Sladké potěšení, které se hodí, jak na snídaňový stůl, tak i jako stylová svačinka pro vaše školáky. Inspirovala jsem se oblíbeným smetanovým italským dezertem, jehož kořeny sahají do bohaté kuchyně severní Itálie. Část smetany je v tomto receptu nahrazena řeckým jogurtem, což dodává tomuto dezertu nový rozměr svěžesti a lehkosti, zároveň dostatek bílkovin.
Jogurtová panna cotta
O křupavé zakončení se postará pečená granola, která je zdrojem zdravých tuků, sacharidů a vlákniny. Do naší kuchyně nově zavítala prémiová řemeslná granola od @mlsni.cz ,která je parádně chuťově vyladěná a hlavně vyrobená z kvalitních a ověřených surovin.
Jogurtová vrstva
Ovocná vrstva na ozdobu
Postup:
Nejprve si připravte skleničky nebo misky o objemu 300 ml, do které budete panna cottu plnit.
Poté si vezměte menší rendlík a v něm rozmíchejte želatinu a smetanu, poté nechejte 10 minut bobtnat.
Mezitím smíchejte ve větší míse řecký jogurt, med a vanilku.
Jakmile želatina nabobtná, dejte směs na plotnu a na mírném stupni ohřívejte, dokud se želatina nerozpustí. Pozor! Nevařte.
Poté rendlík sundejte z plotny, smetanovou směs nalijte do mísy k jogurtu a rychle promíchejte metličkou. Postup přípravy želatiny se může mírně lišit, vždy si přečtěte doporučení výrobce na obalu.
Následně směs rozdělte do 4 připravených skleniček a dejte alespoň na 2 hodiny chladit do lednice.
Malinovou vrstvu připravíte jednoduše tak, že z mražených malin připravíte rozvar. Mražené maliny krátce povařte se 3 lžícemi vody. Malinovým rozvarem polijte mléčný krém, jakmile bude tuhý.
Jogurtovou panna cottu podávejte posypanou křupavou granolou.
Porce 4
- Množství na porci
- Kalorie 530kcal
- % Denní hodnota *
- Celkový tuk 27g42%
- Celkový obsah sacharidů 43g15%
- Vláknina 9g36%
- Bílkovina 26g52%
* Při sestavování velikosti ukázkových porcí vycházím z referenčního příjmu 8400kJ/2000 kcal. Což je z toho důvodu, abych mohla vypočítat nutriční hodnotu porce. Nezapomeňte prosím, že každý máme jiné nároky na výživu a navíc není v tomto zohledněn celkový počet porcí za den. Ukázky slouží pouze pro inspiraci, jak si sestavit nutričně vyvážené jídlo. Velikost porce si prosím upravte podle vašich potřeb. Př sestavování receptur vycházím z obecných výživových doporučení, nicméně není mým cílem sestavit dokonalý recept, ale to, aby jídlo obsahovalo všechny důležité živiny, pokud možno v optimálním poměru a hlavně, aby chutnalo. Nutriční hodnotu jídla následně přepočítávám v nutričním programu, pouze proto, abyste si dokázali udělat představu o jeho výživové hodnotě. K sestavení vyváženého jídelníčku rozhodně nepotřebujete denně počítat kalorie a gramy živin. Nikdo nemá dokonalý jídelníček, ani já, ani žádný odborník na výživu, to ani není cílem ;-)