Volby tisku:

Snídaně do skleničky, dortík s třešněmi

snídaně do skleničky
Způsob přípravy
Obtížnost Pro začátečníky
Čas
Čas na přípravu: 15 15 mins Čas vaření: 30 30 mins Celkový čas: 45 min
Porce 4
Kalorie 2283 kJ /546 kcal/ 1 porce
Nejlepší období Léto
Popis

Poslední třešně padly tento týden na sladkou snídani do skleničky. Lepší by byly višně, letos jsem ale žádné pěkné nesehnala. Pokud se vám nebude chtít dělat s korpusem, můžete jej nahradit třeba celozrnnými sušenkami, nebo ovesnými vločkami. Byla by to ale škoda, tento korpus je na přípravu jednoduchý, jemný, nadýchaný a výborný. Tento recept na korpus se skvěle hodí i na krtkův dort. Pokud potřebujete, obsah tuku můžete navýšit přidáním mletých oříšků do korpusu.

Suroviny
    Korpus
  • 150 g celozrnné špaldové mouky
  • 50 g cukru
  • 2 ks vejce
  • 50 g škrobu
  • 2 kávové lžičky kypřícího prášku
  • 60 g kakaového prášku
  • 100 ml vody
  • 1/2 kávové lžičky mleté skořice
  • 1/2 kávové lžičky mletého hřebíčku
  • 1 špetky soli
  • Krém
  • 400 g vypeckovaných třešní, nebo višní
  • 4 ks Skyru (1 balení 130 g)
  • 4 polévkové lžíce čekankového sirupu
  • 40 g nasekané 70% čokolády
Postup:
  1. Předehřejte si troubu na 180 °C.

  2. Všechny suroviny na korpus si dejte do větší mísy a důkladně promíchejte ručně či mixerém. Těsto vlijte na pekáč vyloženým pečícím papírem a pečte asi 20 minut (zkouším špejlí).

  3. Po vychladnutí potřete krémem a ozdobte třešněmi. Nebo můžete korpus rukama rozdrobit a naplnit do skleniček.

  4. snídaně do skleničky sladká

    Do skleniček vkládám vrstvy takto: korpus, třešně/višně-krém, korpus, krém třešně, višně, čokoláda.

Výživové údaje

Velikost porce 300 g

Porce 1


Množství na porci
Kalorie 546kcal
% Denní hodnota *
Celkový tuk 13g20%
Celkový obsah sacharidů 71g24%
Vláknina 13g52%
Bílkovina 31g62%

* Při sestavování velikosti ukázkových porcí vycházím z referenčního příjmu 8400kJ/2000 kcal. Což je z toho důvodu, abych mohla vypočítat nutriční hodnotu porce. Nezapomeňte prosím, že každý máme jiné nároky na výživu a navíc není v tomto zohledněn celkový počet porcí za den. Ukázky slouží pouze pro inspiraci, jak si sestavit nutričně vyvážené jídlo. Velikost porce si prosím upravte podle vašich potřeb. Př sestavování receptur vycházím z obecných výživových doporučení, nicméně není mým cílem sestavit dokonalý recept, ale to, aby jídlo obsahovalo všechny důležité živiny, pokud možno v optimálním poměru a hlavně, aby chutnalo. Nutriční hodnotu jídla následně přepočítávám v nutričním programu, pouze proto, abyste si dokázali udělat představu o jeho výživové hodnotě. K sestavení vyváženého jídelníčku rozhodně nepotřebujete denně počítat kalorie a gramy živin. Nikdo nemá dokonalý jídelníček, ani já, ani žádný odborník na výživu, to ani není cílem ;-)

Umíme jíst
Michaela
Píši o dobrém jídle, kvalitě a výrobě potravin, mýtech ve výživě...

Srdečně vás vítám na mém blogu. Můžete se tady inspirovat, jak sobě a své rodině snadno připravovat nutričně vyvážená jídla pomocí jednoduchých receptů z běžně dostupných surovin. Dále vám poradím s nákupem ,,zdravých“ a kvalitních potravin. Na blogu také najdete čtení o výrobě vašich oblíbených potravin a zajímavostech o výživě.