Volby tisku:

Bulgurový salát s pečenou zeleninou

Bulgurový salát

Sytý, vydatný salát. Do salátu můžete použít jakoukoliv sezónní zeleninu, která je chutná po upečení – dýni, červenou řepu, cuketu, lilek, brokolici, květák, celer atd… Okořeňte si dle chuti – klidně grilovací koření, chilli, papriky, nebo různými bylinkami.

Způsob přípravy
Obtížnost Pro začátečníky
Čas
Čas na přípravu: 10 mins Čas vaření: 30 mins Celkový čas: 40 min
Porce 2
Kalorie 2335 kJ/558 kcal/400 g
Nejlepší období Vhodné po celý rok
Popis

Do salátu můžete použít jakoukoliv sezónní zeleninu, která je chutná po upečení – dýni, červenou řepu, cuketu, lilek, brokolici, květák, celer atd… Okořeňte si dle chuti – klidně grilovací koření, chilli, papriky, nebo různými bylinkami. V receptu jsem použila tvaroh na strouhání - tento domácí recept na nakládaný, pokud vám ale tato varianta nevyhovuje, můžete jej nahradit jiným zdrojem bílkovin např. vejcem nebo tofu (s uzeným tofu je salát taky vynikající).

Na 2 porce budete potřebovat
  • 160 g suchého bulguru
  • 30 ml 1 lžíce na tepelnou úpravu. 2 lžíce panenského na dochucení
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks červené papriky
  • 1 hrst sušených rajčat krájených na drobno
  • 1 ks cibule
  • 100 g polníčku
  • 100 g tvrdého tvarohu na strouhání
  • 200 - 300 ml vody
  • 2 lžičky na dochucení: sůl, rozmarýn, česnek...
Postup:
  1. Do menšího pekáčku naskládejte nakrájenou zeleninu, posolte, okořeňte dle chuti a lehce potřete olejem. Zalijte vodou tak, aby byla zelenina do půlky ponořená ve vodě. Dejte péct na 200 °C na cca 15-20 minut.

  2. Mezi tím si připravte bulgur dle návodu.

  3. Ve větší míse poté smíchejte zeleninu s uvařeným bulgurem a polníčkem. Posypejte tvarohem (stačí ho jen v ruce promnout) a sušenými rajčaty.

  4. Bulgurový salát

    Nakonec si připravte zálivku z oleje; vody, kterou jste slili z pekáčku po upečení zeleniny; česneku a případně bylinek – já použila rozmarýn. Zalijte salát a můžete podávat.

     

    Dobrou chuť!

Výživové údaje

Porce 2


Množství na porci
Kalorie 558kcal
% Denní hodnota *
Celkový tuk 17g27%
Celkový obsah sacharidů 75g25%
Vláknina 13g52%
Bílkovina 27g54%

* Při sestavování velikosti ukázkových porcí vycházím z referenčního příjmu 8400kJ/2000 kcal. Což je z toho důvodu, abych mohla vypočítat nutriční hodnotu porce. Nezapomeňte prosím, že každý máme jiné nároky na výživu a navíc není v tomto zohledněn celkový počet porcí za den. Ukázky slouží pouze pro inspiraci, jak si sestavit nutričně vyvážené jídlo. Velikost porce si prosím upravte podle vašich potřeb. Př sestavování receptur vycházím z obecných výživových doporučení, nicméně není mým cílem sestavit dokonalý recept, ale to, aby jídlo obsahovalo všechny důležité živiny, pokud možno v optimálním poměru a hlavně, aby chutnalo. Nutriční hodnotu jídla následně přepočítávám v nutričním programu, pouze proto, abyste si dokázali udělat představu o jeho výživové hodnotě. K sestavení vyváženého jídelníčku rozhodně nepotřebujete denně počítat kalorie a gramy živin. Nikdo nemá dokonalý jídelníček, ani já, ani žádný odborník na výživu, to ani není cílem ;-)

michaela smolková umíme jíst
Michaela
Píši o dobrém jídle, kvalitě a výrobě potravin, mýtech ve výživě...

Srdečně vás vítám na mém blogu. Můžete se tady inspirovat, jak sobě a své rodině snadno připravovat nutričně vyvážená jídla pomocí jednoduchých receptů z běžně dostupných surovin. Dále vám poradím s nákupem ,,zdravých“ a kvalitních potravin. Na blogu také najdete čtení o výrobě vašich oblíbených potravin a zajímavostech o výživě.

Mám radost, že vás recept zaujal. Přeji Vám dobrou chuť!

Míša