Volby tisku:

Italské boloňské ragú za 40 minut

italské hovězí ragú

Oběd inspirovaný italským boloňským ragú. Tento recept je však jeho rychlejší verzí, uvařeno budete mít za 40 minut pro celou rodinu. Tradiční boloňské italské ragú z hovězího se totiž připravuje obvykle 2 – 4 hodiny, což má samozřejmě svůj význam. Proto  jsem provedla pár úprav, abychom si tento tradiční italský pokrm mohli vychutnat za kratší čas.  

Způsob přípravy ,
Obtížnost Pro začátečníky
Čas
Čas na přípravu: 10 mins Čas vaření: 30 mins Celkový čas: 40 min
Porce 4
Kalorie 570
Nejlepší období Vhodné po celý rok
Popis

Jelikož vařím i pro děti, víno jsem v tomto tradičním pokrmu nahradila viz. recept. Tak, aby byla zachována plnost a jemná kyselost omáčky. Recept můžete také chuťově vyladit pancettou (italskou slaninou), já ji tentokrát vynechala i přesto bylo ragú vynikající.

Ingredience
  • 500 g mleté hovězí maso do 10 % tuku
  • 400 g kořenová zelenina na drobno krájená (mrkev, celer, řapíkatý celer, petržel)
  • 50 g šalotka
  • 4 ks stroužky česneku
  • 140 g rajčatový protlak
  • 2 ks snítky rozmarýnu
  • 20 ml olej
  • 5 g sůl a pepř dle chuti
  • 200 ml suché bílé víno ((nahradila jsem 1 lžící bílého vinného octa, 1 lžíci jablečného moštu, 1 lžička cukru, 200 ml vody))
  • 300 ml zeleninový nebo masový vývar
  • 40 g strouhaný parmazán
  • 320 g penne těstoviny v suchém stavu
  • 50 g černé olivy na ozdobu
  • 30 g čerstvá petrželka
Postup:
  1. Rozpalte hlubokou pánev nebo hrnec se 2 lžícemi oleje. Do hrnce nasypejte mleté maso, opepřete a osolte jej. Opékejte asi 5 minutek, dokud se maso nezatáhne a nezačne pouštět šťávu.

  2. Poté přidejte nadrobno krájené šalotky, utřené stroužky česneku a na kostičky krájenou kořenovou zeleninu. Opékejte dalších 5 minut.

  3. Nalijte rajčatový protlak a posypejte lístky čerstvého rozmarýnu. Promíchejte.

  4. Přilijte 200 ml bílého vína (nebo vinný ocet, s moštem, vodou a cukrem) a 300 ml vývaru. Poduste 20 -30 minut, dokud nebude maso měkké.   Mezi tím si uvařte těstoviny dle návodu na obalu al dente.

  5. boloňské ragú

    Hotovou směs s masem a zeleninou promíchejte s uvařenými těstovinami.  Podávejte se strouhaným parmazánem, nasekanou petrželkou a olivami.

Výživové údaje

Porce 4


Množství na porci
Kalorie 570kcal
% Denní hodnota *
Celkový tuk 17g27%
Celkový obsah sacharidů 66g22%
Vláknina 6g24%
Bílkovina 40g80%

* Při sestavování velikosti ukázkových porcí vycházím z referenčního příjmu 8400kJ/2000 kcal. Což je z toho důvodu, abych mohla vypočítat nutriční hodnotu porce. Nezapomeňte prosím, že každý máme jiné nároky na výživu a navíc není v tomto zohledněn celkový počet porcí za den. Ukázky slouží pouze pro inspiraci, jak si sestavit nutričně vyvážené jídlo. Velikost porce si prosím upravte podle vašich potřeb. Př sestavování receptur vycházím z obecných výživových doporučení, nicméně není mým cílem sestavit dokonalý recept, ale to, aby jídlo obsahovalo všechny důležité živiny, pokud možno v optimálním poměru a hlavně, aby chutnalo. Nutriční hodnotu jídla následně přepočítávám v nutričním programu, pouze proto, abyste si dokázali udělat představu o jeho výživové hodnotě. K sestavení vyváženého jídelníčku rozhodně nepotřebujete denně počítat kalorie a gramy živin. Nikdo nemá dokonalý jídelníček, ani já, ani žádný odborník na výživu, to ani není cílem ;-)

Uvařili jste podle tohoto receptu? Podělte se s námi o to, jak vám chutnalo :-)

@umimejist

@umimejistcz

Umíme jíst
Michaela
Píši o dobrém jídle, kvalitě a výrobě potravin, mýtech ve výživě...

Srdečně vás vítám na mém blogu. Můžete se tady inspirovat, jak sobě a své rodině snadno připravovat nutričně vyvážená jídla pomocí jednoduchých receptů z běžně dostupných surovin. Dále vám poradím s nákupem ,,zdravých“ a kvalitních potravin. Na blogu také najdete čtení o výrobě vašich oblíbených potravin a zajímavostech o výživě.

Mám radost, že vás recept zaujal. Přeji Vám dobrou chuť!

Míša