Volby tisku:

Topinky se sýrem

topinky se sýrem
Způsob přípravy
Obtížnost Pro začátečníky
Čas
Čas na přípravu: 10 min Čas vaření: 20 min Celkový čas: 30 min
Porce 3
Kalorie 2322 kJ/555 kcal
Nejlepší období Vhodné po celý rok
Popis

Rychlý recept na topinky, tak trošku jinak. Topinky jsem nesmažila, ale pekla. Povedly se velice a tak vám ráda nasdílím recept.

Tip: pokud potřebujete méně tučnou variantu ementál můžete nahradit např. cottage sýrem, eidamem (20-30 % tuku), tvarůžky… K topinkám si nezapomeňtě přihodit porci zeleniny ;-) Dobrou chuť!

Ingredience
  • 6 ks krajíců chleba (ideálně celozrnného, žitného, žitno-pšeničného, pšenično-žitného)
  • 3 ks vajec
  • 100 g ementálu (případně jiné méně tučné varianty)
  • 1 ks jarní cibulky nebo hrst nasekané pažitky
  • 3 ks třených stroužků česneku
  • půl kávové lžičky sůl, pepř dle chuti
  • 2 polévkové lžíce oleje vhodného na tepelnou úpravu
Postup:
  1. Chléb rozložte na plech vyložený pečicím papírem a potřete pomocé mašlovačky - olejem smíchaným s česnekem.  Dejte do trouby předehřáté na 180 °C. Krajíce opečte z obou stran, po dobu cca 10 minut. Dokud nezačnou kraje lehce zlátnout.

  2. Mezitím si nastrouhejte sýry, jarní cibulku (pažitku) pokrájejte na kolečka. Ve větší míse rozšlehejte vejce, přidejte pepř a sůl, cibulku, sýry a  promíchejte.

  3. Předpečený chleba vyndejte z trouby a lžící nandejte sýrovou směs.  Poté dopečte dozlatova cca 10 minut.

Výživové údaje

Velikost porce 2 topinky

Porce 1


Množství na porci
Kalorie 555kcal
% Denní hodnota *
Celkový tuk 25g39%
Celkový obsah sacharidů 56g19%
Vláknina 5g20%
Bílkovina 25g50%

* Při sestavování velikosti ukázkových porcí vycházím z referenčního příjmu 8400kJ/2000 kcal. Což je z toho důvodu, abych mohla vypočítat nutriční hodnotu porce. Nezapomeňte prosím, že každý máme jiné nároky na výživu a navíc není v tomto zohledněn celkový počet porcí za den. Ukázky slouží pouze pro inspiraci, jak si sestavit nutričně vyvážené jídlo. Velikost porce si prosím upravte podle vašich potřeb. Př sestavování receptur vycházím z obecných výživových doporučení, nicméně není mým cílem sestavit dokonalý recept, ale to, aby jídlo obsahovalo všechny důležité živiny, pokud možno v optimálním poměru a hlavně, aby chutnalo. Nutriční hodnotu jídla následně přepočítávám v nutričním programu, pouze proto, abyste si dokázali udělat představu o jeho výživové hodnotě. K sestavení vyváženého jídelníčku rozhodně nepotřebujete denně počítat kalorie a gramy živin. Nikdo nemá dokonalý jídelníček, ani já, ani žádný odborník na výživu, to ani není cílem ;-)

Umíme jíst
Michaela
Píši o dobrém jídle, kvalitě a výrobě potravin, mýtech ve výživě...

Srdečně vás vítám na mém blogu. Můžete se tady inspirovat, jak sobě a své rodině snadno připravovat nutričně vyvážená jídla pomocí jednoduchých receptů z běžně dostupných surovin. Dále vám poradím s nákupem ,,zdravých“ a kvalitních potravin. Na blogu také najdete čtení o výrobě vašich oblíbených potravin a zajímavostech o výživě.