Nadýchané těsto s citrónovou vůní skvěle doladí bohatá náplň z jahod, tvarohu a rebarbory.
Rebarbora obsahuje vedle vitamínu C, vápníku a vlákniny také kyselinu šťavelovou. A právě kyselina šťavelová může při nadměrné a soustavné konzumaci zatěžovat ledviny, způsobovat trávicí obtíže, bránit vstřebávání vápníku. Nezapomeňte, že jedlé jsou pouze řapíky rebarbory.
Jahodový koláč s rebarborou a tvarohovou náplní
Kromě toho, že rebarbora potěší naše chuťové pohárky, dodá tělu pár výživných látek, nám může připravit docela velké nepříjemnosti. Při nesprávném použití dokáže rebarbora způsobit nevolnost, zvracení, žaludeční křeče a ve vážnějších případech dokonce selhání ledvin. Jak je to možné? ČLÁNEK

Těsto
Náplň:
Postup:
Vyhřejte troubu na 180 °C.
Nejprve si připravte náplň.
Jahody rozpulte, rebarboru oloupejte a nakrájejte na 2 cm kousky.
Tvaroh smíchejte s vejcem a případně doslaďte.
Vyšlehejte bílky do tuhé pěny a poté sníh odložte bokem.
Nyní ručně nebo v robotu vyšlehejte do světle žluté pěny žloutky s cukrem a máslem. K této pěně postupně vmíchejte mléko, prosátou mouku s kypřícím práškem a citrónovou kůrou. Nakonec do těsta vmíchejte předem připravený sníh z bílků.
Těsto nalijte na plech vyloženým pečícím papírem. Nahoru lžíci nandejte tvarohovou směs (tvaroh, cukr, vejce).
Poté na těsto s tvarohem naskládejte rovnoměrně krájené jahody a rebarboru. Posypejte mandlovými plátky a dejte péct na zhruba 40 minut. Propečení vyzkoušejte špejlí.
Výživové údaje
Porce 10
- Množství na porci
- Kalorie 311kcal
- % Denní hodnota *
- Celkový tuk 9g14%
- Celkový obsah sacharidů 48g16%
- Vláknina 4g16%
- Bílkovina 10g20%
* Při sestavování velikosti ukázkových porcí vycházím z referenčního příjmu 8400kJ/2000 kcal. Což je z toho důvodu, abych mohla vypočítat nutriční hodnotu porce. Nezapomeňte prosím, že každý máme jiné nároky na výživu a navíc není v tomto zohledněn celkový počet porcí za den. Ukázky slouží pouze pro inspiraci, jak si sestavit nutričně vyvážené jídlo. Velikost porce si prosím upravte podle vašich potřeb. Př sestavování receptur vycházím z obecných výživových doporučení, nicméně není mým cílem sestavit dokonalý recept, ale to, aby jídlo obsahovalo všechny důležité živiny, pokud možno v optimálním poměru a hlavně, aby chutnalo. Nutriční hodnotu jídla následně přepočítávám v nutričním programu, pouze proto, abyste si dokázali udělat představu o jeho výživové hodnotě. K sestavení vyváženého jídelníčku rozhodně nepotřebujete denně počítat kalorie a gramy živin. Nikdo nemá dokonalý jídelníček, ani já, ani žádný odborník na výživu, to ani není cílem ;-)
Awesome blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A theme like yours with a few simple adjustements would really make my blog stand out. Please let me know where you got your design. Kudos
Hi, I use the Cookery template and the Blossom Delicious Pro recipe plugin 🙂