prosátou mouku s kypřícím práškem a citrónovou kůrou. Nakonec do těsta vmíchejte předem připravený sníh z bílků. 

    7. Těsto nalijte na plech vyloženým pečícím papírem. Nahoru lžíci nandejte tvarohovou směs (tvaroh, cukr, vejce).

    8. Poté na těsto s tvarohem naskládejte rovnoměrně krájené jahody a rebarboru. Posypejte mandlovými plátky a dejte péct na zhruba 40 minut. Propečení vyzkoušejte špejlí.

      koláč s jahodami a rebarborou
    Výživové údaje

    Velikost porce 250 g

    Porce 1


    Množství na porci
    Kalorie 311kcal
    % Denní hodnota *
    Celkový tuk 9g14%
    Celkový obsah sacharidů 48g16%
    Vláknina 4g16%
    Bílkovina 10g20%

    * Při sestavování velikosti ukázkových porcí vycházím z referenčního příjmu 8400kJ/2000 kcal. Což je z toho důvodu, abych mohla vypočítat nutriční hodnotu porce. Nezapomeňte prosím, že každý máme jiné nároky na výživu a navíc není v tomto zohledněn celkový počet porcí za den. Ukázky slouží pouze pro inspiraci, jak si sestavit nutričně vyvážené jídlo. Velikost porce si prosím upravte podle vašich potřeb. Př sestavování receptur vycházím z obecných výživových doporučení, nicméně není mým cílem sestavit dokonalý recept, ale to, aby jídlo obsahovalo všechny důležité živiny, pokud možno v optimálním poměru a hlavně, aby chutnalo. Nutriční hodnotu jídla následně přepočítávám v nutričním programu, pouze proto, abyste si dokázali udělat představu o jeho výživové hodnotě. K sestavení vyváženého jídelníčku rozhodně nepotřebujete denně počítat kalorie a gramy živin. Nikdo nemá dokonalý jídelníček, ani já, ani žádný odborník na výživu, to ani není cílem ;-)

    Uvařili jste podle tohoto receptu? Podělte se s námi o to, jak vám chutnalo :-)

    @umimejist

    @umimejistcz

    pinit
    Zařadit pod
    Receptová karta - Powered by WP Delicious
    Umíme jíst

    Michaela

    Píši o dobrém jídle, kvalitě a výrobě potravin, mýtech ve výživě...

    Srdečně vás vítám na mém blogu. Můžete se tady inspirovat, jak sobě a své rodině snadno připravovat nutričně vyvážená jídla pomocí jednoduchých receptů z běžně dostupných surovin. Dále vám poradím s nákupem ,,zdravých“ a kvalitních potravin. Na blogu také najdete čtení o výrobě vašich oblíbených potravin a zajímavostech o výživě.

    User Reviews

    4.5 out of 5
    2 Customer Ratings
    5 Stars
    1
    4 Stars
    1
    3 Stars
    0
    2 Stars
    0
    1 Star
    0
    Add a review

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Add a question

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    1. Anna

      A co ten sníh?

      • umimejist

        Dobrý den, omlouvám se, vypadla mi tam poslední věta v odstavci. Už jsem to opravila.
        Sníh se přidává do těsta po zapracování mouky.

    2. Anna

      A co trn sníh?

    1. Anna

      A co ten sníh?

      • umimejist

        Dobrý den, omlouvám se, vypadla mi tam poslední věta v odstavci. Už jsem to opravila.
        Sníh se přidává do těsta po zapracování mouky.

    2. Anna

      A co trn sníh?

      0 Přidat do oblíbených
      Min
      0 Přidat do oblíbených