Volby tisku:

Ostružinová zmrzlina s mascarpone a červeným vínem

domácí zmrzlina jednoduchý recept

Jednoduchá a naprosto dokonalá domácí zmrzlina - ostružinová s mascarpone a červeným vínem. Lahodný smetanový základ skvěle doplňují šťavnaté ostružiny a lehce pikantní redukce z červeného vína. Dokud neochutnáte, neuvěříte, že tohle je jedna z nejlepších zmrzlin, kterou jste kdy jedli :-) A nebojte se, k výrobě této zmrzliny nepotřebujete žádné speciální vybavení, vystačíte si s obyčejným ručním šlehačem nebo mixérem. 

Uplatnění
Obtížnost Pro začátečníky
Čas
Čas na přípravu: 10 mins Čas vaření: 15 mins Celkový čas: 25 min
Porce 6
Popis

S recepturou si můžete pohrát dle chuti, jen doporučuji se držet množství surovin. Mascarpone můžete nahradit například tvarohem nebo smetanovým  jogurtem. Výbornou alternativou je také třeba sýr Philadelphia. Pokud vám není po chuti červené víno, nahraďte jej ovocným džusem (150 ml) a přidejte trošku červeného vinného octa ( 1  až 2 lžičky dle chuti).

Smetanový základ
  • 250 g čerstvých nebo mražených ostružin
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml 33% smetany smetany
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 ks kůra citrónu
  • Redukce z červeného vína
  • 150 ml suchého červeného vína
  • 100 g ostružin
  • 2 lžíce cukru nebo medu (podle chuti)
  • 100 ml vody nebo ovocné šťávy/džusu (jahoda, černý rybíz, lesní ovoce apod.)
Instructions
  1. Nejprve začneme sladkou redukcí z červeného vína, 100 g ostružin a 2 lžícemi cukru. Vše vložte do menšího rendlíku a vařte na středním plameni, dokud se ostružiny nerozpadnou a směs lehce nezhoustne, asi 15 minut.
  2. redukce vínoVzniklou směs můžete rozmixovat do hladka, nebo přelít přes sítko, pokud nemáte rádi semínka.
  3. Redukci nařeďte 100 ml vody nebo ovocnou šťávou a nechejte vychladnout.
  4. Mezitím si připravte smetanový základ z 250 g mascarpone, které krátce vyšlehejte s citrónovou kůrou a šťávou, vanilkou.
  5. krém z mascarponeNakonec přidejte k mascarpone vychlazenou smetanu a vyšlehejte do hustého krému.
  6. ostruziny-zmrzlinaDo smetanového základu přimíchejte ostružiny a dvě lžíce redukce z vína.
  7. ostružinová zmrzlinaSměs přelijte do nádoby vhodné na mražení a dejte alespoň na 4 hodiny do mrazáku.
  8. zmrzlinaPřed podáváním nechte zmrzlinu chvíli při pokojové teplotě, aby se lépe nabírala.
  9. ostružinová zmrzlinaServírujte zmrzlinu přelitou redukcí z červeného vína, můžete nazdobit citrónovou kůrou či lístky meduňky.
  10. ostružinová zmrzlina
Uvařili jste podle tohoto receptu? Podělte se s námi o to, jak vám chutnalo :-)

@umimejist

@umimejistcz

Umíme jíst
Michaela
Píši o dobrém jídle, kvalitě a výrobě potravin, mýtech ve výživě...

Srdečně vás vítám na mém blogu. Můžete se tady inspirovat, jak sobě a své rodině snadno připravovat nutričně vyvážená jídla pomocí jednoduchých receptů z běžně dostupných surovin. Dále vám poradím s nákupem ,,zdravých“ a kvalitních potravin. Na blogu také najdete čtení o výrobě vašich oblíbených potravin a zajímavostech o výživě.

Mám radost, že vás recept zaujal. Přeji Vám dobrou chuť!

Míša