Kvalita potravin a výživa & recepty na každý den

Oběd inspirovaný italským boloňským ragú. Tento recept je však jeho rychlejší verzí, uvařeno budete mít za 40 minut pro celou rodinu. Tradiční boloňské italské ragú z hovězího se totiž připravuje obvykle 2 – 4 hodiny, což má samozřejmě svůj význam. Proto  jsem provedla pár úprav, abychom si tento tradiční italský pokrm mohli vychutnat za kratší čas.  

Italské boloňské ragú za 40 minut

Jelikož vařím i pro děti, víno jsem v tomto tradičním pokrmu nahradila viz. recept. Tak, aby byla zachována plnost a jemná kyselost omáčky. Recept můžete také chuťově vyladit pancettou (italskou slaninou), já ji tentokrát vynechala i přesto bylo ragú vynikající.

italské hovězí ragú Pin Recipe
0 Přidat do oblíbených
Čas na přípravu 10 mins Čas vaření 30 mins Celkový čas 40 min Obtížnost: Pro začátečníky Porce: 4 Kalorie: 570 Nejlepší období: Vhodné po celý rok

Ingredience

Cooking Mode Disabled

Postup:

  1. Rozpalte hlubokou pánev nebo hrnec se 2 lžícemi oleje. Do hrnce nasypejte mleté maso, opepřete a osolte jej. Opékejte asi 5 minutek, dokud se maso nezatáhne a nezačne pouštět šťávu.

  2. Poté přidejte nadrobno krájené šalotky, utřené stroužky česneku a na kostičky krájenou kořenovou zeleninu. Opékejte dalších 5 minut.

  3. Nalijte rajčatový protlak a posypejte lístky čerstvého rozmarýnu. Promíchejte.

  4. Přilijte 200 ml bílého vína (nebo vinný ocet, s moštem, vodou a cukrem) a 300 ml vývaru. Poduste 20 -30 minut, dokud nebude maso měkké.   Mezi tím si uvařte těstoviny dle návodu na obalu al dente.

  5. Hotovou směs s masem a zeleninou promíchejte s uvařenými těstovinami.  Podávejte se strouhaným parmazánem, nasekanou petrželkou a olivami.

    boloňské ragú
Výživové údaje

Velikost porce 450 g

Porce 1


Množství na porci
Kalorie 570kcal
% Denní hodnota *
Celkový tuk 17g27%
Celkový obsah sacharidů 66g22%
Vláknina 6g24%
Bílkovina 40g80%

* Při sestavování velikosti ukázkových porcí vycházím z referenčního příjmu 8400kJ/2000 kcal. Což je z toho důvodu, abych mohla vypočítat nutriční hodnotu porce. Nezapomeňte prosím, že každý máme jiné nároky na výživu a navíc není v tomto zohledněn celkový počet porcí za den. Ukázky slouží pouze pro inspiraci, jak si sestavit nutričně vyvážené jídlo. Velikost porce si prosím upravte podle vašich potřeb. Př sestavování receptur vycházím z obecných výživových doporučení, nicméně není mým cílem sestavit dokonalý recept, ale to, aby jídlo obsahovalo všechny důležité živiny, pokud možno v optimálním poměru a hlavně, aby chutnalo. Nutriční hodnotu jídla následně přepočítávám v nutričním programu, pouze proto, abyste si dokázali udělat představu o jeho výživové hodnotě. K sestavení vyváženého jídelníčku rozhodně nepotřebujete denně počítat kalorie a gramy živin. Nikdo nemá dokonalý jídelníček, ani já, ani žádný odborník na výživu, to ani není cílem ;-)

Uvařili jste podle tohoto receptu? Podělte se s námi o to, jak vám chutnalo :-)

@umimejist

@umimejistcz

pinit
Receptová karta - Powered by WP Delicious
Umíme jíst

Michaela

Píši o dobrém jídle, kvalitě a výrobě potravin, mýtech ve výživě...

Srdečně vás vítám na mém blogu. Můžete se tady inspirovat, jak sobě a své rodině snadno připravovat nutričně vyvážená jídla pomocí jednoduchých receptů z běžně dostupných surovin. Dále vám poradím s nákupem ,,zdravých“ a kvalitních potravin. Na blogu také najdete čtení o výrobě vašich oblíbených potravin a zajímavostech o výživě.

Add a review

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Add a question

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

0 Přidat do oblíbených
Min
0 Přidat do oblíbených

Share it on your social network