Volby tisku:

Krémová houbová polévka s kořenovou zeleninou a fazolemi

fazolova polevka

Tato krémová houbová polévka je plná voňavých hub, zeleniny a jemných fazolí, proto také zasytí i ty nejhladovější žaludky.

Způsob přípravy
Uplatnění ,
Obtížnost Pro začátečníky
Čas
Čas na přípravu: 10 mins Čas vaření: 35 mins Celkový čas: 45 min
Porce 6
Kalorie 400 g/ 96 kcal/850 kJ
Nejlepší období Vhodné po celý rok
Popis

Polévka je tedy ideální jako hlavní jídlo - přidejte však další zdroj komplexních sacharidů -  opečený chléb, brambory.  Pokud máte vyšší potřebu bílkovin, připravte si k polévce  ještě vejce, nebo smetanu nahraďte mixovaným cottage sýrem, ricottou, žervé…

Suroviny:
  • 500 g vařené bílé fazole ( můžou být i z konzervy) nebo uvařte cca 250 suchých
  • 300 g čerstvé houby - můžete dát mix žampoiónů a lesních hub
  • 40 mg řepkového oleje
  • 100 g cibule na kostičky
  • 750 ml voda nebo vývar
  • 300 ml polotučné mléko (případně cottage, riccotta)
  • 500 g mix zeleniny - mrkev, celer, petržel...
  • 5 g kmín
  • 5 g majoránka
  • 60 g hladká mouka
  • 3 g sůl dle chuti
  • 1 g pepř dle chuti
  • 40 ml sójová omáčka
  • 100 g zakysaná smetana a čerstvý kopr na ozdobu při podávání
Postup:
  1. Rozehřejte si olej v hrnci, přidejte cibuli a několik minut restujte. Dále nasypte houby, kmín, sůl a pepř. Vařte 7–10 minut nebo dokud houby nepustí většinu vody a nezačnou hnědnout.

  2. Přidejte zeleninu, mouku a promíchejte, aby se zelenina obalila.

  3. Nalijte sójovou omáčku a znovu promíchejte.

  4. Přidejte vodu a přiveďte k varu. Jakmile začne polévka vřít, snižte teplotu a za občasného míchání vařte (odkryté) 15–20 minut, nebo dokud zelenina nezměkne.

  5. Vmíchejte fazole, mléko a duste (odkryté) dalších 10-15 minut. Nakonec upravte hustotu a dochuťte.

     

  6. houbová polévka s fazolí

    Po odstavení z plotny vmíchejte do polévky utřený česnek a majoránku. Podávejte se lžící zakysané smetany a čerstvým koprem.

Výživové údaje

Porce 6


Množství na porci
Kalorie 96kcal
% Denní hodnota *
Celkový tuk 9g14%
Celkový obsah sacharidů 19g7%
Vláknina 10g40%
Bílkovina 13g26%

* Při sestavování velikosti ukázkových porcí vycházím z referenčního příjmu 8400kJ/2000 kcal. Což je z toho důvodu, abych mohla vypočítat nutriční hodnotu porce. Nezapomeňte prosím, že každý máme jiné nároky na výživu a navíc není v tomto zohledněn celkový počet porcí za den. Ukázky slouží pouze pro inspiraci, jak si sestavit nutričně vyvážené jídlo. Velikost porce si prosím upravte podle vašich potřeb. Př sestavování receptur vycházím z obecných výživových doporučení, nicméně není mým cílem sestavit dokonalý recept, ale to, aby jídlo obsahovalo všechny důležité živiny, pokud možno v optimálním poměru a hlavně, aby chutnalo. Nutriční hodnotu jídla následně přepočítávám v nutričním programu, pouze proto, abyste si dokázali udělat představu o jeho výživové hodnotě. K sestavení vyváženého jídelníčku rozhodně nepotřebujete denně počítat kalorie a gramy živin. Nikdo nemá dokonalý jídelníček, ani já, ani žádný odborník na výživu, to ani není cílem ;-)

Uvařili jste podle tohoto receptu? Podělte se s námi o to, jak vám chutnalo :-)

@umimejist

@umimejistcz

michaela smolková umíme jíst
Michaela
Píši o dobrém jídle, kvalitě a výrobě potravin, mýtech ve výživě...

Srdečně vás vítám na mém blogu. Můžete se tady inspirovat, jak sobě a své rodině snadno připravovat nutričně vyvážená jídla pomocí jednoduchých receptů z běžně dostupných surovin. Dále vám poradím s nákupem ,,zdravých“ a kvalitních potravin. Na blogu také najdete čtení o výrobě vašich oblíbených potravin a zajímavostech o výživě.

Mám radost, že vás recept zaujal. Přeji Vám dobrou chuť!

Míša