Volby tisku:

Polévka z pečené dýně s bramborami a rozmarýnem

Způsob přípravy
Uplatnění
Obtížnost Pro začátečníky
Čas
Čas na přípravu: 15 mins Čas vaření: 40 mins Celkový čas: 55 min
Porce 6
Kalorie 2284 kJ/546 kcal/ 1 porce
Nejlepší období Podzim
Popis

Receptů na dýňovou polévku není nikdy dost. Tento recept jsem si tak trochu ulehčila tím, že všechny suroviny jsem upekla. Pak stačilo jen vzít do ruky tyčový mixér a chutná podzimní polévka byla na stole. Oříšky a semínka používám podle toho, co mám zrovna ve špajzu. Do polévky můžete dát jakékoliv oříšky či semínka, které máte rádi. Polévku jsem tentokrát připravila jako hlavní jídlo s opečenou topinkou a parmazánem.

Polévka
  • 800 g vydlabané dýně hokaido
  • 350 g syrových brambor na kostičky
  • 2 ks středně velké cibule
  • 1 ks paličky česneku (můžete péct v celku, já nejprve stroužky oloupala zvlášť)
  • 50 g oříšků či semínek
  • 2 tbsp oleje
  • 2 tsp vinného bílého octa
  • 400 g cottage sýru
  • 2-4 cup vody či zeleninového vývaru (podle toho, jak budete chtít mít polévku hustou)
  • 1-4 tsp bylinek (tentokrát jsem dala 1 lžičku sušeného tymiánu, 1,5 lžičky sušeného libečku)
  • Na 6 porcí topinek
  • 700 g pšenično-žitného chleba
  • 30 g parmazánu
Postup
  1. Všechny suroviny kromě cottage sýru dáme do pekáčku a zalijeme 2 hrnky vody či vývarem.

  2. Pečeme na 200 °C 30 minut.

  3. Poté vše přehodíme do hrnce, přidáme cottage sýr  a mixujeme  na požadovanou krémovost. Případně naředíme dalším přidáním vody či vývaru. Dochuťte ještě solí či vinným octem a můžete podávat.

  4. dýňová polévka

    Chléb opékejte na nepřilnavé pánvi na sucho nejprve z jedné strany.  Jakmile topinku obrátíte,  opečenou stranu posypejte parmazánem a nechte dopéct spodní stranu topinky.

Výživové údaje

Porce 6


Množství na porci
Kalorie 546kcal
% Denní hodnota *
Celkový tuk 14g22%
Celkový obsah sacharidů 79g27%
Vláknina 10g40%
Bílkovina 22g44%

* Při sestavování velikosti ukázkových porcí vycházím z referenčního příjmu 8400kJ/2000 kcal. Což je z toho důvodu, abych mohla vypočítat nutriční hodnotu porce. Nezapomeňte prosím, že každý máme jiné nároky na výživu a navíc není v tomto zohledněn celkový počet porcí za den. Ukázky slouží pouze pro inspiraci, jak si sestavit nutričně vyvážené jídlo. Velikost porce si prosím upravte podle vašich potřeb. Př sestavování receptur vycházím z obecných výživových doporučení, nicméně není mým cílem sestavit dokonalý recept, ale to, aby jídlo obsahovalo všechny důležité živiny, pokud možno v optimálním poměru a hlavně, aby chutnalo. Nutriční hodnotu jídla následně přepočítávám v nutričním programu, pouze proto, abyste si dokázali udělat představu o jeho výživové hodnotě. K sestavení vyváženého jídelníčku rozhodně nepotřebujete denně počítat kalorie a gramy živin. Nikdo nemá dokonalý jídelníček, ani já, ani žádný odborník na výživu, to ani není cílem ;-)

Uvařili jste podle tohoto receptu? Podělte se s námi o to, jak vám chutnalo :-)

@umimejist

@umimejistcz

Umíme jíst
Michaela
Píši o dobrém jídle, kvalitě a výrobě potravin, mýtech ve výživě...

Srdečně vás vítám na mém blogu. Můžete se tady inspirovat, jak sobě a své rodině snadno připravovat nutričně vyvážená jídla pomocí jednoduchých receptů z běžně dostupných surovin. Dále vám poradím s nákupem ,,zdravých“ a kvalitních potravin. Na blogu také najdete čtení o výrobě vašich oblíbených potravin a zajímavostech o výživě.

Mám radost, že vás recept zaujal. Přeji Vám dobrou chuť!

Míša