Volby tisku:

Dýňové pyré s ovocem a kořením

Dýňové pyré

Ovocno-zeleninové pyré s voňavýmkořením. Konkrétně máslová dýně, má měkčí dužninu, je rychle uvařená a hodí pro mixování. Před přípravou se ale musí tuhá slupka oloupat.
Já osobně ji mám raději do sladkých receptů, její vůně mi připomíná cukrovou vatu :-D Dneska mám pro vás tip, jak si z máslové dýně jednoduše připravit pyré, které si pak můžete dát do jogurtu, kaší, nebo třeba jako náplň do koláčů, nebo malým dětem do prvních příkrmů (tady s kořením opatrně).

Způsob přípravy
Obtížnost Pro začátečníky
Čas
Čas na přípravu: 5 5 mins Čas vaření: 15 15 mins Celkový čas: 20 min
Porce 7
Nejlepší období Podzim
Popis

Dýně z výživového hlediska řadíme k zelenině. Dýně jsou dobrým zdrojem karotenů, které se v těle částečně mění na vit. A (tedy prekurzory vit. A, těhotné maminky nelekejte se, nehrozí vám předávkování vit. A) Vit. A podporuje normální funkci zraku, také správný vývoj buněk sliznic, kůže, krvetvorby a imunity… Dýně jsou dále zdrojem minerálních látek a vlákniny (2-3g na 100 g).

Konkrétně máslová dýně, má měkčí dužninu, je rychle uvařená a hodí pro mixování. Před přípravou se ale musí tuhá slupka oloupat.
Já osobně ji mám raději do sladkých receptů, její vůně mi připomíná cukrovou vatu :-D Dneska mám pro vás tip, jak si z máslové dýně jednoduše připravit pyré, které si pak můžete dát do jogurtu, kaší, nebo třeba jako náplň do koláčů, nebo malým dětem do prvních příkrmů (tady s kořením opatrně).

Rceept na 700 g pyré
  • 1 ks středně velké máslové dýně
  • 1 ks pomeranče, nebo jablko
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička mletého hřebíčku
  • 1/2 lžičky mletého badyánu
  • 200 ml vody
Postup:
  1. Dýni nakrájejte na kostičky a nasypte do širokého hrnce, či hluboké pánve.
    Přidejte koření a zalijte vodou.

  2. Dýni duste do změknutí cca 10-15 minut, občas promíchejte.
    Mezi tím si oloupejte pomeranč či nastrouhejte jablko.

  3. Poté vymačkejte šťávu z ovoce a přidejte k již uvařené dýni a rozmixujte směs do hladka. Podle potřeby můžete přidat vodu.

  4. Dýňové pyré

    Nakonec přidejte zbylou dužninu z ovoce, promíchejte a můžete podávat.
    Pyré vám vydrží v lednici a v uzavřené sklenici 2 dny

Poznámka

Pyré můžete případně dosladit (med, cukr…). My jsme zvyklí sladit méně, takže už nedoslazuji, dýně mi přijde dostatečně sladká.

Umíme jíst
Michaela
Píši o dobrém jídle, kvalitě a výrobě potravin, mýtech ve výživě...

Srdečně vás vítám na mém blogu. Můžete se tady inspirovat, jak sobě a své rodině snadno připravovat nutričně vyvážená jídla pomocí jednoduchých receptů z běžně dostupných surovin. Dále vám poradím s nákupem ,,zdravých“ a kvalitních potravin. Na blogu také najdete čtení o výrobě vašich oblíbených potravin a zajímavostech o výživě.