Volby tisku:

Vdolky pečené v troubě s borůvkami a tvarohem

vdolky kynuté pečené

Tyto staročeské vdolky pečené v troubě si zamilujete pro jejich jemnost a nadýchanost. Vdolky vydrží krásně měkoučké i 3 dny po upečení. Já je mám nejraději s tvarohem, borůvkami posypané mletým mákem a cukrem.

Způsob přípravy
Uplatnění
Obtížnost Pro začátečníky
Čas
Čas na přípravu: 15 mins Čas vaření: 60 mins Čas odpočinku: 15 mins Celkový čas: 1 hod 30 min
Cooking Temp 190  °C
Porce 12
Popis

Vdolky můžete dle chuti upéct v troubě nebo usmažit na pánvi.

Vdolky jsou také výborné výborné se švestkovými povidly, tvarohem, posypané se špetkou skořice. Vdolky uchovávejte zabalené v lněné či bavlněné utěrce, ve vychladlé troubě nebo chlebníku. Takhle vydrží měkoučké 3 dny.

Kynuté těsto na vdolky
  • 500 g hladké nebo polohrubé mouky
  • 1 ks vejce (žloutek do těsta a bílek na potření)
  • 20 g půl kostky čerstvého droždí
  • 50 g povoleného másla
  • 40 g cukru
  • 3 g soli
  • 350 ml polotučného mléka
  • K podávání dle chuti
  • tvaroh, zakysaná smetana nebo šlehačka
  • čerstvé nebo mražené borůvky
  • mletý mák a mletý cukr
  • trošku vody
Postup:
  1. Připravte si kvásek. Rozdrobte do misky droždí, promícháme jej s cukrem, troškou vlažného mléka a lžící mouky. Kvásek nechejte vzejít – trvá to zhruba 15 – 20 min.
  2. V míse ručně nebo robotu hnětejte těsto alespoň 10 minut. Těsto připravíte z mouky, soli, změklého másla, kvásku a žloutku. Mléko přidávejte postupně až úplně nakonec. smícháme mouku, sůl, změklé máslo, žloutek a kvásek. Vlažné mléko přidáváme postupně, možná budete potřebovat méně nebo naopak více mléka. Záleží na nasákovosti mouky. Těsto by po vyhnětení mělo být hladké, lehce lepivé a pružné. Ne tuhé.
  3. těsto na vdolkyTěsto poté přikryjte čistou utěrkou a nechejte hodinu vykynout na teplém místě.
  4. vdolky z kynutého těsta

    Po vykynutí naporcujte těsto na zhruba stejně velké kousky. Z jedné dávky vám vyjde zhruba 12 až 15 vdolečků. 

  5. kynuté vdolky pečené v troubě

    Z kousků poté vytvarujte kuličky.

  6. pečené vdolky v troubě s tvarohemKuličky poté rozložte na vymazaný plech (nebo s pečícím papírem) a lehce je rozmáčkněte skleničkou nebo hrníčkem, aby se vytvořily bochánky s důlkem (náplň pak lépe drží).
  7. Bochánky potřete rozšlehaným bílkem.
  8. Zapněte troubu a vyhřejte ji na 190 °C, horní a dolní ohřev.
  9. Bochánky nechejte ještě 10 minutek dokynout, než se vám vyhřeje trouba.
  10. Pečte 20 minut dozlatova.
  11. vdolky s tvarohem a borůvkamiServírujte s rozvarem z borůvek (borůvky krátce povařte s troškou vody, můžete částečně rozmixovat, aby se směs zahustila) tvarohem či smetanou. Nakonec posypejte vdolky mletým mákem s cukrem.
Uvařili jste podle tohoto receptu? Podělte se s námi o to, jak vám chutnalo :-)

@umimejist

@umimejistcz

Umíme jíst
Michaela
Píši o dobrém jídle, kvalitě a výrobě potravin, mýtech ve výživě...

Srdečně vás vítám na mém blogu. Můžete se tady inspirovat, jak sobě a své rodině snadno připravovat nutričně vyvážená jídla pomocí jednoduchých receptů z běžně dostupných surovin. Dále vám poradím s nákupem ,,zdravých“ a kvalitních potravin. Na blogu také najdete čtení o výrobě vašich oblíbených potravin a zajímavostech o výživě.

Mám radost, že vás recept zaujal. Přeji Vám dobrou chuť!

Míša