Volby tisku:

Hruškový koláč

Hruškový koláč

Šťavnatý a zároveň nadýchaný hruškový koláč ovoněný skořicí a hřebíčkem. Miluju (nejen) ovocné buchty a koláče, co vy?  Ráda tímto způsobem řeším svačiny sobě i dětem. Peču tedy často, proto se snažím vždy upravit recept tak, aby byl nutričně vyvážený, ale zároveň, aby se to dalo jíst :-)

Způsob přípravy
Obtížnost Pro začátečníky
Čas
Čas na přípravu: 15 min Čas vaření: 50 min Celkový čas: 1 hod 5 min
Porce 10
Kalorie 1 porce (130 g) 1110 kJ/265 kcal
Nejlepší období Vhodné po celý rok
Popis

Tento koláč se tedy hodí nejen na svačinu, ale klidně si jej můžete vychutnat na snídani. Pokud byste si chtěli dát koláč k snídani, přidejte si zdroj bílkovin, tuků a vlákniny. Například v podobě řeckého jogurtu, chia semínek, čekankového sirupu, oříškového másla…Část polohrubé mouky můžete nahradit celozrnnou.

Suroviny na koláčovou formu o průměru 23 cm
  • 300 g (3 ks) středně velkých hrušek
  • 3 ks vajec
  • 60 g 50 g cukru do těsta + 10 g cukru na posypání
  • 250 g nízkotučného tvarohu v alobalu
  • 30 g mletých vlašských ořechů
  • 350 g polohrubé mouky (1/3 můžete nahradit celozrnnou)
  • 100 ml polotučného mléka
  • 50 g škrobu
  • 10 g kypřícího prášku
  • 20 ml (2 lžíce) řepkového oleje
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
Postup:
  1. Troubu si předehřejte na 170 °C, formu vymažte, nebo vyložte pečícím papírem.

  2. V míse nejprve prošlehejte vejce s cukrem, přidejte tvaroh, mléko, olej a postupně vmíchejte všechny ostatní suché suroviny. Nakonec přidejte hrušku na kostičky.

  3. Těsto vlijte do formy a ozdobte plátky hrušek.

  4. Pečte cca 50 minut, zkontrolujte špejlí.

  5. Před podáváním koláč lehce pocukrujte.

Výživové údaje

Velikost porce 130 g

Porce 1


Množství na porci
Kalorie 265kcal
% Denní hodnota *
Celkový tuk 7g11%
Celkový obsah sacharidů 41g14%
Vláknina 3g12%
Bílkovina 10g20%

* Při sestavování velikosti ukázkových porcí vycházím z referenčního příjmu 8400kJ/2000 kcal. Což je z toho důvodu, abych mohla vypočítat nutriční hodnotu porce. Nezapomeňte prosím, že každý máme jiné nároky na výživu a navíc není v tomto zohledněn celkový počet porcí za den. Ukázky slouží pouze pro inspiraci, jak si sestavit nutričně vyvážené jídlo. Velikost porce si prosím upravte podle vašich potřeb. Př sestavování receptur vycházím z obecných výživových doporučení, nicméně není mým cílem sestavit dokonalý recept, ale to, aby jídlo obsahovalo všechny důležité živiny, pokud možno v optimálním poměru a hlavně, aby chutnalo. Nutriční hodnotu jídla následně přepočítávám v nutričním programu, pouze proto, abyste si dokázali udělat představu o jeho výživové hodnotě. K sestavení vyváženého jídelníčku rozhodně nepotřebujete denně počítat kalorie a gramy živin. Nikdo nemá dokonalý jídelníček, ani já, ani žádný odborník na výživu, to ani není cílem ;-)

Umíme jíst
Michaela
Píši o dobrém jídle, kvalitě a výrobě potravin, mýtech ve výživě...

Srdečně vás vítám na mém blogu. Můžete se tady inspirovat, jak sobě a své rodině snadno připravovat nutričně vyvážená jídla pomocí jednoduchých receptů z běžně dostupných surovin. Dále vám poradím s nákupem ,,zdravých“ a kvalitních potravin. Na blogu také najdete čtení o výrobě vašich oblíbených potravin a zajímavostech o výživě.