Volby tisku:

Kapustová polévka s bramborem a zeleninou

Kapustová polévka
Způsob přípravy
Uplatnění
Obtížnost Pro začátečníky
Čas
Čas na přípravu: 10 mins Čas vaření: 35 mins Celkový čas: 45 min
Porce 10
Kalorie 2186 kJ/ 522 kcal ( s pečivem a vejcem)
Nejlepší období Zima
Popis

Kapusta patří mezi druhy zeleniny, kterými můžeme v zimě doplnit vit. C. Je také zdrojem luteinu, který pomáhá chránit naše oči, vit. K a beta-karotenu. Kapusta kadeřávek je dokonce velmi dobrým zdrojem vápníku (dobře vstřebatelného - kapusta obsahuje NÍZKÉ množství oxalátů, které jinak brání vstřebávání minerálních látek).

Pokud máte rádi výraznější chutě, můžete do polévky přidat 2 hrsti sušených hub, nebo vodu nahradit masovým či zeleninovým vývarem. Pokud byste si chtěli dát polévku jako hlavní jídlo, přidejte si zdroj bílkovin například v podobě ztraceného/sázeného vejce, luštěnin, masa. A také ještě navíc komplexní sacharidy – pečivo, luštěniny.

Suroviny na 10 porcí polévky:
  • 1 ks (700 g) hlávkové kapusty, nebo kadeřávku
  • 600 g brambor na kostičky
  • 400 g (4 ks) mrkve na kostičky
  • 200 g (2 ks) petržele na kostičky
  • 150 g (2 ks) středně velké cibule na drobno
  • 1 - 1,5 l vývaru/vody
  • 4 lžíce oleje na restování
  • 10 ks stroužků česneku
  • 2 lžičky na dochucení majoránka, sůl, pepř, sušené houby...
Postup:
  1. Připravte si hrnec s širším dnem, ve kterém na oleji orestujete cibuli. Jakmile zesklovatí přidejte na nudličky pokrájenou kapustu a opékejte dokud nezkřehne.

  2. Přidejte vodu či vývar, brambory a zeleninu, případně houby, sůl, pepř. Vařte cca 30 minut.

  3. Kapustová polévka

    Jakmile bude zelenina měkká, odstavte polévku z plotny. Přidejte prolisovaný česnek a majoránku. Polévka je hotová. Já 2/3 polévky mixuji ponorným mixérem, protože kousky kapusty by  mi děti nesnědly:-)

Výživové údaje

Porce 10


Množství na porci
Kalorie 522kcal
% Denní hodnota *
Celkový tuk 12g19%
Celkový obsah sacharidů 72g24%
Vláknina 10g40%
Bílkovina 23g46%

* Při sestavování velikosti ukázkových porcí vycházím z referenčního příjmu 8400kJ/2000 kcal. Což je z toho důvodu, abych mohla vypočítat nutriční hodnotu porce. Nezapomeňte prosím, že každý máme jiné nároky na výživu a navíc není v tomto zohledněn celkový počet porcí za den. Ukázky slouží pouze pro inspiraci, jak si sestavit nutričně vyvážené jídlo. Velikost porce si prosím upravte podle vašich potřeb. Př sestavování receptur vycházím z obecných výživových doporučení, nicméně není mým cílem sestavit dokonalý recept, ale to, aby jídlo obsahovalo všechny důležité živiny, pokud možno v optimálním poměru a hlavně, aby chutnalo. Nutriční hodnotu jídla následně přepočítávám v nutričním programu, pouze proto, abyste si dokázali udělat představu o jeho výživové hodnotě. K sestavení vyváženého jídelníčku rozhodně nepotřebujete denně počítat kalorie a gramy živin. Nikdo nemá dokonalý jídelníček, ani já, ani žádný odborník na výživu, to ani není cílem ;-)

Uvařili jste podle tohoto receptu? Podělte se s námi o to, jak vám chutnalo :-)

@umimejist

@umimejistcz

michaela smolková umíme jíst
Michaela
Píši o dobrém jídle, kvalitě a výrobě potravin, mýtech ve výživě...

Srdečně vás vítám na mém blogu. Můžete se tady inspirovat, jak sobě a své rodině snadno připravovat nutričně vyvážená jídla pomocí jednoduchých receptů z běžně dostupných surovin. Dále vám poradím s nákupem ,,zdravých“ a kvalitních potravin. Na blogu také najdete čtení o výrobě vašich oblíbených potravin a zajímavostech o výživě.

Mám radost, že vás recept zaujal. Přeji Vám dobrou chuť!

Míša