Volby tisku:

Tvaroh s praženými vlašskými ořechy a jablky

tvaroh s jablky
Způsob přípravy
Obtížnost Pro začátečníky
Čas
Čas na přípravu: 5 mins Čas vaření: 10 mins Celkový čas: 15 min
Porce 1
Kalorie 2510 kJ/600 kcal/ 1 porce
Nejlepší období Vhodné po celý rok
Popis

Tuto tvarohovou pochoutku si můžete připravit i jako sladkou snídani. Místo vloček můžete použít nedoslazované křupavé lupínky (pohankové, ovesné, špaldové). Já mám velice ráda klíčené lupínky od firmy Semix pluso, které jsou dokonce vhodné i pro celiaky. Jablíčka můžete nahradit hruškami, nebo jiným ovocem, které máte zrovna doma. Pokud potřebujete méně tučnou variantu, polotučný tvaroh můžete nahradit nízkotučným, nebo třeba Skyrem či jogurtem s nízkým obsahem tuku. Pokrm bude obsahovat méně tuku a naopak více bílkovin.

Suroviny
  • 70 g křupavých lupínků nebo vloček dle chuti
  • 150 g polotučného tvarohu
  • 1 ks jablka
  • 1 tsp čekankového sirupu (do receptu by se skvěle hodil karamelový)
  • 2 tbsp nasekaných vlašských ořechů
  • 1 tbsp medu
  • 1 tsp koření dlechuti - skořice, mletý hřebíček, badyán...
Instrukce
  1. Jablečná směs s oříšky

    Na pánvi na sucho krátce orestujeme vlašské ořechy.

  2. Poté ořechy dáme bokem a na pánev hodíme jablko s kořením a medem. Opékáme dokud jablka nezměknou a koření se nerozvoní.

  3. Tvarohový krém
  4. Do tvarohu vmíchejte čekankový sirup. Prodochucení můžete přidat ještě vanilku. Případně je moc dobrý karamelový čekankový sirup ;-)

  5. Do skleničky navrstvěte lupínky/vločky, tvaroh a nakonec jablíčka s oříšky. Pokud si berete skleničku s sebou na cesty, doporučuji si lupínky dát dosáčku zvlášt.

Výživové údaje

Porce 1


Množství na porci
Kalorie 600kcal
% Denní hodnota *
Celkový tuk 18g28%
Celkový obsah sacharidů 78g26%
Vláknina 8g32%
Bílkovina 23g46%

* Při sestavování velikosti ukázkových porcí vycházím z referenčního příjmu 8400kJ/2000 kcal. Což je z toho důvodu, abych mohla vypočítat nutriční hodnotu porce. Nezapomeňte prosím, že každý máme jiné nároky na výživu a navíc není v tomto zohledněn celkový počet porcí za den. Ukázky slouží pouze pro inspiraci, jak si sestavit nutričně vyvážené jídlo. Velikost porce si prosím upravte podle vašich potřeb. Př sestavování receptur vycházím z obecných výživových doporučení, nicméně není mým cílem sestavit dokonalý recept, ale to, aby jídlo obsahovalo všechny důležité živiny, pokud možno v optimálním poměru a hlavně, aby chutnalo. Nutriční hodnotu jídla následně přepočítávám v nutričním programu, pouze proto, abyste si dokázali udělat představu o jeho výživové hodnotě. K sestavení vyváženého jídelníčku rozhodně nepotřebujete denně počítat kalorie a gramy živin. Nikdo nemá dokonalý jídelníček, ani já, ani žádný odborník na výživu, to ani není cílem ;-)

michaela smolková umíme jíst
Michaela
Píši o dobrém jídle, kvalitě a výrobě potravin, mýtech ve výživě...

Srdečně vás vítám na mém blogu. Můžete se tady inspirovat, jak sobě a své rodině snadno připravovat nutričně vyvážená jídla pomocí jednoduchých receptů z běžně dostupných surovin. Dále vám poradím s nákupem ,,zdravých“ a kvalitních potravin. Na blogu také najdete čtení o výrobě vašich oblíbených potravin a zajímavostech o výživě.

Mám radost, že vás recept zaujal. Přeji Vám dobrou chuť!

Míša