Volby tisku:

Letní polévka z pečených rajčat

polévka z pečených rajčat
Způsob přípravy
Uplatnění
Obtížnost Pro začátečníky
Čas
Čas na přípravu: 5 mins Čas vaření: 30 mins Celkový čas: 35 min
Porce 4
Kalorie 1130kJ/264 kcal/porce
Nejlepší období Léto
Popis

Polévka z pečených rajčat je naprostá luxusní, přitom naprosto jednoduchá záležitost. Stačí vše naházet do pekáčku a máte rychlo a vydatnou večeři na stole.  Pečená rajčata jsou skvělá! Už jste někdy zkoušeli pečená rajčata? Obecně pečená zelenina má výraznější a lahodnější chuť. Můžete také vyzkoušet to, že pečená rajčata nahradíte paprikou a cuketou. Do polévky jsem také přidala máslové fazole, a tím v jídle navýšila obsah vlákniny a bílkovin.

Poku byste si chtěli dát jídlo jako hlavní jídlo, přidejte si k ní ještě nějaký zdroj bílkovin. Například krémový čerstvý sýr, nebo tofu (doporučuji tofu péct zároveň s rajčaty a bylinkami). A také si k polévce přihoďte kousek pečiva, nebo jiné přílohy. Dobrou chuť!

Ingredience
  • 800 g rajčat + 10 menších menších rajčat na ozdobu
  • 400 g máslových, nebo bílých fazolí uvařených
  • 1 ks středně velká cibule
  • 2 tbsp čerstvé bazalky
  • 1 ks větvičky čerstvého libečku
  • 5 ks stroužků česneku
  • 4 tbsp olivového oleje
  • 1 cup vody
  • 1 tsp soli akoření dle chuti
  • 1 tbsp rajčatového protlaku (nemusí být)
Postup
  1. Všechny suroviny naházejte do pekáčkua pokapejte 4 lžícemi olivového oleje a osolte.

  2. Pečte na 200 °C asi 30 minut. Menší rajčátka po upečení dejte stranou.

  3. letní polévka z pečených rajčat

    Zbytek surovin rozmixujte dohladka  případně dochuťte kořením.

Výživové údaje

Porce 4


Množství na porci
Kalorie 264kcal
% Denní hodnota *
Celkový tuk 11g17%
Celkový obsah sacharidů 27g9%
Vláknina 10g40%
Bílkovina 12g24%

* Při sestavování velikosti ukázkových porcí vycházím z referenčního příjmu 8400kJ/2000 kcal. Což je z toho důvodu, abych mohla vypočítat nutriční hodnotu porce. Nezapomeňte prosím, že každý máme jiné nároky na výživu a navíc není v tomto zohledněn celkový počet porcí za den. Ukázky slouží pouze pro inspiraci, jak si sestavit nutričně vyvážené jídlo. Velikost porce si prosím upravte podle vašich potřeb. Př sestavování receptur vycházím z obecných výživových doporučení, nicméně není mým cílem sestavit dokonalý recept, ale to, aby jídlo obsahovalo všechny důležité živiny, pokud možno v optimálním poměru a hlavně, aby chutnalo. Nutriční hodnotu jídla následně přepočítávám v nutričním programu, pouze proto, abyste si dokázali udělat představu o jeho výživové hodnotě. K sestavení vyváženého jídelníčku rozhodně nepotřebujete denně počítat kalorie a gramy živin. Nikdo nemá dokonalý jídelníček, ani já, ani žádný odborník na výživu, to ani není cílem ;-)

Uvařili jste podle tohoto receptu? Podělte se s námi o to, jak vám chutnalo :-)

@umimejist

@umimejistcz

michaela smolková umíme jíst
Michaela
Píši o dobrém jídle, kvalitě a výrobě potravin, mýtech ve výživě...

Srdečně vás vítám na mém blogu. Můžete se tady inspirovat, jak sobě a své rodině snadno připravovat nutričně vyvážená jídla pomocí jednoduchých receptů z běžně dostupných surovin. Dále vám poradím s nákupem ,,zdravých“ a kvalitních potravin. Na blogu také najdete čtení o výrobě vašich oblíbených potravin a zajímavostech o výživě.

Mám radost, že vás recept zaujal. Přeji Vám dobrou chuť!

Míša