Kvalita potravin a výživa & recepty na každý den

MÁSLO: Na co si dát pozor při nákupu a skladování másla?

Tradiční lahůdka plné mléčné chuti je součástí našich jídelníčků už po staletí. Kdo z nás by odolal máslu s čerstvým křupavým pečivem, nebo koláči s rozpuštěným máslem? Víte však, podle čeho v obchodě vybrat to nejlepší máslo, jak máslo správně skladovat, aby vydrželo co nejdéle čerstvé?

Jak poznat kvalitní máslo?

Máslo patří k výrobkům, jehož složení legislativa přesně definuje. Aby výrobek mohl nést označení   ,,máslo“, musí obsahovat mléčný tuk v rozmezí 80 % – 90 %, max. 16 % vody a max. 2 % jiných pevných složek (laktóza, bílkoviny, soli, vitamíny aj.). Ve složení másla pak najdete jen – mléko nebo smetanu a případně mlékařské kultury.

Do másla se nesmí přidávat žádné emulgátory, rostlinné oleje a tuky, ani jiné přídatné látky – pouze v omezené míře karoteny. Platí pro všechny země v EU. Víte, že na českém trhu najdete několik druhů másel?

Jaká másla se nejčastěji prodávají v ČR?

„Čerstvé máslo“ – S tímto druhem másla se setkáte pravděpodobně jen v ČR a velmi zřídka. Tento typ másla totiž nesmí být starší než 20 dní od data výroby. Což není z ekonomického a praktického hlediska pro obchodní řetězce a výrobce příliš ideální. Proto v chladících boxech najdeme většinou ,,máslo“ s delší trvanlivostí.

čerstvé máslo

„Máslo a tradiční máslo“ – výrobek stloukaný z mléka či přímo smetany. Má smetanově mléčnou (sladkou) chuť a vůni. Trvanlivost zpravidla okolo 60 dní. Klasické máslo, které máme pravděpodobně všichni.

máslo

BIO máslo – suroviny tedy máslo/smetana na výrobu tohoto másla musí pocházet z ekologického zemědělství s platným certifikátem.

Farmářské máslo – musí splňovat požadavky ,,másla“ ale označení ,,farmářské“ je čistě obchodní název. Toto máslo nemusí tedy pocházet od menších lokálních farmářů, jak byste se mohli domnívat.

Selské máslo – rovněž není legislativou definováno, ale obecně se toto označení používá pro másla vyráběná v malých výrobnách.  Nicméně nemusí.

farmářské máslo

Máslo se smetanovým zákysem – másla obsahující alespoň 75 % mléčného tuku. Vyrábí se z másla, ke kterému se poté přidá zakysaná smetana nebo mléko s mlékařskými kulturami.

Jemně nakyslé máslo – nejčastěji másla z dovozu ( Polsko, Německo, Rakousko, Polsko…), která jsou vyráběná speciální technologií NIZO. Tato másla mají lehce nakyslou chuť, po vytažení z lednice je máslo ihned roztíratelné. Musí obsahovat min. 82 % mléčného tuku.

,,Stolní máslo“ – je z mrazírenských zásob  státních hmotných rezerv. Takové máslo obvykle nenajdete na pultech obchodů. Po vyskladnění se spíš udá v gastronomii a pekárnách. Případně by bylo na obalu bylo uvedeno, že se jedná o stolní máslo a byl by také uveden datum výroby.  Zásoby ze státních hmotných rezerv se musí pravidelně obměňovat. Máslo je tu mrazírensky skladováno a průběžně kontrolováno minimálně rok, maximálně ale dva roky. Pozor však na levná másla z dovozu, kde je vyšší pravděpodobnost, že takový výrobek byl skladován i v mrazírnách – proto sledujte na etiketách nejen obsah tuku, ale i případně datum výroby.

 

Na co si dát pozor při nákupu másla?

Při nákupu másla sledujte na obalu především podíl MLÉČNÉHO tuku a také jeho název. Abyste třeba omylem ve spěchu nekoupili směsný tuk.

Máslo musí mít ve složení pouze mléko nebo smetanu, případně mlékařské kultury. Na obalu hledejte vždy slovo MÁSLO.

 

roztíratelný tuk
náhrada másla

Skladování másla

Nesolaná a smetanová/ šlehaná másla ideálně skladujte vždy v lednici a v původním balení. Máslo neskladujte ve dveřích chladničky, ale raději v nejchladnějším prostoru – zádní část, střední police.  Pokud chcete mít máslo změklé, vyjměte ho z chladničky 30-60 minut před použitím, aby mělo hladkou, roztíratelnou konzistenci.

 

skladování másla

Pokud necháte máslo venku, rychleji dochází k chemickým reakcím – k rozkladu tuků – máslo žlukne a ztrácí svou svěží chuť a vůni, v neposlední řadě dochází ke snížení nutriční hodnoty másla. Tyto procesy urychluje světlo, vzduch a teplota.   Proto, pokud chcete máslo skladovat mimo lednici, uložte ho do vzduchotěsné nádoby (máslenky) na maximálně 2 dny (v chladnějších prostorách může teoreticky vydržet i déle). V lednici při teplotě 6 °C vám máslo vydrží 3 měsíce.

 

Solené máslo můžete mimo lednici skladovat i několik dní. Obsah soli pomáhá udržet máslo déle čerstvé i mimo lednici. Pozor po změknutí by se solené máslo mělo spotřebovat do jednoho týdne, uchovávejte rovněž ve vzduchotěsné nádobě.

 

Jak správně zamrazit doma máslo

K zamražení použijte vždy čerstvé máslo. V mrazáku ho dávejte do místa s teplotou minimálně -18 °C. Uložte ho někam, kde nebude vystaveno častému otevírání dvířek a tím i velkým teplotním výkyvům. Tímto způsobem můžete máslo skladovat několik měsíců, uvádí se až 1 rok. Až jej budete chtít použít, mrazené máslo poté nechejte povolit v lednici, poté můžete klasicky použít. Rozmrazené máslo znovu nezamrazujte!

 

Proč jsou některá másla drobivá, nebo naopak mazlavá?

Pokud je máslo příliš tvrdé, krátké, drobivé, může to být také způsobeno tím, že pro výrobu másla byla použita tzv. zimní smetana – dojnice jsou krmeny v zimě suchým krmivem, díky tomu může mléko obsahovat vyšší množství kyseliny palmitové. Na konzistenci másla může mít vliv také   obsah vody. Čím méně vody výrobce do másla přidává, tím tvrdší po vyjmutí z lednice bude. Pevnost a konzistenci ale může ovlivnit i způsob výroby (NIZO technologie vs. české máslo, pasterace smetany, nízká teplota při stloukání smetany, lití do forem atd.).

Pokud je naopak máslo nezvykle měkké, mazlavé, příčina může být v tom, že nebyla smetana před stloukáním dostatečně vychlazená a stloukala se při vysoké teplotě. Zde také může hrát roli rovněž krmivo dojnic (čerstvá tráva), kdy v létě mléko může obsahovat vyšší množství  kyseliny olejové. Dále másla vyráběná technologií NIZO mají roztíratelnou konzistenci.

Proč jsou některá másla více žlutá?

Odstín másla často souvisí s krmivem dojnic, od nichž bylo mléko požito na  výrobu másla. V době zeleného krmení (v létě) je máslo žlutější (obsahuje více karotenu), v zimním období je naopak spíše bílé. Nebarvené máslo má přirozeně smetanově lehce nažloutlou barvu. Jestliže je výrazně žluté, mohlo být dobarvené. Smetana se může v omezeném množství přibarvit přírodním barvivem – např. karoteny. Tuto informaci najdete vždy na obalu.

 

Jak by mělo správně chutnat a vonět máslo?

Kvalitní máslo by mělo mít lehce nasládlou a příjemnou mléčnou chuť a vůni. Případně lehce nakyslou chuť pokud se jedná o másla s přídavkem zakysanky, či bylo během výrobního procesu využito mlékařských kultur.

Chuť másla je ve velké míře ovlivněna druhem krmení dojnic, které může být nekvalitní, mléku tím chuťově škodí. Dále má na chuť vliv např. nevhodná opotřebovanost výrobního zařízení (kovová chuť) a kvalita mléka. Pokud je mléko méně kvalitní, pak může mít máslo nahořklou, zatuchlou, žluklou chuť.

Jestliže má máslo nezvykle žlutou barvu na povrchu i pod odkrojení a k tomu nepříjemně zapáchá, může být máslo žluklé. Žluklé máslo poznáte podle natrpklé chuti a nepříjemnému zápachu.

Rozdílnou chuť můžete také někdy pozorovat u bio másla.  Mléko používané na výrobu bio másla pochází od krav, které mají výběh na pastvu, mají dostatek vlastního, nebo regionálního sena. Nejvýraznější rozdíly v chuti mléka těchto dojnic bude především v letních měsících.

 

Pokud se vám tento článek líbil, můžete jej sdílet s přáteli na sociálních sítích.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

ZDROJE:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/ALL/?uri=celex%3A32013R1308

https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2019-274

https://www.statefoodsafety.com/Resources/Resources/an-age-old-debate-can-you-leave-butter-out

Označování tuků

https://www.akademiekvality.cz/clanek/druhy-masel-u-nas

https://bezpecnostpotravin.cz/kategorie/biopotraviny-bio/

https://iam.dioe.at/frage-des-monats/warum-heisst-die-teebutter-teebutter

Úvodní foto: Canva fotobanka

 

24 Comments

  1. fashionflag new porn hd 4k fashionflag.u5QMCyCZkhh

  2. goodhere Shemale porn vurucutewet.0R6paOfYTLL

  3. ladyandtherose Missionary Style porn backlinkseox.bmaR9XJWebr

  4. jenniferroy 男の自慰行為ポルノ japanesexxporns.ll9jRdD7ofy

  5. ladesbet ਛੋਟੇ ਚੂਚੇ ਪੋਰਨ ladesinemi.kLA1DGvm4Ml

  6. ladesbet 面白いセックスポルノ ladestinemi.nXwUgYjnhQo

  7. Magnificent beat I would like to apprentice while you amend your site how can i subscribe for a blog web site The account helped me a acceptable deal I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright clear idea

  8. StephenDroca says:

    buying prescription drugs in mexico online: cmq pharma mexican pharmacy – buying prescription drugs in mexico online

  9. Henryfum says:

    mexico pharmacies prescription drugs: cmq mexican pharmacy online – mexican mail order pharmacies

  10. MichaelDup says:

    mexico pharmacies prescription drugs: mexican rx online – mexican pharmacy

  11. Davidslels says:

    Online medicine order: indian pharmacy paypal – online pharmacy india

  12. Charlesavalt says:

    reputable indian online pharmacy Online medicine order indian pharmacies safe

  13. Davidslels says:

    safe canadian pharmacy: canadian pharmacy store – maple leaf pharmacy in canada

  14. Davidslels says:

    best online pharmacies in mexico: best online pharmacies in mexico – pharmacies in mexico that ship to usa

  15. ThomasAlmog says:
  16. ThomasAlmog says:

    https://amoxildelivery.pro/# buy cheap amoxicillin

  17. ThomasAlmog says:

    http://amoxildelivery.pro/# buy amoxicillin 250mg

  18. ThomasAlmog says:

    https://amoxildelivery.pro/# medicine amoxicillin 500mg

  19. ThomasAlmog says:

    https://paxloviddelivery.pro/# Paxlovid over the counter

  20. ThomasAlmog says:

    https://amoxildelivery.pro/# amoxicillin 500mg capsules antibiotic

  21. ThomasAlmog says:

    https://ciprodelivery.pro/# cipro ciprofloxacin

  22. ThomasAlmog says:

    http://ciprodelivery.pro/# buy ciprofloxacin

  23. Robertdiuse says:

    buy cipro online: buy cipro without rx – ciprofloxacin order online

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *