BEZPEČNÉ GRILOVÁNÍ: Jak předcházet otravám z jídla a vzniku škodlivých látek během grilování?
Letní grilování je jeden ze skvělých způsobů, jak si užít venku společné chvíle s přáteli a rodinou. S radostí a zábavou by však měla jít ruku v ruce i bezpečná příprava pokrmů. Obzvlášť, v letních měsících narůstají případy otrav z jídla. Jednou z možných příčin onemocnění, může být nesprávné zacházení s grilovanými pokrmy. V dnešním článku se dozvíte, jak se vyhnout těmto nepříjemnostem i další tipy, které se vám budou hodit, pokud často grilujete.
Příprava marinády
Marinováním zvýrazníte chuť masa (zeleniny) a zároveň jej zjemníte. Kuřecímu masu svědčí jogurtové marinády. Výborné jsou marinády z balzamikového octa nebo citrónové šťávy, případně alkohol. Alkohol i ocet svým složením naleptávají bílkoviny v mase, čímž ho dělají úžasně křehkým. Většina receptů na marinování doporučuje nakládat suroviny alespoň na 6 až 24 hodin. Maso můžete v marinádě nakládat i déle, ale po dvou dnech se může stát, že marináda začne rozkládat vlákna masa a způsobí jeho kašovitost. Maso marinujte vždy v lednici, ne na lince, nebo venku při grilování.
Co jste možná nevěděli, olejové marinády nejsou ideální. A to především z důvodu vzniku škodlivých látek vznikajících z tuku odkapávajícího do ohně. Olejem případně potřete až hotové maso.
Pokud chcete použít marinádu na potírání masa během grilování, odeberte si část marinády ještě před tím, než do ní naložíte maso. Takhle byste si na upečené dobroty také naservírovali škodlivé bakterie ze syrového masa.
![marinada-grilovani marináda na maso](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/to_webp,q_glossy,ret_img/https://umimejist.cz/wp-content/uploads/elementor/thumbs/marinada-grilovani-q9kb1squxv4uyw8loqezfzh2zvqcug1jba9ogq396o.jpg)
Nákup masa na gril
Při nákupu v supermarketu naložte maso do košíku až jako poslední, těsně před pokladnou. Maso přepravujte ideálně v chladícím boxu či termotašce. Z obchodu vyrazte rovnou domů. Potraviny podléhající rychlé zkáze, by se měly vždy zchladit (uložit do lednice) do 2 hodin. Pokud je teplota venku vyšší než 30 °C, ochlaďte potraviny do 1 hodiny.
Ideální je na grilování vybírat libové maso. Grilováním méně tučného masa snižujete i riziko vzniku toxických látek z odkapávajícího tuku. I z libového masa připravíte dobrotu a nevysušenou. Pro lepší propojení chuti a zachování šťavnatosti použijte marinády a po upečení nechejte maso chvíli odpočinout, nekrájejte jej hned po sundání z grilu. Zabalte ho do alobalu nebo nechte v kastrůlku s pokličkou pár minut odpočinout.
Zpracované maso (párky, špekáčky, klobásky, slanina apod. ) obsahuje dusitany, kterým nesvědčí vysoké teploty– vznikají škodlivé látky (nitrosaminy) s rizikovým karcinogenním faktorem. Časté grilování uzenin se proto nedoporučuje. Nicméně, pokud si 2x do roka opečete či ugrilujete nějakou uzeninu, nic se nestane 😉
Příprava masa a ostatních surovin
Maso, drůbež a mořské plody uchovávejte v chladu, dokud nejsou připraveny ke grilování. Pokud maso na grilování někam přepravujete, během cesty ho udržujte v chladu při teplotě do 5 °C.
Mražená masa před grilováním zcela rozmrazte, aby se propekly rovnoměrněji. Maso nechávejte rozmrazit v chladničce, protože bakterie se při pokojové teplotě mohou rychle množit. Případně, pokud půjde maso hned na gril, můžete jej rozmrazit v mikrovlnné troubě.
Před a po manipulaci se syrovým masem si umyjte ruce mýdlem. Před a po grilování umyjte pracovní plochy a náčiní horkou mýdlovou vodou.
Vždy připravujte a uchovávejte syrové maso odděleně od jídel, které neplánujete grilovat – jako jsou saláty, dipy, ovoce a zelenina. Mohli byste si takto kontaminovat jídla škodlivými bakteriemi ze syrového masa.
![maso-na-gril maso-na-gril](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/to_webp,q_glossy,ret_img/https://umimejist.cz/wp-content/uploads/elementor/thumbs/maso-na-gril-q9kb1l85f6uke0jiwn5yw1de8srf4v7om91smieekg.jpg)
Grilování
Při grilování a opékání čehokoliv na otevřeném ohni vznikají škodlivé látky. Existuje však řada možností, jak nebezpečí těchto látek snížit na minimum. Nejvíce těchto škodlivin vzniká v kontaktu potravin živočišného původu s přímým plamenem a z tuku kapajícího do ohně, odkud se v dýmu dostávají zpět na povrch grilovaných potravin. Na jejich tvorbu mají vliv teplota, čas, množství tuku v grilované potravině, vzdálenost od ohně nebo to, zda je ohřev přímý, či nepřímý.
Bezpečnější alternativou k uhlíkovým grilům jsou plynové grily, které díky lávovým kamenům produkují méně toxických látek. Ještě lepší jsou elektrické kontaktní grily, kde se odkapávající tuk nedostává do kontaktu s rozžhavenou elektrickou spirálou, díky čemuž je tvorba škodlivých látek výrazně potlačena. Nezapomínejte před grilováním také vyčistit gril.
Čím vyšší teplota a delší doba grilování, tím více škodlivých látek vzniká. Škodliviny začínají vznikat už při teplotách přes 100 °C, avšak jejich množství vznikající při vaření nebo dušení je zanedbatelné. Skutečně škodlivé sloučeniny vznikají při teplotách okolo 300 °C. Maso i jiné potraviny častěji otáčejte, ať se zbytečně nepřipalují. Co je černé a zuhelnatělé, obsahuje nejvyšší množství škodlivých látek. Proto tyhle části nejezte.
Snižte množství tuku odkapávajícího do ohně nebo na horký povrch grilu. Mimo výše uvedené látky vznikají při vysokých teplotách z tuku volné radikály, což jsou další zdravotně rizikové látky. Nejen nadbytečný příjem energie, ale i zdraví jsou pádnými důvody, proč používat libovější suroviny a nemarinovat maso a další potraviny v olejových marinádách. Odkapávání tuku do ohně zabráníte také použitím grilovacích tácků, teflonových grilovacích podložek, grilovacích desek nebo využitím lávového či elektrického grilu.
Dobu grilování zbytečně nezkracujte
Teď už víme, že opékat maso příliš dlouho a při vysokých teplotách není moc fajn. Jenže, na druhou stranu, pokud maso nedostatečně propečeme, hrozí nám onemocnění. Při grilování je třeba dbát na to, aby teplota nad 75°C pronikla do všech částí pokrmu i ke kostem (tato teplota bakterie spolehlivě zničí). Maso a další potraviny můžete krájet na menší kousky, čímž zkrátíte dobu grilování.
![grilovani grilování](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/to_webp,q_glossy,ret_img/https://umimejist.cz/wp-content/uploads/elementor/thumbs/grilovani-q9kb1ozi6izpoge2aosh60f8mc8vznmlyrnqjm8tvk.jpg)
Servírování
I zde dávejte pozor na křížovou kontaminaci – hotové maso servírujte na čistý talíř, na krájení zeleniny používejte jiné prkénko, než jste použili na syrové maso. Při odebírání jídla z grilu nepoužívejte ty samé kleště, kterými jste dávali syrové maso na gril.
Udržujte studená jídla studená a teplá jídla teplá. Udržování potravin při správné teplotě – uvnitř i venku – je zásadní pro zabránění růstu alimentárních bakterií.
Hotová jídla by neměla zůstávat venku při pokojové teplotě (22 °C) déle než 2 hodiny. Pokud je však okolní teplota (doma, venku) vyšší než 30 °C, jídlo by se mělo sníst do 1 hodiny. Při těchto teplotách se totiž bakteriím dobře daří.
Veškeré zbytky ihned chlaďte v mělkých nádobách. Druhý den tyto potraviny před konzumací dostatečně prohřejte při teplotě 72 °C po dobu 10 minut.
Pokud se vám tento článek líbil, můžete jej sdílet s přáteli na sociálních sítích.
ZDROJE:
https://www.usda.gov/media/blog/2022/06/30/your-top-10-food-safety-tips-summer-grilling
https://www.vyzivaspol.cz/jak-grilovat-zdrave-a-bezpecne/
https://www.foodsafety.gov/blog/how-grill-safely-summer
https://www.cdc.gov/foodsafety/communication/bbq-iq.html
https://www.paho.org/en/health-emergencies/who-golden-rules-safe-food-preparation
https://www.fda.gov/food/buy-store-serve-safe-food/handling-food-safely-while-eating-outdoors
Ilustrační foto: Canva fotobanka
![Picture of Michaela Smolková](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/to_webp,q_glossy,ret_img/https://umimejist.cz/wp-content/uploads/2023/05/Michaela-Smolkova-Umime-jist-300x300.jpg)
Michaela Smolková
Autorka článku, Ing. Michaela Smolková, specialistka na kvalitu potravin a výživu.
Vystudovala obor Chemie a technologie potravin. Od roku 2011 pracuje v potravinářství v oblasti vývoje, zajištění bezpečnosti a kvality potravin. Od roku 2021 se také věnuje vzdělávání veřejnosti v preventivní výživě a výběru kvalitních potravin.
25 Comments
fashionflag www porn com hd fashionflag.WNloe0ncknp
goodhere Girl Masturbating porn vurucutewet.TlltsKTXAQq
ladyandtherose Arab porn backlinkseox.LN6uZo2hPIO
jenniferroy 宣教師スタイルのポルノ japanesexxporns.YHs2Cyt4ckG
ladesbet ਦਾਦੀ ਪੋਰਨ ladesinemi.M5xNkl8Qnct
ladesbet フェチポルノ ladestinemi.qP8yIDW4aYp
mexican pharmaceuticals online: mexican pharmacy – mexican drugstore online
mexican pharmacy: medicine in mexico pharmacies – mexico pharmacies prescription drugs
[url=https://kitehurghada.ru]Кайтсёрфинг[/url] обучение кайтсёрфингу в Хургаде Египет https://kitehurghada.ru
india pharmacy online pharmacy india best india pharmacy
vipps canadian pharmacy: thecanadianpharmacy – canadian online drugstore
canadian pharmacy uk delivery: pharmacy com canada – canadapharmacyonline
canadian pharmacy meds review: canadian pharmacy ltd – canadian pharmacy oxycodone
best online pharmacies in mexico reputable mexican pharmacies online mexico pharmacies prescription drugs
best online pharmacy india: mail order pharmacy india – cheapest online pharmacy india
cross border pharmacy canada: pharmacy canadian – canada rx pharmacy world
http://doxycyclinedelivery.pro/# doxycycline 100mg without a prescription
http://paxloviddelivery.pro/# Paxlovid over the counter
http://amoxildelivery.pro/# amoxicillin over counter
http://amoxildelivery.pro/# rexall pharmacy amoxicillin 500mg
https://amoxildelivery.pro/# amoxicillin medicine
https://ciprodelivery.pro/# buy cipro cheap
https://paxloviddelivery.pro/# paxlovid india
https://ciprodelivery.pro/# cipro online no prescription in the usa
http://amoxildelivery.pro/# amoxicillin 500mg capsule buy online