Tvaroh s praženými vlašskými ořechy a jablky
Tuto tvarohovou pochoutku si můžete připravit i jako sladkou snídani. Místo vloček můžete použít nedoslazované křupavé lupínky (pohankové, ovesné, špaldové). Já mám velice ráda klíčené lupínky od firmy Semix pluso, které jsou dokonce vhodné i pro celiaky. Jablíčka můžete nahradit hruškami, nebo jiným ovocem, které máte zrovna doma. Pokud potřebujete méně tučnou variantu, polotučný tvaroh můžete nahradit nízkotučným, nebo třeba Skyrem či jogurtem s nízkým obsahem tuku. Pokrm bude obsahovat méně tuku a naopak více bílkovin.

Suroviny
Instrukce
Jablečná směs s oříšky
Na pánvi na sucho krátce orestujeme vlašské ořechy.
Poté ořechy dáme bokem a na pánev hodíme jablko s kořením a medem. Opékáme dokud jablka nezměknou a koření se nerozvoní.
Tvarohový krém
Do tvarohu vmíchejte čekankový sirup. Prodochucení můžete přidat ještě vanilku. Případně je moc dobrý karamelový čekankový sirup ;-)
Do skleničky navrstvěte lupínky/vločky, tvaroh a nakonec jablíčka s oříšky. Pokud si berete skleničku s sebou na cesty, doporučuji si lupínky dát dosáčku zvlášt.
Velikost porce 330 g snídaňová porce
Porce 1
- Množství na porci
- Kalorie 600
- % Denní hodnota *
- Celkový tuk 18g28%
- Celkový obsah sacharidů 78g26%
- Vláknina 8g32%
- Bílkovina 23g46%
* Při sestavování velikosti ukázkových porcí vycházím z referenčního příjmu 8400kJ/2000 kcal. Nezapomeňte prosím, že každý máme jiné nároky na výživu a navíc není v tomto zohledněn celkový počet porcí za den. Ukázky slouží pouze pro inspiraci, jak si sestavit nutričně vyvážené jídlo. Velikost porce si prosím upravte podle vašich potřeb. - Př sestavování receptur vycházím z obecných výživových doporučení, tedy teoreticky z trojpoměru makronutrientů: 20 % bílkoviny, 25 % tuky, sacharidy 55 %. Někdy jídlo obsahuje více tuků, jindy více bílkovin atd.. protože mým cílem není sestavit dokonalý recept, který bude přesně odpovídat výživovým doporučením, ale to, aby jídlo obsahovalo všechny důležité živiny, pokud možno v optimálním poměru a hlavně, aby chutnalo. Nutriční hodnotu jídla následně přepočítávám v nutričním programu, pouze proto, abyste si dokázali udělat představu o jeho výživové hodnotě. K sestavení vyváženého jídelníčku rozhodně nepotřebujete denně počítat kalorie a gramy živin. Nikdo nemá dokonalý jídelníček, ani já, ani žádný odborník na výživu, to ani není cílem ;-)