ŠPANĚLSKO NA TALÍŘI: Ochutnejte španělské delikatesy z pohodlí domova
Představte si, jak se zrovna procházíte podél zlatavých písečných pláží, cítíte vůni moře a užíváte si výjimečné chutě, které jsou tak typické pro španělskou kuchyni. Španělsko je země s hlubokými gastronomickými tradicemi, kde každý kraj má svůj vlastní příběh vyprávěný prostřednictvím lokálních specialit. Díky pečlivě vybraným delikatesám, které dováží do ČR eDelikatesy přímo ze Španělska, můžete tyto chutě objevovat každý den. Vydejte se semnou na virtuální ochutnávku vybraných španělských delikates.
Pralinky, Rafa Gorrotxategi
Tyto ručně vyráběné lanýžové pralinky jsou symbolem řemeslné kvality a vášně k cukrařině. Každá pralinka je pokryta křupavou čokoládovou krustou ukrývající lahodný sametově hebký krém. Pralinky jsou plněné vybranými ingrediencemi – exkluzivním rumem Diplomático Reserva Exclusiva, malinami, pomerančovým likérem, oříšky a jemnou čokoládou.
Rafa Gorrotxategi je třetí generací baskických cukrářů rodiny Gorrotxategi. Od svých počátků se věnují cukrařině, postupně získávali zkušenosti během mnoha praxích a kurzech po Německu, Francii a v samotném Španělsku, kde doposud spolupracují s nejznámějšímí šéfkuchaří: Arzak, Berrasategui, Atxa, Subijana.
Extra panenský olivový olej, Premium, Masía El Altet
Skvělý olivový olej prémiové kvality je kombinací těch nejlepších a nejkvalitnějších oliv, díky čemuž obsahuje významné množství antioxidantů a polyfenolů.
Tento olivový olej se vyznačuje svěží, lehce sladší a ovocnou chutí. Výborně doplní saláty, zeleninu, bílé ryby a maso, těstoviny či jemné sýry.
Olivový olej vyrábí společnost Masía El Altet ve Španělsku, kde se toto tekuté zlato lisuje již od 17. století. Tehdejší majitelé rodinné farmy vsadili na energické a robustní olivovníky, ty jsou schopny vydržet nepřízeň počasí, a přesto produkovat ty nejlepší plody.
Od roku 2006 se produkty Masía El Altet řadí mezi nejlepší olivové oleje světa. Získávají nejvyšší ocenění na nejprestižnějších mezinárodních soutěžích.
Složení: 70 % původní druhy (40 % Changlot, 30 % Alfafarenca, Genvesa a Blanqueta), 30 % Picual
Acidita: 0,09 %
Obsah polyfenolů: 455 mg / kg
Plátky černého lanýže, Arotz
Černý zimní lanýž se sbírá na farmě Arotz ve městě Soria od listopadu do března za pomoci zkušených psů. Pro tento zimní lanýž je typická černá barva a intenzivní vůně. Produkty Arotz jsou vyráběny ručně a zachovávají veškeré aroma a jedinečnou chuť. Před sterilizací je přidána pouze voda a sůl.
Plátky lanýže se skvěle hodí do omáček, rizota, k dochucování olejů, těstovin, náplní a masových pokrmů. Abyste zachovali plné aroma a texturu lanýže, vždy jej přidávejte až v posledním kroku vaření.
DOMÁCÍ LANÝŽOVÝ OLEJ
Kromě toho, že jsou lanýže samy o sobě luxusní potravinou, můžete je použít k ochucení olejů. Lanýžový olej dokáže dát, i na první pohled možná zdánlivě obyčejnému pokrmu, nezapomenutelný chuťový zážitek. Lanýžový olej si můžete připravit také doma, ideálně z olivového oleje, který má jemnou chuť a lanýže dokonale doplní.
Já si jej například připravuji takto:
13 g plátků černého lanýže, Arotz,
300 ml extra panenského olivového oleje, Masía El Altet
Skleněnou láhev naplňte nasekanými lanýži a olejem. Uzavřete víkem a uložte na temné a chladné místo alespoň na 3 týdny. Olejem dochucujte pokrmy až při podávání, aby tepelnou úpravou neztrácel své aroma a cenné látky.
Mix barevných pepřů, Carmencita
Směs černého, bílého, růžového a zeleného pepře uložená v praktickém mlýnku s možností nastavení hrubosti mletí, je ideálním společníkem pro závěrečné dochucení pokrmů. Díky promyšlenému provedení můžete s lehkostí upravit jemnost pepře tak, aby dokonale ladila s každým jídlem. Tyto druhy pepře byly sušeny na slunci, aby bylo zachováno jejich přirozené aroma a chuť.
Koření se do eDelikates přiváží z firmy Carmencita, která se již téměř 100 let zaměřuje na výrobu a prodej koření, dochucovadel a vše vyrábí dle tradičních receptur. Právě tato firma přišla s nápadem směsi koření potřebného k výrobě známé paelly.
Uzená paprika de la Vera, Carmencita
Vynikající sladká uzená paprika vám přinese do kuchyně ten pravý šmrnc. Její použití je všestranné – skvěle doplňuje dušenou zeleninu, maso, těstoviny, rýži či luštěniny, kterým propůjčuje jemný „kouřový“ nádech a dojem, že byl pokrm připraven přímo nad plápolajícím ohněm.
Marmeláda lesní ovoce, Lorusso
Sladko-kyselá pochoutka z lesních plodů pocházející až z malebné oblasti španělské Andalusie. Tato marmeláda, která je dochucená pouze třtinovým cukrem a svěžím citronem, vás s prvním soustem přenese do srdce jižního Španělska za chutí zralých a šťavnatých lesních plodů.
Každá sklenička obsahuje minimálně 85 % ovoce přímo z Andalusie. Firma Lorusso vyrábí tyto marmelády pouze ze sezónního ovoce v bio kvalitě. Plnou chuť šťavnatého ovoce navíc podtrhne krásné balení, což tento výrobek předurčuje k tomu, stát se originálním dárkem.
Chipsy s bílým lanýžem, Sal de Ibiza
Tyto luxusní brambůrky jsou výborné k ozvláštnění sklenky vína. Vybrané odrůdy brambor jsou krájené na tenké plátky a dozlatova osmažené na slunečnicovém oleji. Neodolatelnou elegantní vůni jim dodává aroma bílého lanýže. Chuť brambůrek zvýrazňuje mořská sůl pocházející z přírodní rezervace „Parc Natural de ses Salines d’Eivissa“, kterou vyrábí světoznámá společnost SAL de IBIZA. Tato sůl se suší pouze sluncem a mele v dávném kamenném mlýnu.
A jsme na konci naší dnešní kulinářské cesty po Španělsku. Díky pečlivému výběru autentických španělských produktů, od tradičních sýrů až po vybraná vína a uzeniny, nabízí e-shop eDelikatesy.cz možnost ochutnat pravou chuť Španělska přímo u vás doma. Tým eDelikatesy.cz si dává záležet na tom, aby každý produkt v jejich nabídce byl synonymem kvality a autenticity. To znamená, že kdykoli si u nich objednáte, můžete očekávat, že se na vašem stole objeví kousek pravého španělského umění. Jejich snahou je, aby každá objednávka byla pro zákazníky nejen gastronomickým zážitkem, ale i příběhem plným chutí, vůní a tradic.