Kvalita potravin a výživa & recepty na každý den

JAK PŘEDCHÁZET PLESNIVĚNÍ POTRAVIN: Na co si dát pozor při nákupu a skladování potravin?

Plísně jsou častým, ovšem nevítaným společníkem snad v každé kuchyni. Plesnivé potraviny jsou nejen nutričně a chuťově znehodnocené, ale především nesvědčí našemu zdraví. Většina potravin je napadena plísní kvůli nedostatečné hygieně a nevhodnému skladování. Připravila jsem pro vás několik rad, které vám pomohou naučit se správně vybírat potraviny už při nákupu. A také se dozvíte, jak poté potraviny doma skladovat, abyste ochránili vaše potraviny před napadení plísněmi.

 

 

1. Nakupujte potraviny plánovitě, v množství podle požadavků a potřeb členů domácnosti!

Připravte si plán! Zkuste si před nákupem sepsat jídla, která byste chtěli v týdnu vařit/jíst. A podle toho si sepište nákupní lístek. To vám může pomoci, abyste nekupovali potraviny zbytečně do zásoby. Potraviny pak nebudete muset v domácnosti zbytečně uchovávat – omezíte plýtvání, kažení a plesnivění potravin.  Potraviny si v obchodě dobře prohlédněte, zkontrolujte jejich trvanlivost, neporušenost obalu a projděte si doporučení výrobce ohledně uchování a způsobu úpravy výrobků.

2. Nakupujte pouze jakostní potraviny (neporušený obal, bez škůdců, bez hniloby a plísně atd..)

Vyhýbejte se „podezřele levným“ potravinám. Ve finále se vám takové nákupy vlastně vůbec nevyplatí. Protože plody „horší“ kvality bývají mnohem častěji napadeny plísněmi a kontaminovány mykotoxiny než jakostnější plody! Co se týče ořechů a semínek, dejte přednost vyloupaným plodům, před plody v přirozených obalech, např. ve skořápkách. Abyste už při nákupu viděli, zda jsou bez plísně, škůdců apod…Více o nákupu a skladování ořechů najdete v TOMTO ČLÁNKU U trvanlivých potravin ( ale i třeba loupaných a krájených) dávejte přednost balení ve vakuu či v ochranné atmosféře. Naopak, při nákupu čerstvých celistvých potravin- zelenina, ovoce- doporučuji dát přednost spíše těm nebaleným. Balení ovoce a zeleniny ve vakuu či v ochranné atmosféře je bezpečnější, obal však nesmí být porušený. Často se totiž setkávám s tím, že balené ovoce a zelenina (plastové krabičky, fólie) jsou napadené plísněmi.  Pokud však nemáte jinou možnost, vždy si plody v krabičce dobře prohlédněte. Vevnitř by neměla být žádná voda a krabička by neměla být vevnitř ani orosená. To často vidím např. u žampiónů, jak můžete vidět na fotografii. Záměrně jsem koupila krabičku, ve které byla viditelná voda – samozřejmě byly napadeny bílou plísní ještě před koncem uplynutí data spotřeby. Navíc u hub balených v neprodyšném obalu hrozí zapaření – vznik toxických látek.

žampiony ze supermarketve folii
plesnivé houby

3. Vyhněte se potravinám, u kterých pozorujete neobvyklývzhled, barvu, vůni/zápach apod.

Nekupujte nahnilé, plesnivé ani vykrájené ovoce (např. banány, jablka) a zeleninu (např. rajčata na kečup)! U takových potravin je velká pravděpodobnost, že jsou již také napadeny plísněmi. Plísně na potravinách jsou zvláště v prvních dnech snadno přehlédnutelné a viditelně se projeví až později při jejich skladování. Mírně potlučené ovoce a zelenina nevadí. Problém nastává tehdy, pokud je slupka poškozená (krájením, hnilobou..). Jejím hlavním úkolem je chránit plody před napadením bakteriemi a nárůstem plísní.  Pokud je ovšem slupka porušená, k dužnině plodu se snadno dostanou mikroorganismy. Mikroorganismy pak začnou v potravině hodovat, množit se. Díky tomu se pak potraviny začnou kazit a také nám hrozí alimentární onemocnění (např. salmonelóza)

.

banány s plísní

U pevných druhů ovoce a zeleniny se také při nákupu zaměřte na stopku a ,,bubáka“ (místo  na opačném konci plodu). Právě na těchto místech se plísně usazují nejčastěji (především v deštivých letech).

jablka plíseň

4. Nedotýkejte se rukou nebalených potravin, např. pečiva achleba, při jejich nákupu!

K ověření čerstvosti potravin použijte mikrotenový sáček nebo rukavici, které jsou dostupné snad na každé prodejně.

5. Pozor na nevhodné uchovávání potravin na prodejně!

Potraviny, které snadno podléhají zkáze, např. mléčné a masné výrobky, musejí být uchovávány ve funkčním chladicím boxu. Ostatní potraviny musejí být uchovány v prodejně podle doporučení výrobce, tak jak je uvedeno na obalu výrobku.  Pokud vidíte, že jsou potraviny na prodejně nevhodně skladovány-nekupujte je.  A to ani v případě, že vypadají na první pohled v pořádku.

6. Skladujte doma potraviny dle doporučení výrobce a obecných hygienických zásad!

Informace o tom, jak správně skladovat potraviny najdete vždy na obalu výrobku.. Porcované potraviny balené ve vakuu nebo v ochranné atmosféře zkonzumujte po otevření co nejdříve. Plísňové sýry uchovávejte v domácnostech podle doporučení výrobce – tedy pouze v chladničce. Totiž, během skladování sýrů, např. camembertského typu, při pokojové teplotě může plíseň tvořit mykotoxin – kyselinu cyklopiazonovou!

Trvanlivé potraviny, např. těstoviny, rýži a koření, uchovávejte ideálně v uzavíratelných dózách či kořenkách, pokud se vám tedy nepodaří důkladně uzavřít původní obal. Mikrotenový sáček je pouze vhodný jako hygienický přepravní obal pro krátkodobé uchování méně trvanlivých potravin. Nepoužívejte opakovaně již použité obaly na balení potravin, např. chleba – abyste si např. starými drobky s plísní nekontaminovali čerstvé pečivo apod.

 

7. Nekonzumujte plesnivé potraviny, neokrajujte/nevykrajujte je, ani nedávejte hospodářským nebo domácím zvířatům!

Plesnivé potraviny jsou zdravotně závadné, protože mohou obsahovat mykotoxiny – škodlivé látky, které vytvářejí některé druhy plísní VÍCE INFO ZDE Mykotoxiny jsou tepelně odolné, nezničíte je tedy vařením ani pečením. Plesnivé potraviny nedávejte ani zvířatům, jsou pro ně stejně škodlivé, jako pro člověka.

 

8. Nekonzumujte plesnivé kompoty, zavařeniny a mošty!

U plesnivých kompotů, džemů a marmelád nestačí odebrat viditelný nárůst plísně lžící, celý obsah sklenice zlikvidujte.  Pokud si připravujete vlastní zavařeniny zkuste se držet zavedených, a hlavně ověřených postupů. Používejte čisté, ve vařící vodě vypláchnuté sklenice. Nepoužívejte víčka opakovaně (raději uzavírejte sklenice novými víčky). Spotřebovávejte k zavařování a výrobě moštu pouze nezávadné suroviny, které před zpracováním důkladně operte pitnou vodou! Vykrájení poškozených a nahnilých částí (např. u jablek) nestačí. I zdravá část po vykrájení může být kontaminována mykotoxiny, např. patulinem či termostabilními spórami plísní. Při zavařování dbejte na dostatečnou teplotu a dobu záhřevu podle typu a charakteru potravin (ovoce, zeleniny, masa, hub apod.).

!!! Zdravotním nebezpečím může být u plesnivých kompotů a zeleninových konzerv otrava botulotoxinem. Plísně snižují kyselost potraviny v místě svého růstu a v případě, že se zde současně vyskytují i spóry bakterie Clostridium botulinum, dojde k jejich vyklíčení a tvorbě botulotoxinu.

Jediným důkazem zdravotní nezávadnosti potravin podezřelých ze zaplesnivění, je provedení jejich analytického vyšetření na obsah mykotoxinů v laboratoři. Cena takového vyšetření však mnohonásobně převyšuje ekonomickou ztrátu, kterou utrpíte likvidací plesnivých potravin.

 

plesniva-marmelada

9. Dodržujte základní hygienická pravidla při manipulaci s potravinami.

Před manipulací s potravinami si vždy důkladně umyjte ruce mýdlem. Nezaměňujte utěrku na nádobí za ručník. Ovoce a zeleninu před krájením a loupáním vždy umyjte.  Potraviny (např. chléb) při použití vyjměte z obalu na dobu nutnou k přípravě jídla – nenechávejte je zbytečně ležet bez obalu na kuchyňské lince. Při přípravě kojenecké mléčné výživy otevřete karton, odeberte suchou odměrkou příslušnou dávku, a pak ho uložte dobře uzavřený zpět na suché místo, např. do spíže. Nenechávejte koření a další trvanlivé potraviny během roku na chatě nebo chalupě v případě, že nezabezpečíte jejich vhodné uchování v suchu, aby nezvlhly. Přebírejte rýži horší jakosti. Odstraňte změněné obilky, zejména žlutooranžové barvy, které mohou obsahovat mykotoxiny, např. citrinin, citreoviridin a luteoskyrin.

 

10. Pravidelně provádějte úklid domácnosti!

Box na chléb a pečivo a podobné nádoby k uchování pečiva vyčistěte jednou týdně a vytřete je octovou vodou. Totéž doporučuji provést s boxy v lednici, ve kterých máte uložené ovoce a zeleninu, sýry s ušlechtilou plísní atd. K preventivnímu ošetření povrchů proti vzniku plísní by měl stačit poměr vody a octu 1-4: 1, dle (znečištění) prostředí.   K dezinfekci povrchů zvolte ale vyšší koncentraci, případně dezinfekční prostředek, který je vhodný pro styk s potravinami. Dezinfekční prostředky pravidelně střídejte, díky tomu zamezíte rozvoji nejen škodlivých mikroorganismů, ale i přítomnosti plísní.  

 

Závěrem...

Pamatujte, že předcházení plesnivění začíná již při nákupu a pokračuje správným skladováním doma. Dodržování těchto 10 rad vám může pomoci minimalizovat ztráty, udržet potraviny kvalitní a nutričně hodnotné. Velký význam má také pravidelný úklid domácnosti, resp. míst a nádob, ve kterých skladujete ovoce, zeleninu a další potraviny podléhající rychlé zkáze. Zdraví  je naše největší bohatství, a správné zacházení s potravinami a pestrý jídelníček  je jedním z kroků k jeho udržení.

 

Pokud se vám tento článek líbil, můžete jej sdílet s přáteli na sociálních sítích.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

25 Comments

  1. fashionflag porn hd k fashionflag.LQ5Sp6dge1L

  2. goodhere Creampie porn vurucutewet.pFcawwsHdGo

  3. ladyandtherose Missionary Style porn backlinkseox.wHFoFe2Qtrr

  4. jenniferroy ザーメンポルノ japanesexxporns.pACyIjBrMKj

  5. ladesbet ਕਮ ਸ਼ਾਟ ਪੋਰਨ ladesinemi.PHYYU4SGGLr

  6. ladesbet 毛深いポルノ ladestinemi.ZMdwu88ngfP

  7. Henryfum says:

    buying from online mexican pharmacy: cmq pharma mexican pharmacy – medication from mexico pharmacy

  8. Henryfum says:

    buying prescription drugs in mexico online: cmq pharma mexican pharmacy – mexican rx online

  9. MichaelDup says:

    mexico drug stores pharmacies: mexican online pharmacies prescription drugs – pharmacies in mexico that ship to usa

  10. Charlesavalt says:

    ed drugs online from canada canadian drugs reliable canadian pharmacy

  11. Davidslels says:

    mexican pharmaceuticals online: mexico pharmacies prescription drugs – mexico pharmacies prescription drugs

  12. MichaelDup says:

    online canadian drugstore: canadian drug pharmacy – onlinepharmaciescanada com

  13. Davidslels says:

    online pharmacy india: top 10 online pharmacy in india – indian pharmacy paypal

  14. Charlesavalt says:

    canadapharmacyonline com canadian pharmacy online canadian pharmacy 365

  15. Davidslels says:

    cheapest online pharmacy india: п»їlegitimate online pharmacies india – reputable indian online pharmacy

  16. MichaelDup says:

    canadian pharmacy store: canada drugs online – canadian pharmacy 365

  17. ThomasAlmog says:

    http://amoxildelivery.pro/# azithromycin amoxicillin

  18. ThomasAlmog says:

    https://doxycyclinedelivery.pro/# doxycycline capsules 40 mg

  19. ThomasAlmog says:

    http://paxloviddelivery.pro/# paxlovid cost without insurance

  20. ThomasAlmog says:

    http://clomiddelivery.pro/# how to get clomid without insurance

  21. ThomasAlmog says:

    http://ciprodelivery.pro/# antibiotics cipro

  22. ThomasAlmog says:
  23. ThomasAlmog says:

    http://clomiddelivery.pro/# can you get clomid

  24. Robertdiuse says:

    cipro for sale: buy cipro no rx – ciprofloxacin over the counter

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *