JÍDLO NA CESTY: Tipy na svačiny a potraviny vhodné na celodenní cestování a výlety.
Polovina letních prázdnin je už sice za námi, ale věřím, že na spoustu z nás ještě čekají nějaká letní dobrodružství. Plánujete vyrazit někam na celodenní výlet či túru, koupaliště, fesťák, na vodu, nebo třeba budete cestovat několik hodin autem? V tom případě by se vám mohlo hodit pár užitečných tipů ohledně výběru a skladování potravin na cestách. Pokud se s jídlem nezachází správně, obzvlášť teď při vysokých venkovních teplotách, můžete si přivést z letních dobrodružství také nepříjemný suvenýr…
Zásada číslo jedna - mytí rukou na cestách
Abyste snížili riziko onemocnění z potravin při cestování, před jídlem a před přípravou jídla si vždy umyjte ruce mýdlem a vodou. Pokud mýdlo a voda nejsou snadno dostupné, můžete použít dezinfekční prostředek na ruce na bázi alkoholu, který obsahuje alespoň 60 % alkoholu.
Čemu se vyvarovat na letních výletech
- Nenechávejte potraviny podléhající rychlé zkáze ležet na přímém slunci. Rovněž byste snadno kazící se potraviny měli ideálně sníst max. do 2 hodin od přípravy (vytažení z lednice). V případě, že se venkovní teplota pohybuje nad 30 °C, zkonzumujte tyto potraviny do 1 hodiny.
- Předpřipravené pokrmy uchovávejte při správné teplotě: Chlazená jídla by měla být přepravována při nižší teplotě, teplé pokrmy naopak při vyšší teplotě. Bakterie, které mohou způsobit otravu jídlem se nejrychleji rozmnožují při teplotách v rozmezí 5 °C až 60 °C – tzv. nebezpečná zóna. Studená jídla tedy přepravujte v chladícím boxu při teplotě do 5 °C. Horké pokrmy udržujte při přepravě stále nad teplotou 60 °C.
- Pozor na krájený meloun a okurky: Ovocné svačinky ve formě krájeného ovoce a zeleniny jsou velmi vítaným zpestřením na výletech. Ne všechny druhy plodů jsou však vhodné- ideální jsou tvrdší druhy, které při vyšších teplotách tolik netrpí. Pozor tedy na krájené okurky a melouny. Pokud je nakrájíte na kousky, měli byste je zkonzumovat co nejdříve, max. do 2-4 hodin. Oba druhy totiž obsahují vysoké množství vody a nemají nízké pH. Jejich prostředí není dostatečně kyselé na to, aby zabránilo množení škodlivých mikroorganismů.
- Co si k jídlu raději nebrat: Potraviny, které se rychle kazí – musí být uchovávány při nízkých teplotách, mají vyšší obsah vody… jako např. majonézy, šunky a měkké salámy, syrové maso (i ryby), syrová vejce.
Jaké potraviny si sebou zabalit na celodenní výlet?
Ideálně si na několikadenní cestování zabalte suché, trvanlivé balené potraviny, které nemusí být skladovány při nízké teplotě.
- Kusové ovoce a zelenina,
- sladké i slané pečivo, koláče, buchty..
- müsli a proteinové tyčinky, sušenky,
- sterilovaná hotová jídla, saláty, luštěniny,
- mrazem či teplem sušené ovoce, ořechy, maso,
- trvanlivé luštěninové a zeleninové pomazánky, masové a rybí paštiky,
- ovocné, zeleninové, cereální ,,kapsičky“.
Slané a sladké pečivo

Co k pečivu?

Trvanlivá hotová jídla

Svačiny na výlety

Jídlo pro malé děti na výlety a cestování

Jaké další jídlo je vhodné na cesty?
Můžete si také připravit nějaké obložené pečivo s sebou, které vám na pár hodin vydrží i v teplých letních měsících. Doporučuji však sníst vždy co nejdříve – do 4 hodin mimo lednici. Čím můžete pečivo naplnit?
- Pečeným libovým masem, trvanlivým salámem, vejcem vařeným natvrdo, tvrdým sýrem;
- luštěninovou pomazánkou, tofu, uzeným tempehem;
- skvělé jsou také zapečené toasty/pečivo, které díky tepelné úpravě budou mít o něco delší trvanlivost, do zapečeného pečiva klidně dejte i libovou šunku;
- k pečivu si můžete také vzít kysané mléčné výrobky – kefír, acidofilní mléko, kyška apod. I v teple vydrží pár hodin bez újmy.
Pokud se vám tento článek líbil, můžete jej sdílet s přáteli na sociálních sítích.

Michaela Smolková
Autorka článku, Ing. Michaela Smolková, specialistka na kvalitu potravin a výživu.
Vystudovala obor Chemie a technologie potravin na UTB ve Zlíně. Od roku 2011 pracuje v potravinářství v oblasti vývoje, zajištění bezpečnosti a kvality potravin. Od roku 2021 se také věnuje vzdělávání veřejnosti v preventivní výživě a výběru kvalitních potravin.