Kvalita potravin a výživa & recepty na každý den

BEZPEČNÉ GRILOVÁNÍ: Jak předcházet otravám z jídla a vzniku škodlivých látek během grilování?

Letní grilování je jeden ze skvělých způsobů, jak si užít venku společné chvíle s přáteli a rodinou.   S radostí a zábavou by však měla jít ruku v ruce i bezpečná příprava pokrmů. Obzvlášť, v letních měsících narůstají případy otrav z jídla. Jednou z možných příčin onemocnění, může být nesprávné zacházení s grilovanými pokrmy. V dnešním článku se dozvíte, jak se vyhnout těmto nepříjemnostem i další tipy, které se vám budou hodit, pokud často grilujete.

Příprava marinády

Marinováním zvýrazníte chuť masa (zeleniny) a zároveň jej zjemníte. Kuřecímu masu svědčí jogurtové marinády. Výborné jsou marinády z balzamikového octa nebo citrónové šťávy, případně alkohol.  Alkohol i ocet svým složením naleptávají bílkoviny v mase, čímž ho dělají úžasně křehkým. Většina receptů na marinování doporučuje nakládat suroviny alespoň na 6 až 24 hodin. Maso můžete v marinádě nakládat i déle, ale po dvou dnech se může stát, že marináda začne rozkládat vlákna masa a způsobí jeho kašovitost. Maso marinujte vždy v lednici, ne na lince, nebo venku při grilování.

Co jste možná nevěděli, olejové marinády nejsou ideální.  A to především z důvodu vzniku škodlivých látek vznikajících z tuku odkapávajícího do ohně. Olejem případně potřete až hotové maso.

Pokud chcete použít marinádu na potírání masa během grilování, odeberte si část marinády ještě před tím, než do ní naložíte maso. Takhle byste si na upečené dobroty také naservírovali škodlivé bakterie ze syrového masa.

marináda na maso

Nákup masa na gril

Při nákupu v supermarketu naložte maso do košíku až jako poslední, těsně před pokladnou. Maso přepravujte ideálně v chladícím boxu či termotašce. Z obchodu vyrazte rovnou domů. Potraviny podléhající rychlé zkáze, by se měly vždy zchladit (uložit do lednice) do 2 hodin. Pokud je teplota venku vyšší než 30 °C, ochlaďte potraviny do 1 hodiny.

Ideální je na grilování vybírat libové maso. Grilováním méně tučného masa snižujete i riziko vzniku toxických látek z odkapávajícího tuku. I z libového masa připravíte dobrotu a nevysušenou.  Pro lepší propojení chuti a zachování šťavnatosti použijte marinády a po upečení nechejte maso chvíli odpočinout, nekrájejte jej hned po sundání z grilu. Zabalte ho do alobalu nebo nechte v kastrůlku s pokličkou pár minut odpočinout.

Zpracované maso (párky, špekáčky, klobásky, slanina apod. ) obsahuje dusitany, kterým nesvědčí vysoké teploty– vznikají  škodlivé látky (nitrosaminy) s rizikovým karcinogenním faktorem. Časté grilování uzenin se proto nedoporučuje. Nicméně, pokud si 2x do roka opečete či ugrilujete nějakou uzeninu, nic se nestane 😉

Příprava masa a ostatních surovin

Maso, drůbež a mořské plody uchovávejte v chladu, dokud nejsou připraveny ke grilování. Pokud maso na grilování někam přepravujete, během cesty ho udržujte v chladu při teplotě do 5 °C.

Mražená masa před grilováním zcela rozmrazte, aby se propekly rovnoměrněji. Maso nechávejte rozmrazit v chladničce, protože bakterie se při pokojové teplotě mohou rychle množit. Případně, pokud půjde maso hned na gril, můžete jej rozmrazit v mikrovlnné troubě.

Před a po manipulaci se syrovým masem si umyjte ruce mýdlem. Před a po grilování umyjte pracovní plochy a náčiní horkou mýdlovou vodou.

Vždy připravujte a uchovávejte syrové maso odděleně od jídel, které neplánujete grilovat – jako jsou saláty, dipy, ovoce a zelenina. Mohli byste si takto kontaminovat jídla škodlivými bakteriemi ze syrového masa.

maso-na-gril

Grilování

Při grilování a opékání čehokoliv na otevřeném ohni vznikají škodlivé látky. Existuje však řada možností, jak nebezpečí těchto látek snížit na minimum. Nejvíce těchto škodlivin vzniká v kontaktu potravin živočišného původu s přímým plamenem a z tuku kapajícího do ohně, odkud se v dýmu dostávají zpět na povrch grilovaných potravin. Na jejich tvorbu mají vliv teplota, čas, množství tuku v grilované potravině, vzdálenost od ohně nebo to, zda je ohřev přímý, či nepřímý.

Bezpečnější alternativou k uhlíkovým grilům jsou plynové grily, které díky lávovým kamenům produkují méně toxických látek. Ještě lepší jsou elektrické kontaktní grily, kde se odkapávající tuk  nedostává do kontaktu s rozžhavenou elektrickou spirálou, díky čemuž je tvorba škodlivých látek výrazně potlačena. Nezapomínejte před grilováním také vyčistit gril.

Čím vyšší teplota a delší doba grilování, tím více škodlivých látek vzniká. Škodliviny začínají vznikat už při teplotách přes 100 °C, avšak jejich množství vznikající při vaření nebo dušení je zanedbatelné. Skutečně škodlivé sloučeniny vznikají při teplotách okolo 300 °C. Maso i jiné potraviny častěji otáčejte, ať se zbytečně nepřipalují. Co je černé a zuhelnatělé, obsahuje nejvyšší množství škodlivých látek. Proto tyhle části nejezte.

Snižte množství tuku odkapávajícího do ohně nebo na horký povrch grilu. Mimo výše uvedené látky vznikají při vysokých teplotách z tuku volné radikály, což jsou další zdravotně rizikové látky. Nejen nadbytečný příjem energie, ale i zdraví jsou pádnými důvody, proč používat libovější suroviny a nemarinovat maso a další potraviny v olejových marinádách. Odkapávání tuku do ohně zabráníte také použitím grilovacích tácků, teflonových grilovacích podložek, grilovacích desek nebo využitím lávového či elektrického grilu.

Dobu grilování zbytečně nezkracujte

Teď už víme, že opékat maso příliš dlouho a při vysokých teplotách není moc fajn. Jenže, na druhou stranu, pokud maso nedostatečně propečeme, hrozí nám onemocnění.  Při grilování je třeba dbát na to, aby teplota nad 75°C pronikla do všech částí pokrmu i ke kostem (tato teplota bakterie spolehlivě zničí). Maso a další potraviny můžete krájet na menší kousky, čímž zkrátíte dobu grilování.

grilování

Servírování

I zde dávejte pozor na křížovou kontaminaci – hotové maso servírujte na čistý talíř, na krájení zeleniny používejte jiné prkénko, než jste použili na syrové maso. Při odebírání jídla z grilu nepoužívejte ty samé kleště, kterými jste dávali syrové maso na gril.

Udržujte studená jídla studená a teplá jídla teplá. Udržování potravin při správné teplotě – uvnitř i venku – je zásadní pro zabránění růstu alimentárních bakterií.

Hotová jídla by neměla zůstávat venku při pokojové teplotě (22 °C) déle než 2 hodiny. Pokud je však okolní teplota (doma, venku) vyšší než 30 °C, jídlo by se mělo sníst do 1 hodiny.  Při těchto teplotách se totiž bakteriím dobře daří.

Veškeré zbytky ihned chlaďte v mělkých nádobách. Druhý den tyto potraviny před konzumací dostatečně prohřejte při teplotě 72 °C po dobu 10 minut.

Pokud se vám tento článek líbil, můžete jej sdílet s přáteli na sociálních sítích.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Picture of Michaela Smolková

Michaela Smolková

Autorka článku, Ing. Michaela Smolková, specialistka na kvalitu potravin a výživu.
Vystudovala obor Chemie a technologie potravin. Od roku 2011 pracuje v potravinářství v oblasti vývoje, zajištění bezpečnosti a kvality potravin. Od roku 2021 se také věnuje vzdělávání veřejnosti v preventivní výživě a výběru kvalitních potravin.

25 Comments

  1. fashionflag www porn com hd fashionflag.WNloe0ncknp

  2. goodhere Girl Masturbating porn vurucutewet.TlltsKTXAQq

  3. ladyandtherose Arab porn backlinkseox.LN6uZo2hPIO

  4. jenniferroy 宣教師スタイルのポルノ japanesexxporns.YHs2Cyt4ckG

  5. ladesbet ਦਾਦੀ ਪੋਰਨ ladesinemi.M5xNkl8Qnct

  6. ladesbet フェチポルノ ladestinemi.qP8yIDW4aYp

  7. StephenDroca says:

    mexican pharmaceuticals online: mexican pharmacy – mexican drugstore online

  8. Henryfum says:

    mexican pharmacy: medicine in mexico pharmacies – mexico pharmacies prescription drugs

  9. [url=https://kitehurghada.ru]Кайтсёрфинг[/url] обучение кайтсёрфингу в Хургаде Египет https://kitehurghada.ru

  10. Charlesavalt says:

    india pharmacy online pharmacy india best india pharmacy

  11. MichaelDup says:

    vipps canadian pharmacy: thecanadianpharmacy – canadian online drugstore

  12. Davidslels says:

    canadian pharmacy uk delivery: pharmacy com canada – canadapharmacyonline

  13. Davidslels says:

    canadian pharmacy meds review: canadian pharmacy ltd – canadian pharmacy oxycodone

  14. Charlesavalt says:

    best online pharmacies in mexico reputable mexican pharmacies online mexico pharmacies prescription drugs

  15. MichaelDup says:

    best online pharmacy india: mail order pharmacy india – cheapest online pharmacy india

  16. Davidslels says:

    cross border pharmacy canada: pharmacy canadian – canada rx pharmacy world

  17. ThomasAlmog says:

    http://doxycyclinedelivery.pro/# doxycycline 100mg without a prescription

  18. ThomasAlmog says:

    http://paxloviddelivery.pro/# Paxlovid over the counter

  19. ThomasAlmog says:

    http://amoxildelivery.pro/# amoxicillin over counter

  20. ThomasAlmog says:

    http://amoxildelivery.pro/# rexall pharmacy amoxicillin 500mg

  21. ThomasAlmog says:

    https://amoxildelivery.pro/# amoxicillin medicine

  22. ThomasAlmog says:
  23. ThomasAlmog says:
  24. ThomasAlmog says:

    https://ciprodelivery.pro/# cipro online no prescription in the usa

  25. ThomasAlmog says:

    http://amoxildelivery.pro/# amoxicillin 500mg capsule buy online

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *