Volby tisku:

Karbanátky z jednoho plechu s bramborami a zeleninou

karbanátky pečené v troubě

Masové karbanátky z jednoho plechu s bramborami a zeleninou potěší svou jednoduchostí a výtečnou chutí. Kombinace mletého hovězího a vepřového masa s aromatickým česnekem, čerstvou petrželkou a vybraným kořením vám zaručí šťavnaté a voňavé karbanátky.

Způsob přípravy ,
Uplatnění
Obtížnost Pro začátečníky
Čas
Čas na přípravu: 10 mins Čas vaření: 30 mins Celkový čas: 40 min
Cooking Temp 190  °C
Porce 4
Kalorie 400 g /492 KCAL
Nejlepší období Vhodné po celý rok
Popis

 Jako příloha skvěle poslouží pečené brambory a směs sezónní zeleniny.  Tento pokrm je ideální jako rodinný oběd či večeře. Vychutnejte si tento tradiční, avšak vylepšený recept.

Recept na 4 porce ( porce 400 g)
  • 500 g 500 mletého masa – mix hovězí a vepřové do 10 % tuku
  • 1 kus cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce worcesteru (nebo fermentované sójovky)
  • 1 ks vejce
  • 1 hrst nasekané petržele
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 2 lžíce drcených ovesných vloček (nebo dle potřeby, směs by měla být tak hustá, aby šly tvarovat placky)
  • 1 ks menší brokolice (nebo 500 g tvrdší zeleniny – květák, mrkev, řepa apod)
  • 800 g brambor
  • 3 lžíce oleje
  • sůl, pepř
  • citrónová šťáva
Postup:
  1. Předehřejte troubu na 190 °C.

  2. Veškeré ingredience na karbanátky smíchejte a na 10 minut odložte stranou.

  3. Nakrájejte brambory na zhruba stejně velké měsíčky. Zeleninu nakrájejte na stejně velké kousky/ rozdělte na růžičky. Zeleninu s bramborami smíchejte s olejem, solí a pepřem.

  4. Plech vyložte pečícím papírem a na polovinu vysypejte zeleninu. Poté z masové směsi vytvarujte karbanátky a rovnoměrně rozložte po druhé polovině plechu.

  5. pečené karbanátky recept

    Pečte cca 30 minut, dokud nebudou karbanátky propečené.

Výživové údaje

Porce 4


Množství na porci
Kalorie 492kcal
% Denní hodnota *
Celkový tuk 18g28%
Celkový obsah sacharidů 45g15%
Vláknina 7g29%
Bílkovina 37g74%

* Při sestavování velikosti ukázkových porcí vycházím z referenčního příjmu 8400kJ/2000 kcal. Což je z toho důvodu, abych mohla vypočítat nutriční hodnotu porce. Nezapomeňte prosím, že každý máme jiné nároky na výživu a navíc není v tomto zohledněn celkový počet porcí za den. Ukázky slouží pouze pro inspiraci, jak si sestavit nutričně vyvážené jídlo. Velikost porce si prosím upravte podle vašich potřeb. Př sestavování receptur vycházím z obecných výživových doporučení, nicméně není mým cílem sestavit dokonalý recept, ale to, aby jídlo obsahovalo všechny důležité živiny, pokud možno v optimálním poměru a hlavně, aby chutnalo. Nutriční hodnotu jídla následně přepočítávám v nutričním programu, pouze proto, abyste si dokázali udělat představu o jeho výživové hodnotě. K sestavení vyváženého jídelníčku rozhodně nepotřebujete denně počítat kalorie a gramy živin. Nikdo nemá dokonalý jídelníček, ani já, ani žádný odborník na výživu, to ani není cílem ;-)

Uvařili jste podle tohoto receptu? Podělte se s námi o to, jak vám chutnalo :-)

@umimejist

@umimejistcz

Umíme jíst
Michaela
Píši o dobrém jídle, kvalitě a výrobě potravin, mýtech ve výživě...

Srdečně vás vítám na mém blogu. Můžete se tady inspirovat, jak sobě a své rodině snadno připravovat nutričně vyvážená jídla pomocí jednoduchých receptů z běžně dostupných surovin. Dále vám poradím s nákupem ,,zdravých“ a kvalitních potravin. Na blogu také najdete čtení o výrobě vašich oblíbených potravin a zajímavostech o výživě.

Mám radost, že vás recept zaujal. Přeji Vám dobrou chuť!

Míša