Volby tisku:

Těstoviny z jednoho hrnce ala lasagne

Těstoviny ala lasagne

Tento jednoduchý a praktický recept z těstovin vám umožní připravit si plnohodnotné jídlo bez zbytečného nádobí a s minimem času stráveného u sporáku. Během pouhých 30 minut můžete mít před sebou chutnou u a voňavou kombinaci těstovin, mletého masa a dalších vybraných ingrediencí připomínající tolik známé lasagne. Takže, vezměte hrnec a pojďme se pustit do toho!

Způsob přípravy
Uplatnění
Obtížnost Pro začátečníky
Čas
Čas na přípravu: 5 mins Čas vaření: 25 mins Celkový čas: 30 min
Porce 6
Kalorie 1 porce/2214 kJ/529 kcal
Nejlepší období Vhodné po celý rok
Popis

Tomuto jídlu chybí k dokonalosti pouze ještě trocha vlákniny :-D Tu můžete v jídle navýšit tím, že použijete celozrnné těstoviny, nebo třeba část těstovin nahradíte luštěninami. Nebo holt vlákninu doplníte v dalších jídlech během dne.

Ingredience
  • 500 g suchých těstovin
  • 400 g mletého hovězího masa do 10 % tuku
  • 400 g čerstvých nebo konzervovaných rajčat
  • 100 g cibule na kostičky
  • 10 ml řepkového oleje
  • 10 g třeného česneku
  • 5 g soli
  • 1000 ml zeleninového vývaru nebo vody
  • 200 g ricotty
  • 100 g mozzarelly light
  • 7 g provensálských bylinek
  • 5 g sladké mleté papriky
  • 1 pinch muškátový oříšek, pepř, čerstvá bazalka při podávání
Postup:
  1. Na rozpáleném oleji orestujte cibulku.

  2. Když cibule zesklovatí, přidejte maso. Opékejte dokud se maso nezatáhne.

  3. Poté přidejte česnek, koření a sůl. Ohřívejte, dokud se koření nerozvoní.

  4. Přidejte krájená rajčata a zalijte vodou či vývarem.

  5. Nasypejte suché těstoviny, zakryjte hrnec pokličkou a vařte, dokud nebudou těstoviny měkké cca 15 – 20 minut.

  6. Jednoduchý recept na lasagne

    Do uvařené směsi s těstovinami vmíchejte ricottu a mozzarellu. Při podávání můžete dozdobit čerstvou bazalkou či jarní cibulkou.

Výživové údaje

Porce 6


Množství na porci
Kalorie 529kcal
% Denní hodnota *
Celkový tuk 16g25%
Celkový obsah sacharidů 63g21%
Vláknina 3g12%
Bílkovina 33g66%

* Při sestavování velikosti ukázkových porcí vycházím z referenčního příjmu 8400kJ/2000 kcal. Což je z toho důvodu, abych mohla vypočítat nutriční hodnotu porce. Nezapomeňte prosím, že každý máme jiné nároky na výživu a navíc není v tomto zohledněn celkový počet porcí za den. Ukázky slouží pouze pro inspiraci, jak si sestavit nutričně vyvážené jídlo. Velikost porce si prosím upravte podle vašich potřeb. Př sestavování receptur vycházím z obecných výživových doporučení, nicméně není mým cílem sestavit dokonalý recept, ale to, aby jídlo obsahovalo všechny důležité živiny, pokud možno v optimálním poměru a hlavně, aby chutnalo. Nutriční hodnotu jídla následně přepočítávám v nutričním programu, pouze proto, abyste si dokázali udělat představu o jeho výživové hodnotě. K sestavení vyváženého jídelníčku rozhodně nepotřebujete denně počítat kalorie a gramy živin. Nikdo nemá dokonalý jídelníček, ani já, ani žádný odborník na výživu, to ani není cílem ;-)

michaela smolková umíme jíst
Michaela
Píši o dobrém jídle, kvalitě a výrobě potravin, mýtech ve výživě...

Srdečně vás vítám na mém blogu. Můžete se tady inspirovat, jak sobě a své rodině snadno připravovat nutričně vyvážená jídla pomocí jednoduchých receptů z běžně dostupných surovin. Dále vám poradím s nákupem ,,zdravých“ a kvalitních potravin. Na blogu také najdete čtení o výrobě vašich oblíbených potravin a zajímavostech o výživě.

Mám radost, že vás recept zaujal. Přeji Vám dobrou chuť!

Míša