Volby tisku:

Pečené kuličky z červené čočky

kuličky z červené čočky
Způsob přípravy
Uplatnění
Obtížnost Pro začátečníky
Čas
Čas na přípravu: 15 mins Čas vaření: 20 mins Celkový čas: 35 min
Porce 4
Kalorie 1326 kJ/317 kcal/ porce
Nejlepší období Vhodné po celý rok
Popis

Pečené kuličky si můžete připravit ve větším množství a zamrazit. I po rozmrzažení jsou vynikající. Můžete je upéct v troubě, nebo orestovat na trošce oleje na pánvi (ve formě placiček).

Ingredience
  • 150 g suché červené čočky
  • 50 g mletých vlašských ořechů (případně semínka)
  • 100 g ovesných vloček
  • 50 g strouhanky
  • 1 ks červené cibule nasekané najemno
  • 2 tbsp rajčatového protlaku
  • 50-100 ml vody (dle použitých vločeka stouhanky, doporučuji vodupřilévat postupně)
  • 4 ks stroužků česneku
  • 1/2 tsp sušeného tymiánu
  • 1 tsp soli
  • pepř pinch pepř dle chuti
  • 2 tbsp oleje na potření
Postup
  1. Červenou čočku uvařte dle návodu, slijte vodu a nechte chvíli zchládnout.

  2. Poté čočku dejte do větší mísy a přidejte ostatní suroviny. Důkladně promíchejte  a postupně přidávejte vodu, dokud z ,,těsta" nepůjdou dobře tvarovat kuličky/placky.

  3. Poté vytvarujte kuličky či placky a nandejte na plech vyloženým pečícím papírem.

  4. Kuličky lehce potřete olejem a pečte na horkovzduch při teplotě 190 °C asi 20 minut, dokud kuličky nezezlátnou.

Výživové údaje

Porce 4


Množství na porci
Kalorie 317kcal
% Denní hodnota *
Celkový tuk 10g16%
Celkový obsah sacharidů 46g16%
Vláknina 7g29%
Bílkovina 13g26%

* Při sestavování velikosti ukázkových porcí vycházím z referenčního příjmu 8400kJ/2000 kcal. Což je z toho důvodu, abych mohla vypočítat nutriční hodnotu porce. Nezapomeňte prosím, že každý máme jiné nároky na výživu a navíc není v tomto zohledněn celkový počet porcí za den. Ukázky slouží pouze pro inspiraci, jak si sestavit nutričně vyvážené jídlo. Velikost porce si prosím upravte podle vašich potřeb. Př sestavování receptur vycházím z obecných výživových doporučení, nicméně není mým cílem sestavit dokonalý recept, ale to, aby jídlo obsahovalo všechny důležité živiny, pokud možno v optimálním poměru a hlavně, aby chutnalo. Nutriční hodnotu jídla následně přepočítávám v nutričním programu, pouze proto, abyste si dokázali udělat představu o jeho výživové hodnotě. K sestavení vyváženého jídelníčku rozhodně nepotřebujete denně počítat kalorie a gramy živin. Nikdo nemá dokonalý jídelníček, ani já, ani žádný odborník na výživu, to ani není cílem ;-)

Uvařili jste podle tohoto receptu? Podělte se s námi o to, jak vám chutnalo :-)

@umimejist

@umimejistcz

michaela smolková umíme jíst
Michaela
Píši o dobrém jídle, kvalitě a výrobě potravin, mýtech ve výživě...

Srdečně vás vítám na mém blogu. Můžete se tady inspirovat, jak sobě a své rodině snadno připravovat nutričně vyvážená jídla pomocí jednoduchých receptů z běžně dostupných surovin. Dále vám poradím s nákupem ,,zdravých“ a kvalitních potravin. Na blogu také najdete čtení o výrobě vašich oblíbených potravin a zajímavostech o výživě.

Mám radost, že vás recept zaujal. Přeji Vám dobrou chuť!

Míša