Kvalita potravin a výživa & recepty na každý den

Existuje kvalitní instantní káva? Vyzkoušejte lyofilizovanou!

Instantní káva může mít různé podoby, které se liší nejen chutí, ale také výrobním procesem. Kvalitní instantní káva skutečně existuje, a pokud hledáte skvělou chuť a aroma, vyzkoušejte lyofilizovanou kávu. Na rozdíl od komerčních instantních káv, lyofilizovaná káva si zachovává si úžasné chuťové vlastnosti. Můžete z ní připravit klasickou horkou kávu nebo třeba osvěžující frappé. Zajímá vás, jak se instantní káva vlastně vyrábí a jak poznat tu lyofilizovanou?

Jak poznáte lyofilizovanou kávu?

Na první pohled lze lyofilizovanou kávu poznat podle struktury. 

lyofilizovaná káva

 Pokud nakupujete kávu online a nemůžete ji vidět, hledejte označení jako „sušená mrazem“; „lyofilizovaná“; „freeze-drying“; „zpracování vymrazováním“ apod.

7_optimized
6_optimized
lyo-káva-článekm_optimized
7_optimized
6_optimized
lyo-káva-článekm_optimized

Lyofilizovaná káva:

Vzhled: Granule jsou větší, nepravidelně tvarované a mají křehkou, lehce pórovitou strukturu. Často vypadají jako malé krystalky nebo úlomky.

Barva: Obvykle má světlejší a méně jednotnou barvu než káva vyrobená sprejovým sušením.

Káva vyráběná sprejovým sušením ( běžně dostupné kávy v supermarketu):

Vzhled: Granule jsou drobnější, spíš připomínají jemný prášek.

Barva: Granulky/prášek jsou obvykle tmavší a jejich barva je rovnoměrnější.

instantni kava kvalita

Historie instantní kávy

Dodnes vlastně přesně nevíme, kdo stojí za vynalezením instantní kávy. Ale předpokládá se, že instantní káva (kterou známe dnes) začala svou cestu zhruba ve 30. letech 20. století, kdy Brazílii zůstaly obrovské zásoby neprodaných kávových zrn v důsledku narušení světového obchodu s kávou. Brazilští vládní úředníci se spojili s techniky švýcarské společnosti Nestlé, aby našli způsoby, jak tyto zásoby využít. Společnost Nestlé, která se tehdy specializovala na mléčné výrobky, použila k výrobě sušeného mléka techniku sprejového sušení. Nově vynalezená instantní káva se původně vyráběla v Brazílii a poté se ve velkém množství vyvážela do Spojených států. Na přelomu 50. a 60. let 20. století se instantní káva spolu s dalšími polotovary, jako jsou koncentrované džusy a mražená zelenina, stala ve Spojených státech základním sortimentem domácností. Ve stejném období ji společnost Nestlé začala vyrábět i pro evropský trh, počínaje Švýcarskem a Francií. V následujících letech se k USA jako k hlavním spotřebitelům instantní kávy připojily Velká Británie, Kanada a Japonsko.

historie kávy

Jak se vyrábí instantní káva dnes?

Zatímco instantní kávu si připravíte jednoduše, jen s konvicí a šálkem, její výroba je poměrně složitý proces. U obou druhů káv chuť a aroma zásadně ovlivňuje nejen způsob sušení, ale celý technologický proces. Počínaje výběrem kávových zrn, jejich fermentace, pražení a samotná extrakce (zjednodušeně louhování kávových zrn). Proto, pokud si chcete kávu opravdu vychutnat a užít, zajímejte se o její původ.

První kroky zpracování instantní kávy jsou podobné. Plody kávovníků zpracovávají farmáři takzvaným promýváním. 

promývání kávy

Nasypou je do nádrží s vodou, protlačí drticími plechy a zbavené červené slupky přesypou do kvasných nádob. V nich zůstává káva po několik hodin až dní. Fermentace se postará o rozpuštění sladké dužiny a uvolnění zrnek.

fermentace kávy

Zelená káva je usušena buď na přímém slunci, nebo v sušičkách. Zelená zrna se nakonec upraží a poté uvaří. Vylouhovaná tekutina se nechává odpařit až do konzistence hustého sirupu = kávový extrakt.

 

  • Sušení horkým vzduchem (sprejové sušení)

Kávový extrakt (sirup) je rozprašován do proudu horkého vzduchu. Voda se rychle odpařuje, z tekutiny vzniká prášek.  Bohužel vysoké teploty mají negativní vliv na chuť a aroma kávy. Tento vysokoteplotní proces umožňuje rychlou výrobu ve velkém množství, s vysokou efektivitou výroby a relativně nízkými náklady. U kávy vyrobené technologií vysokoteplotního sprejového sušení však dojde vlivem vysoké teploty ke snížení aromatických látek kávy a výrazně se změní chuť kávy.

 

  • Lyofilizace kávy

Cesta k lyofilizované rozpustné kávě je delší a náročnější. Kávový extrakt se pak umístí do vakuové komory, kde se zamrazí (- 40 °C) za sníženého tlaku. Zmrazená voda díky tomu sublimuje, tj. přechází z pevného stavu přímo do plynného (odpaří se), čímž se extrakt vysuší. Tedy z tekutého sirupu vznikne ,,sušená káva“ ve formě krystalků kávy s hladkým povrchem.

Tento proces je šetrný, proto si tato káva zachovává bohatou chuť a aroma. Nevýhodou této metody je nákladný proces výroby.

lyofilizace kávy

Která instantní káva je tedy lepší? Závisí na preferencích chuti a vašem rozpočtu. Zatímco lyofilizovaná káva nabízí lepší kvalitu a bohatší chuť a aroma, sušená káva horkým vzduchem je cenově výhodnější a snadněji dostupná, bohužel ale na úkor kvality. I u lyofilizované kávy se vám vyplatí sledovat její původ. Totiž, kávu sušenou mrazem najdete i v supermarketech – z kávových zrn nižší jakosti.

 MŮJ TIP: Koukněte na e -shop ManuCafe ZDE  Mají zde několik výborných druhů rozpustných káv – voňavé a plné chuti. Věřím, že si tady každý přijde na své.  Na e-shopu najdete i  výběrovou zrnkovou kávu a kvalitní čaje.  Moc se mi také líbí, že každá káva z ManuCafe má svůj příběh.  U každého produktu je detailní popisek s původem.

Pokud se vám tento článek líbil, můžete jej sdílet s přáteli na sociálních sítích.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

ZDROJE:

https://www.jstor.org/stable/2503869

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0260877414004312

https://www.sciencedirect.com/topics/food-science/instant-coffee

https://www.coffeeandscience.org/about-coffee/instant-coffee

https://www.nescafe.com/mena/en-ae/coffee-culture/coffee-knowledge/nescafe-story

2 Comments

  1. Ознакомьтесь с последними предложениями на https://888starz.today

  2. 888starzka says:

    Зарегистрируйтесь на 888Starz и получите фрибеты за первый депозит https://stpos.ru/forum/user/36723/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *