
K létu neodmyslitelně patří kopečková zmrzlina. Co takhle vyzkoušet domácí? Nepotřebujete žádné speciální zmrzlinovače, jen výkonný mixér a mrazák. Tento recept je vhodný i pro alergiky na bílkovinu kravského mléka a vegany.
Základem této krémové zmrzliny je banán. K němu si můžete pak přihodit cokoliv máte rádi. Poměr většinou neřeším a pokaždé dělám podle toho, co doma máme. Ale je fakt, že banán v receptu vždy převažuje.
Zmrzlina v mrazáku vydrží několik týdnů. Pokud si však připravíte větší množství zmrzliny naráz, doporučuji si ji rozdělit na menší porce. Abyste zmrzlinu furt nerozmrazovali dokola. Jednak by se v ní vytvořily krystalky ledu, a jednak to není pravé ořechové z hlediska hygieny.
Nejprve si nakrájejte banány na tenká kolečka a dejte zamrazit. Většinou nechávám přes noc. Poté si vyndejte mražený banán a mražené ovoce. Nechejte na lince cca 10 minut odstát ( aby šlo ovoce zpracovat) a pak rozmixujte dohladka.
Kakaovou zmrzku vyrobíte stejně jednoduše.
Povolený zmrzlý banán rozmixujete dohladka s kakaovým práškem a poté přihodíte nasekanou čokoládu. Zmrzliny pak ukládám do vaniček a opět zamrazím – nebo hned sníme.
Mám radost, že vás recept zaujal. Přeji Vám dobrou chuť!
Míša