Volby tisku:

Bublanina nadýchaná a vláčná

Jogurtová bublanina s ovocem a mandlemi

Bublanina nadýchaná jako obláček, ale není to žádný suchar. Recept je opět univerzální. Do bublaniny můžete použít takové ovoce, které zrovna zraje.  Výborná je s borůvkami, jahodami, třešněmi nebo třeba s rybízem.

Způsob přípravy ,
Obtížnost Pro začátečníky
Čas
Čas na přípravu: 10 mins Čas vaření: 30 mins Celkový čas: 40 min
Porce 10
Kalorie 1 porce (150 g)/ 1122 kJ/268kcal
Nejlepší období Léto
Popis

Jogurt můžete nahradit kefírem, kysaným podmáslím, nebo třeba tvarohem ve vaničce a recept bude pořád fungovat 😉 Jen pokud budete chtít nahradit část polohrubé mouky nějakou celozrnnou, přidala bych více tekutin.

Normálně dávám na tuto bublaninu i mandle, ale až při střihu  VIDEA jsem zjistila, že jsem je tam zapomněla dát :-D

Recept na formu o průměru 26 cm:
  • 400 g polohrubé mouky
  • 300 g ovoce
  • 40 g rozpuštěného a zchladlého másla nebo oleje
  • 400 g bílého jortu s tučností 3,5 %
  • 80 g cukru krupice
  • 2 ks vejce
  • 4 g kůra z 1 BIO citrónu
  • 2 g vanilky nebo vanilkové pasty
  • 12 g kypřícího prášku do poečiva
Postup:
  1. jogurtová bublanina

    Ve větší míse rozšlehejte vejce s cukrem do tužší pěny. Poté přidejte jogurt, citrónovou kůru a vanilku, promíchejte. Nakonec přidejte máslo či olej a opět důkladně zamíchejte.

  2. Postupně přisypejte mouku smíchanou s kypřícím práškem.

  3. Vymažte formu na koláč tukem a vysypte moukou. Nalijte těsto.

  4. Rozmístěte ovoce na těsto (můžete obalit v mouce) a posypejte mandlemi.

  5. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova, asi 30 minut.

  6. Před podáváním ještě zlehka pocukrujte.

Výživové údaje

Porce 10


Množství na porci
Kalorie 268kcal
% Denní hodnota *
Celkový tuk 7g11%
Celkový obsah sacharidů 42g15%
Vláknina 3g12%
Bílkovina 8g16%

* Při sestavování velikosti ukázkových porcí vycházím z referenčního příjmu 8400kJ/2000 kcal. Což je z toho důvodu, abych mohla vypočítat nutriční hodnotu porce. Nezapomeňte prosím, že každý máme jiné nároky na výživu a navíc není v tomto zohledněn celkový počet porcí za den. Ukázky slouží pouze pro inspiraci, jak si sestavit nutričně vyvážené jídlo. Velikost porce si prosím upravte podle vašich potřeb. Př sestavování receptur vycházím z obecných výživových doporučení, nicméně není mým cílem sestavit dokonalý recept, ale to, aby jídlo obsahovalo všechny důležité živiny, pokud možno v optimálním poměru a hlavně, aby chutnalo. Nutriční hodnotu jídla následně přepočítávám v nutričním programu, pouze proto, abyste si dokázali udělat představu o jeho výživové hodnotě. K sestavení vyváženého jídelníčku rozhodně nepotřebujete denně počítat kalorie a gramy živin. Nikdo nemá dokonalý jídelníček, ani já, ani žádný odborník na výživu, to ani není cílem ;-)

michaela smolková umíme jíst
Michaela
Píši o dobrém jídle, kvalitě a výrobě potravin, mýtech ve výživě...

Srdečně vás vítám na mém blogu. Můžete se tady inspirovat, jak sobě a své rodině snadno připravovat nutričně vyvážená jídla pomocí jednoduchých receptů z běžně dostupných surovin. Dále vám poradím s nákupem ,,zdravých“ a kvalitních potravin. Na blogu také najdete čtení o výrobě vašich oblíbených potravin a zajímavostech o výživě.

Mám radost, že vás recept zaujal. Přeji Vám dobrou chuť!

Míša