Kvalita potravin a výživa & recepty na každý den

Nadýchané těsto s citrónovou vůní skvěle doladí bohatá náplň z jahod, rebarbory a tvarohu. Nezapomeňte však, že množství zkonzumované rebarbory by se mělo hlídat u dětí a těhotných žen, u lidí s problémy s močovými kameny a revmatismem.

Jahodový koláč s rebarborou a tvarohovou náplní

4.5 od 2 hlasy

Rebarbora totiž obsahuje kyselinu šťavelovou, za syrova je tedy jedovatá. Je nutné rebarboru vždy tepelně upravit a ideálně oloupat, kombinovat s mléčnými výrobky. Navíc, kyselina šťavelová snižuje vstřebatelnost vápníku. To, že si upečete 4x za sezónu koláč z rebarbory naše zdraví nijak neohrozí.  Neměla by být však v této době každý den v jídelníčku.

jahodový koláč s rebarborou Pin Recipe
0 Přidat do oblíbených
Čas na přípravu 10 mins Čas vaření 40 mins Celkový čas 50 min Obtížnost: Pro začátečníky Cooking Temp: 180  °C Porce: 10 Kalorie: 311 kcal/250 g Nejlepší období: Léto

Těsto

Cooking Mode Disabled

Náplň:

Postup:

  1. Vyhřejte troubu na 180 °C.

  2. Nejprve si připravte náplň.

  3. Jahody rozpulte, rebarboru oloupejte a nakrájejte na 2 cm kousky.

  4. Tvaroh smíchejte s vejcem a případně doslaďte.

  5. Vyšlehejte bílky do tuhé pěny a poté sníh odložte bokem.

  6. Nyní ručně nebo v robotu vyšlehejte do světle žluté pěny žloutky s cukrem a máslem. K této pěně postupně vmíchejte mléko, prosátou mouku s kypřícím práškem a citrónovou kůrou. Nakonec do těsta vmíchejte předem připravený sníh z bílků. 

  7. Těsto nalijte na plech vyloženým pečícím papírem. Nahoru lžíci nandejte tvarohovou směs (tvaroh, cukr, vejce).

  8. Poté na těsto s tvarohem naskládejte rovnoměrně krájené jahody a rebarboru. Posypejte mandlovými plátky a dejte péct na zhruba 40 minut. Propečení vyzkoušejte špejlí.

Výživové údaje

Porce 1


Množství na porci
Kalorie 311kcal
% Denní hodnota *
Celkový tuk 9g14%
Celkový obsah sacharidů 48g16%
Vláknina 4g16%
Bílkovina 10g20%

* Při sestavování velikosti ukázkových porcí vycházím z referenčního příjmu 8400kJ/2000 kcal. Což je z toho důvodu, abych mohla vypočítat nutriční hodnotu porce. Nezapomeňte prosím, že každý máme jiné nároky na výživu a navíc není v tomto zohledněn celkový počet porcí za den. Ukázky slouží pouze pro inspiraci, jak si sestavit nutričně vyvážené jídlo. Velikost porce si prosím upravte podle vašich potřeb. Př sestavování receptur vycházím z obecných výživových doporučení, nicméně není mým cílem sestavit dokonalý recept, ale to, aby jídlo obsahovalo všechny důležité živiny, pokud možno v optimálním poměru a hlavně, aby chutnalo. Nutriční hodnotu jídla následně přepočítávám v nutričním programu, pouze proto, abyste si dokázali udělat představu o jeho výživové hodnotě. K sestavení vyváženého jídelníčku rozhodně nepotřebujete denně počítat kalorie a gramy živin. Nikdo nemá dokonalý jídelníček, ani já, ani žádný odborník na výživu, to ani není cílem ;-)

Uvařili jste podle tohoto receptu? Podělte se s námi o to, jak vám chutnalo :-)

@umimejist

@umimejistcz

pinit
Zařadit pod
Receptová karta - Powered by WP Delicious
Umíme jíst

Michaela

Píši o dobrém jídle, kvalitě a výrobě potravin, mýtech ve výživě...

Srdečně vás vítám na mém blogu. Můžete se tady inspirovat, jak sobě a své rodině snadno připravovat nutričně vyvážená jídla pomocí jednoduchých receptů z běžně dostupných surovin. Dále vám poradím s nákupem ,,zdravých“ a kvalitních potravin. Na blogu také najdete čtení o výrobě vašich oblíbených potravin a zajímavostech o výživě.

User Reviews

4.5 out of 5
Based on 2 ratings
5 Stars
1
4 Stars
1
3 Stars
0
2 Stars
0
1 Star
0
Rate this recipe

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Add a question

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

  1. Anna

    A co ten sníh?

    • umimejist

      Dobrý den, omlouvám se, vypadla mi tam poslední věta v odstavci. Už jsem to opravila.
      Sníh se přidává do těsta po zapracování mouky.

  2. Anna

    A co trn sníh?

    0 Přidat do oblíbených
    Min
    0 Přidat do oblíbených

    Share it on your social network