Kvalita potravin a výživa & recepty na každý den

BALENÉ MASO: Nejčastější chyby, kterých se dopouštíme při nákupu masa.

Balené maso hned nutně nemusí znamenat nižší kvalitu. Při jeho výběru v supermarketu máme však trochu nevýhodu. K masu v krabičce si nemůžeme přivonět, ani důkladně prohlédnout ze všech stran a vybrat správné zakrojení. A možná se vám někdy stalo, že po rozbalení takového masa vás čekalo doma nemilé překvapení v podobě nepříjemného zápachu.   Přitom u výrobku neuplynula doba spotřeby, maso vypadalo na pohled přes fólii v pořádku. Jak je to vůbec možné? Podle čeho můžete odhalit nekvalitní balené maso a na co si při jeho nákupu dát pozor?

Nejčastější chyby, kterých se dopouštíme při nákupu baleného masa

Maso, které je prodávané v tržní síti, bylo vyrobeno a zpracováno pod veterinárním dozorem, do oběhu je uváděno jako zdravotně nezávadné. Jenže, při nevhodném zacházení, ať už ze strany řetězce nebo zákazníka (např. převážení masa v teple) může dojít k znehodnocení masa. Abyste se vyvarovali nákupu nekvalitního masa, zkuste se zaměřit na tyto věci:

1) Ve vaničce nesmí být neobvyklé množství tekutiny

U baleného masa vždy zkontrolujte, zda není ve vaničce nezvyklé množství masové šťávy či kondenzované vody (tzv. zda maso neplave ,,ve vlastní šťávě“). Pokud z masa vytéká větší množství masové šťávy, je už pravděpodobně v procesu kažení.  Kondenzovaná voda (výkyvy teplot) je zase ideální pro množení mikroorganismů.

2) Obal s ochrannou atmosférou nesmí být nijak poškozený

Obal s ochranou atmosférou nesmí být nijak a nikde porušený.  Z vaničky s masem se při balení odsaje vzduch a nahradí směsí plynů – ochrannou atmosférou. Tu vytváří hlavně dusík, oxid uhličitý a v menší míře také kyslík. Takový mix pak chrání maso před bakteriemi a pomáhá udržet správný tvar, barvu i chuť. Hygienicky nezávadné maso má mít neutrální zápach. Štiplavý, nepříjemný nebo nakyslý zápach je známkou kažení. Okamžitě po otevření obalu s ochrannou atmosférou můžeme někdy cítit mírně nakyslý zápach – to však ještě nemusí nutně znamenat, že je maso zkažené (může se jednat o pozůstatky balicího plynu). Pokud však kyselý zápach přetrvává i po několika minutách, maso je nutné zlikvidovat.

balené kuřecí

3) Zkontrolujte čistotu masa už při nákupu

Maso by nemělo být viditelně znečištěné od krve a úlomků kostí. Maso nesmí být oschlé ani oslizlé, mít viditelné krevní podlitiny a otlaky. Znečištění výrazně snižuje mikrobiální kvalitu masa, tedy dříve se vám zkazí. Takové maso byste museli navíc před úpravou důkladně očistit a omýt, což není příliš vhodné (Proč? O tom bude další příspěvek). Snažte se proto vybírat maso spíše od menších výrobců/zpracovatelů masa. U masa, které pochází z velkokapacitních jatek (typické pro levné maso z Německa), je větší šance, že NEBUDE důkladně opracované a bude mít vady vzniklé během jatečného opracování. Na velkokapacitních jatkách se mnohdy porazí a zpracuje xy tisíc kusů zvířat denně. Takže si dokážete domyslet, že zvířatům,  masu a jeho následnému očištění a zpracování nemůže být věnována taková péče a pozornost, jako u menších zpracovatelů. Pokud vám můžu doporučit, vybírejte maso, které pochází a bylo zpracováno v ČR ( u nás nemáme velkokapacitní jatka), od menších lokálních zemědělců, případně v bio kvalitě. 

4) Zkontrolujte datum expirace (datum spotřeby)

Pro spoustu z nás je kontrola data  expirace na obale naprostou samozřejmostí. Ale raději zde zmíním i tento důležitý údaj. Maso s prošlou expirací může být  nejen zdravotně závadné, ale bude mít pravděpodobně také zhoršené senzorické vlastnosti (chuť, vůně). Pozor! Maso s prošlým datem expirace neomladíte. Procesy kažení můžete sice mražením zpomalit, ale většinu  mikroorganismů zodpovědných za tyto procesy, nezničíte. Hnilobu a plísně mrazem neodstraníte. 

5) Čerstvé maso a mražené potraviny vkládejte do košíku až úplně na konci nákupu

 

Čerstvé maso (ale i ryby, mražené maso) hoďte do košíku vždy až úplně ke konci nákupu. Není vhodné jezdit s masem několik minut po obchodě, kde okolní teplota dosahuje 20 °C a více. Tím narušíte chladící řetězec a může tak dojít k rozmnožení nežádoucích mikroorganismů, které urychlují kažení masa. Obzvlášť náchylné je mleté maso a drůbeží maso.

6) Správně zacházejte s masem během přepravy z obchodu domů

Berte s sebou na nákup termotašku, kde můžete maso ihned po zaplacení na pokladně uložit bezpečně přepravit. 

Maso nenechávejte dlouho ležet v tašce a ihned jej po návratu domů uložte do lednice.

Věnujte pozornost správnému skladování masa

Maso je totiž velmi choulostivé na změny teplot a každý delší výkyv teplot může masu uškodit. Tedy vést k rozmnožení mikroorganismů, tím urychlit jeho kažení a způsobit vznik alimentárních onemocnění (zvracení, průjmy…).

Takže nákup masa v supermarketu a následný převoz domů může být problematický. Rizikové je vystavení masa skokovým teplotám a dlouhá časová prodleva, než se maso dostane do lednice. Teplota skladování čerstvého masa by totiž neměla překročit 7 °C, u drůbeže a mletého masa 4°C. Nešetrné zacházení s masem a vystavení teplotním výkyvům může mít za následek to, že ačkoliv vypadá maso na první pohled ,,zdravě”, doma po rozbalení zjistíte, že zapáchá. Maso se mohlo zapařit, nebo se v něm rozmnožili mikroorganismy způsobující kažení. 

Jak poznat čerstvé nezávadné maso

Povrch masa by měl být na řezu mírně vlhký. Maso by v žádném případě nemělo být oschlé, nemělo by ležet ve vlastní šťávě, nesmí být oslizlé, zapáchat, být výrazně znečištěné.  Čerstvost poznáte také podle barvy masa: hovězí maso z mladých zvířat má výrazně červenou barvu. Pozor na příliš světlé nebo naopak příliš tmavé zbarvení masa. Vepřové maso by mělo být růžové až světle růžové. Drůbeží maso může mít barvu od světle žluté přes růžovou až po světle červenou. Maso, které je oslizlé, zapáchá, má na povrchu neobvyklé skvrny (zelené hnědé, černé) se v žádném případě nepokoušejte umývat a následně zpracovat.

Hodnocení barvy u baleného masa přímo v obchodě může být někdy zavádějící.  Balené maso totiž může dosahovat různých, i zdánlivě nepřirozených odstínů šedé, hnědé nebo až nazelenalé barvy, ačkoliv je naprosto v pořádku. Například vakuově balené maso, které vlivem nedostupnosti vzdušného kyslíku přichází o svoji přirozenou červenou barvu. Tento jev je ovšem vratný a maso se chvíli po otevření balíčku opět začervená.
Druhým příkladem je balení masa pod tlakem do ochranné atmosféry, kde naopak bývá kyslík silně koncentrován. Takové maso je velmi lákavě červené, ale často vykazuje barevné změny v místech, kde se například vzájemně dotýkají jednotlivé plátky uvnitř balení, nebo případně tam, kde se maso dotýká stěny balení. V těchto místech dotyku je totiž nižší tlak ve srovnání s okolním prostředím uvnitř balíčku, což vede k oxidaci svalových barviv a tím i k popsaným změnám barvy. To ovšem není vůbec na škodu a masu ze zdravotního hlediska nic není. Proto u baleného masa opětovně hodnoťte barvu několik minut po otevření balení.

Pokud se vám tento článek líbil, můžete jej sdílet s přáteli na sociálních sítích.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

ZDROJE:

Kvalita masa

Publikace

https://eagri.cz/public/portal/-q340877—AbGEH7J0/infografiky-oznacovani-potravin-verze-1?_linka=a545008

Úvodní foto: Canva fotobanka

Obr.1 foto autorka článku

Obr. 2 Canva fotobanka

Picture of Michaela Smolková

Michaela Smolková

Autorka článku, Ing. Michaela Smolková, specialistka na kvalitu potravin a výživu.
Vystudovala jsem obor Chemie a technologie potravin na UTB ve Zlíně. Od roku 2011 pracuji v potravinářství v oblasti vývoje, zajištění bezpečnosti a kvality potravin. Od roku 2021 se také věnuji vzdělávání veřejnosti v preventivní výživě a výběru kvalitních potravin.