Volby tisku:

KVĚTÁKOVÉ PLACIČKY S COTTAGE

květákové placičky pečené

Skvěle se hodí k obědu, k večeři nebo jen tak k zakousnutí ke svačině. Do těchto květákových placiček jsem přidala navíc cottage, aby byly sytější. Parmazán a voňavé koření, aby byly chutnější a voňavější.

Způsob přípravy ,
Uplatnění
Obtížnost Pro začátečníky
Čas
Čas na přípravu: 10 mins Čas vaření: 30 mins Celkový čas: 40 min
Porce 4
Kalorie 440 kcal/ 1810 kJ/ 300g
Nejlepší období Vhodné po celý rok
Popis

Nevím jak vy, ale my doma různé placičky milujeme. Hodí se k obědu, k večeři nebo jen tak k zakousnutí ke svačině. Do těchto květákových placiček jsem přidala navíc cottage, aby byly sytější. K nim jsem podávala vařené brambory a dip ze skyru, majonézy a česneku. Část placiček jsem usmažila a část zkusila upéct v troubě, posypat parmazánem. Obě varianty jsou vynikající. Postup jak na ně, najdete v postupu přípravy.

Ingredience
  • 800 g květák
  • 2 ks vejce
  • 200 g cottage
  • 30 g strouhaný parmazán
  • 1 hrst nasekaná petrželka nebo pažitka
  • 150 g strouhanky (nebo více, dle konzistence placiček)
  • 1 pinch muškátového oříšku
  • 5 g soli (nebo dle chuti)
  • 2 g čerstvě mletý pepř (nebo dle chuti)
Postup přípravy:
  1. Květák uvařte v mírně osolené vodě do změknutí, asi 10 minut.

  2. Nechte jej poté důkladně okapat a rozmačkejte ho ve větší míse šťouchadlem na brambory.

  3. Do mísy poté přidejte vejce, cottage, sůl, pepř, muškátový oříšek, strouhanku tak, aby směs byla kompaktní a daly se z ní tvarovat malé placičky. Proto strouhanku přidávejte postupně. Pokud plánujete placičky smažit, přidejte parmazán do těsta. Pokud budete chtít placičky péct, posypete je parmazánem po povrchu před pečením.

  4. Placičky můžete usmažit v pánvi na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Poté na talíři odsát přebytečný tuk pomocí papírových utěrek.

  5. květákové placičky

    Nebo můžete placičky lehce potřít olejem, posypat parmazánem a upéct na 200 °C (horkovzduch) asi 20 – 30 minut.

Výživové údaje

Porce 4


Množství na porci
Kalorie 440kcal
% Denní hodnota *
Celkový tuk 18g28%
Celkový obsah sacharidů 46g16%
Vláknina 6g24%
Bílkovina 19g38%

* Při sestavování velikosti ukázkových porcí vycházím z referenčního příjmu 8400kJ/2000 kcal. Což je z toho důvodu, abych mohla vypočítat nutriční hodnotu porce. Nezapomeňte prosím, že každý máme jiné nároky na výživu a navíc není v tomto zohledněn celkový počet porcí za den. Ukázky slouží pouze pro inspiraci, jak si sestavit nutričně vyvážené jídlo. Velikost porce si prosím upravte podle vašich potřeb. Př sestavování receptur vycházím z obecných výživových doporučení, nicméně není mým cílem sestavit dokonalý recept, ale to, aby jídlo obsahovalo všechny důležité živiny, pokud možno v optimálním poměru a hlavně, aby chutnalo. Nutriční hodnotu jídla následně přepočítávám v nutričním programu, pouze proto, abyste si dokázali udělat představu o jeho výživové hodnotě. K sestavení vyváženého jídelníčku rozhodně nepotřebujete denně počítat kalorie a gramy živin. Nikdo nemá dokonalý jídelníček, ani já, ani žádný odborník na výživu, to ani není cílem ;-)

Uvařili jste podle tohoto receptu? Podělte se s námi o to, jak vám chutnalo :-)

@umimejist

@umimejistcz

michaela smolková umíme jíst
Michaela
Píši o dobrém jídle, kvalitě a výrobě potravin, mýtech ve výživě...

Srdečně vás vítám na mém blogu. Můžete se tady inspirovat, jak sobě a své rodině snadno připravovat nutričně vyvážená jídla pomocí jednoduchých receptů z běžně dostupných surovin. Dále vám poradím s nákupem ,,zdravých“ a kvalitních potravin. Na blogu také najdete čtení o výrobě vašich oblíbených potravin a zajímavostech o výživě.

Mám radost, že vás recept zaujal. Přeji Vám dobrou chuť!

Míša