Volby tisku:

Snídaňová kaše s čokoládou, višněmi a lískovými ořechy

Pohanková kaše čokoláda višně

Receptura upravená tak, abyste si nejen pochutnali, ale aby vás kaše také zasytila. Menší porce této kaše pak může udělat radost, jako třeba svačina do skleničky. 

Způsob přípravy
Uplatnění ,
Obtížnost Pro začátečníky
Čas
Čas na přípravu: 5 mins Čas vaření: 15 mins Celkový čas: 20 min
Cooking Temp 100  °C
Porce 4
Kalorie 400 g /530 KCAL
Nejlepší období Vhodné po celý rok
Popis

Na vaření používám pohanku světlou, tedy mechanický opracovanou pohanku - nemá typickou ,, pachuť". Naopak chutná parádně po oříšcích. Použít můžete ale samozřejmě i praženou, tedy pohanku tmavou.

Ingredience
  • 300 g pohanky lámanky světlé (mechanicky opracované)
  • 200 g řeckého jogurtu/Skyru/tvarohu
  • 500 ml 500 600 ml polotučného mléka
  • 2 lžíce kakaového prášku
  • 2 lžíce medu nebo javorového sirupu (nebo cukru)
  • 1 hrst 1 nasekané 70 % čokolády
  • 1 hrst nasekaných lískových ořechů
  • 400 g čerstvých nebo mražených višní (klidně i třešní)
Postup:
  1. Důkladně propláchnutou pohanku, mléko, kakao a med dejte do hrnce, přiveďte na středním plameni  k varu. Vařte za stálého míchání cca  5 minut, dokud nebude pohanka měkká.

  2. Odstavte z plotny. Případně přidejte mléko. Dochuťte medem. 

  3. pohanková kaše recept

    Kaši naservírujte do 4 talířků, ozdobte jogurtem, lískovými oříšky, čokoládou a višněmi. 

Výživové údaje

Porce 4


Množství na porci
Kalorie 530kcal
% Denní hodnota *
Celkový tuk 13g20%
Celkový obsah sacharidů 85g29%
Vláknina 6g24%
Bílkovina 20g40%

* Při sestavování velikosti ukázkových porcí vycházím z referenčního příjmu 8400kJ/2000 kcal. Což je z toho důvodu, abych mohla vypočítat nutriční hodnotu porce. Nezapomeňte prosím, že každý máme jiné nároky na výživu a navíc není v tomto zohledněn celkový počet porcí za den. Ukázky slouží pouze pro inspiraci, jak si sestavit nutričně vyvážené jídlo. Velikost porce si prosím upravte podle vašich potřeb. Př sestavování receptur vycházím z obecných výživových doporučení, nicméně není mým cílem sestavit dokonalý recept, ale to, aby jídlo obsahovalo všechny důležité živiny, pokud možno v optimálním poměru a hlavně, aby chutnalo. Nutriční hodnotu jídla následně přepočítávám v nutričním programu, pouze proto, abyste si dokázali udělat představu o jeho výživové hodnotě. K sestavení vyváženého jídelníčku rozhodně nepotřebujete denně počítat kalorie a gramy živin. Nikdo nemá dokonalý jídelníček, ani já, ani žádný odborník na výživu, to ani není cílem ;-)

michaela smolková umíme jíst
Michaela
Píši o dobrém jídle, kvalitě a výrobě potravin, mýtech ve výživě...

Srdečně vás vítám na mém blogu. Můžete se tady inspirovat, jak sobě a své rodině snadno připravovat nutričně vyvážená jídla pomocí jednoduchých receptů z běžně dostupných surovin. Dále vám poradím s nákupem ,,zdravých“ a kvalitních potravin. Na blogu také najdete čtení o výrobě vašich oblíbených potravin a zajímavostech o výživě.

Mám radost, že vás recept zaujal. Přeji Vám dobrou chuť!

Míša