Volby tisku:

Obalovaný květák pečený v troubě

obalovaný květák pečený v troubě
Způsob přípravy
Obtížnost Pro začátečníky
Čas
Čas na přípravu: 15 15 mins Čas vaření: 35 35 mins Celkový čas: 50 min
Porce 4
Kalorie 1522 kJ/ 364 kcal/ 1 porce
Nejlepší období Vhodné po celý rok
Popis

Na jaký způsob máte květák nejraději vy? Tento recept na obalovaný květák v křupavém těstíčku patří mezi mé nejoblíbenější. K tomuto jídlu se skvěle hodí dip z nízkotučného tvarohu se 2 lžícemi zakysané smetany, česnekem a pažitkou. Dip květák příjemně osvěží a zárověň dodáme pokrmu další zdroj bílkovin.

Suroviny:
    těstíčko
  • 1 ks květáku rozděleného na růžičky
  • 120 g hladké pšeničné mouky
  • 2 polévkové lžíce rajčatového protlaku
  • 1 polévkové lžíce řepkového oleje
  • 200 ml polotučného mléka
  • 1 polévkové lžíce medu nebo javorového sirupu
  • 1 kávové lžičky koření např. kari, mletou sladkoupapriku, grilovací koření
  • na obalování
  • 80 g strouhanky
  • 50 g mletých mandlí či mandlové mouky
Postup:
  1. Nejprve zapněte troubu na horkovzduch a nastavte teplotu 200 °C.

  2. Květák nakrájejte na plátky jako řízky, nebo rozeberte na růžičky.

  3. Těstíčko připravíte jednoduše smícháním všech uvedených surovin. Těstíčko udělejte podobné hustoty jako na lívance.

  4. Květák nejprve obalte v těstíčku a ihned poté ve stouhance.

  5. Obalovaný květák pečený v troubě

    Obalený květák nandejte na plech vyloženým pečícím papírem a pečte do zlatova přibližně 35 minut.

Výživové údaje

Velikost porce 250 g bez přílohy

Porce 1


Množství na porci
Kalorie 364kcal
% Denní hodnota *
Celkový tuk 12g19%
Celkový obsah sacharidů 50g17%
Vláknina 9g36%
Bílkovina 14g29%

* Při sestavování velikosti ukázkových porcí vycházím z referenčního příjmu 8400kJ/2000 kcal. Což je z toho důvodu, abych mohla vypočítat nutriční hodnotu porce. Nezapomeňte prosím, že každý máme jiné nároky na výživu a navíc není v tomto zohledněn celkový počet porcí za den. Ukázky slouží pouze pro inspiraci, jak si sestavit nutričně vyvážené jídlo. Velikost porce si prosím upravte podle vašich potřeb. Př sestavování receptur vycházím z obecných výživových doporučení, nicméně není mým cílem sestavit dokonalý recept, ale to, aby jídlo obsahovalo všechny důležité živiny, pokud možno v optimálním poměru a hlavně, aby chutnalo. Nutriční hodnotu jídla následně přepočítávám v nutričním programu, pouze proto, abyste si dokázali udělat představu o jeho výživové hodnotě. K sestavení vyváženého jídelníčku rozhodně nepotřebujete denně počítat kalorie a gramy živin. Nikdo nemá dokonalý jídelníček, ani já, ani žádný odborník na výživu, to ani není cílem ;-)

Umíme jíst
Michaela
Píši o dobrém jídle, kvalitě a výrobě potravin, mýtech ve výživě...

Srdečně vás vítám na mém blogu. Můžete se tady inspirovat, jak sobě a své rodině snadno připravovat nutričně vyvážená jídla pomocí jednoduchých receptů z běžně dostupných surovin. Dále vám poradím s nákupem ,,zdravých“ a kvalitních potravin. Na blogu také najdete čtení o výrobě vašich oblíbených potravin a zajímavostech o výživě.