Volby tisku:

Jablečný štrůdl na plech

jablečný štrůdl na plech

Podzimní klasika v křupavém skořicovém těstě, s bohatou jablečnou náplní s ořechy a brusinkami. Protože jsem plánovala jablečný štrůdl na svačinu, přidala jsem do náplně tvaroh s vejci, aby byl štrůdl sytější.

Způsob přípravy
Obtížnost Pro začátečníky
Čas
Čas na přípravu: 10 mins Čas vaření: 40 mins Celkový čas: 50 min
Cooking Temp 170  °C
Porce 15
Kalorie 263 kcal/ 1100 kJ/ 130 g
Nejlepší období Podzim
Pekáček o rozměru 28x15 cm- těsto:
  • 500 g hladká mouka
  • 100 g máslo
  • 100 g polotučného tvarohu ve vaničce
  • 7 g mletá skořice
  • 1 ks vejce
  • 10 ml ocet
  • jablečná náplň
  • 500 g jablka krájená na kostičky
  • 30 g vlašské ořechy mleté
  • 30 g sušené brusinky
  • 3 g mletý hřebíček
  • 10 g mletý cukr na posypání
Postup:
  1. Zapněte troubu a vyhřejte na 170°C.

  2. Z mouky, másla, vejce, vody, skořice, tvarohu a octu vypracujte těsto rozdělte ho na polovinu. Každou polovinu rozválejte na velikost pekáčku.

  3. Jednu polovinu těsta rozložte na dno (vymazaného či papírem vyloženého) pekáčku.

    Naneste tvarohovou náplň (tvaroh, vejce, cukr).

  4. Poté posypejte jablečnou směsí (jablka, brusinky, ořechy, hřebíček).

  5. Druhou polovinu těsta propíchejte vidličkou, nebo pomocí vykrajovátek vytvořte dírky, či nožem udělejte zářezy, aby mohla odcházet pára.

  6. jablečný štrůdl do pekáčku

    Takto připravený plát těsta položte na jablečnou náplň a prsty zamačkejte kraje.

    Pečte 40 -50 minut, dokud těsto nezezlátne. Při podávání posypejte cukrem.

  7. jablečný štrůdl na plech
Výživové údaje

Porce 15


Množství na porci
Kalorie 263kcal
% Denní hodnota *
Celkový tuk 10g16%
Celkový obsah sacharidů 36g12%
Vláknina 3g12%
Bílkovina 8g16%

* Při sestavování velikosti ukázkových porcí vycházím z referenčního příjmu 8400kJ/2000 kcal. Což je z toho důvodu, abych mohla vypočítat nutriční hodnotu porce. Nezapomeňte prosím, že každý máme jiné nároky na výživu a navíc není v tomto zohledněn celkový počet porcí za den. Ukázky slouží pouze pro inspiraci, jak si sestavit nutričně vyvážené jídlo. Velikost porce si prosím upravte podle vašich potřeb. Př sestavování receptur vycházím z obecných výživových doporučení, nicméně není mým cílem sestavit dokonalý recept, ale to, aby jídlo obsahovalo všechny důležité živiny, pokud možno v optimálním poměru a hlavně, aby chutnalo. Nutriční hodnotu jídla následně přepočítávám v nutričním programu, pouze proto, abyste si dokázali udělat představu o jeho výživové hodnotě. K sestavení vyváženého jídelníčku rozhodně nepotřebujete denně počítat kalorie a gramy živin. Nikdo nemá dokonalý jídelníček, ani já, ani žádný odborník na výživu, to ani není cílem ;-)

michaela smolková umíme jíst
Michaela
Píši o dobrém jídle, kvalitě a výrobě potravin, mýtech ve výživě...

Srdečně vás vítám na mém blogu. Můžete se tady inspirovat, jak sobě a své rodině snadno připravovat nutričně vyvážená jídla pomocí jednoduchých receptů z běžně dostupných surovin. Dále vám poradím s nákupem ,,zdravých“ a kvalitních potravin. Na blogu také najdete čtení o výrobě vašich oblíbených potravin a zajímavostech o výživě.

Mám radost, že vás recept zaujal. Přeji Vám dobrou chuť!

Míša