Kvalita potravin a výživa & recepty na každý den

PROČ NEOMÝVAT SYROVÉ MASO? Tipy na bezpečné vaření.

Je bezpečné maso před vařením neomývat? Zatímco někteří zastávají názor, že oplachováním masa odstraníme potenciálně škodlivé bakterie, odborníci na bezpečnost a hygienu potravin přicházejí s jinými doporučeními. Dnes se podíváme na nejnovější poznatky týkajících se zdraví v souvislosti s přípravou syrového masa. Přidávám také tipy, jak správně syrové maso skladovat a jak jej bezpečně připravovat.

Je neomyté syrové maso bezpečné?

K omývání masa není žádný důvod, všechny škodlivé bakterie na povrchu masa se spolehlivě zlikvidují dostatečnou tepelnou úpravou.  Dostatečná tepelná úprava znamená, že bude maso dostatečně propečené či provařené a uvnitř nebude obsahovat žádné syrové části. Tedy, aby vnitřní teplota (v jádře masa) dosáhla 75 °C.

mýt syrové maso

Proč neomývat syrové maso?

Možná jste už i vy slyšeli o tom, že omytím masa odstraníte z jeho povrchu bakterie a maso bude pak bezpečnější. Jenže, oplachováním masa pod proudem vody, můžete bakterie rozstříkat do okolí, a to až do vzdálenosti několika desítek centimetrů (některé zdroje uvádí až do výšky 80 cm). Škodlivé bakterie se vám tak mohou snadno dostat z dřezu na nádobí či potraviny v okolí. Tím si můžete způsobit docela velké nepříjemnosti (zvracení, bolest břicha, průjmy).

Voda je totiž velmi dobrým nosičem bakterií, které se takhle mohou při pokojové teplotě velmi rychle množit.

Obzvlášť rizikové je pak maso drůbeží, které je nejčastějším původcem alimentárních onemocnění –  lidské kampylobakteriózy a salmonely.

Z těchto důvodů se mytí syrového masa před tepelnou úpravou nedoporučuje.

 

Co když maso obsahuje krev, nečistoty, úlomky kostí?

bakterie mytí masa

JAK SPRÁVNĚ POSTUPOVAT PŘI MYTÍ SYROVÉHO MASA?

Na úvod bych ráda zmínila, že maso silně znečištěné krví, úlomky kostí apod. NEMÁ na pultech řezníků a obchodních řetězců, co dělat. Pokud se vám však stalo, že jste neměli šťastnou ruku a koupili nedopatřením takto znehodnocené maso, bude jej potřeba před zpracováním očistit.

 

  • Plochu, kde plánujete syrové maso očistit (dřez, kuchyňská linka aj. ), před přípravou vykliďte. V blízkosti syrového masa by nemělo být žádné nádobí, potraviny, sklenice s nápoji..
  • Syrové maso otřete od nečistot papírovou utěrkou, případně syrové maso vložte do nádoby s vodou a opatrně opláchněte. Nikdy syrové maso neomývejte proudem tekoucí vody.
  • Omyté maso ihned tepelně opracujte – dejte péct, uvařte. Syrové vodou omyté maso neskladujte v lednici!
  • Pokud jste použili na mytí syrového masa jiné nádoby, poté je důkladně omyjte saponátem případně dezinfekcí. Omyjte také pracovní plochu (a její okolí), na které jste omývali syrové maso.
mytí syrového masa

Na co si dát ještě pozor při přípravě syrového masa?

Abychom dále snížili riziko onemocnění, je také důležité si před přípravou masa důkladně umýt ruce. Zároveň je také nutné si důkladně umýt ruce po manipulaci se syrovým masem a zamezit tak případnému rozšíření škodlivých bakterií třeba na houbičku na nádobí, utěrky, ručníky apod.

Ideálně používejte na přípravu speciálně vyhrazené prkénko. A pokud naklepáváte maso, přikryjte ho potravinářskou folií či sáčkem.

proč neumývat syrové maso

Čím umýt nůž a prkénko po manipulaci se syrovým masem?

Obecně se doporučuje plochy, nádobí omýt mýdlem/saponátem na nádobí a opláchnout (ne proudem) horkou vodou,  pak ještě případně vložit do myčky. Omytí povrchů tímto způsobem by mělo být dostatečně účinné. 

Např. USDA ještě navíc doporučuje pro větší bezpečnost použít dezinfekci. Mýdlo a saponát totiž nezničí 100 % všechny případné patogeny (dezinfekce téměř ano).

Při mytí náčiní a okolních ploch můžete postupovat např. takto: Opatrně náčiní a plochy opláchněte horkou vodou, abyste smyli hrubé nečistoty, poté umyjte saponátem a opláchněte znovu vodou. Nakonec můžete použít dezinfekci a nechat dostatečně dlouho působit (dle doporučení výrobce). Případně můžete ještě použít myčku. Nezapomeňte, pokud plánujete dezinfikovat silně znečištěné a mastné povrchy, je lepší nejprve použít saponát a horkou vodu – až poté dezinfekci. Dezinfekce má vyšší účinnost, pokud se použije na odmaštěné povrchy. Dezinfekcí ideálně ošetřete také dřez a okolní prostory. Pokud používáte na mytí klasickou houbičku, doporučuji ji pak vyhodit.

Ještě dodám, že pokud se rozhodnete pro použití dezinfekce, je důležité koupit takovou, která je vhodná do těchto prostor (vhodné pro povrchy, které přicházejí do kontaktu s potravinami). Najdete nejčastěji pod označení ,,do kuchyně” a většinou tam i výrobce uvádí, že je vhodná k dezinfekci prkýnek, lednice apod. Koupíte i v běžném supermarketu např. Dettol, Sanytol, Frosh , Feel eco…apod…

 

JAK SPRÁVNĚ SKLADOVAT MASO V LEDNICI?

Syrové maso a ryby jsou potraviny nejnáchylnější k rychlé zkáze. Proto je potřebujeme uchovávat v takových podmínkách, kde zůstanou dlouho čerstvé a nezávadné. V lednici je takové místo na spodní poličce (do 5 °C). Je tam nejnižší teplota a zároveň nehrozí, že by případná vytékající šťáva kontaminovala potraviny o poličku níže.

Vhodné je skladovat syrové maso, drůbež, ryby a mořské plody v uzavřené nádobě nebo pevně zabalené, aby se zabránilo kontaminaci ostatních potravin syrovými šťávami.

skladování masa

Pokud se vám článek líbil, můžete jej sdílet s přáteli na sociálních sítích.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Picture of Michaela Smolková

Michaela Smolková

Autorka článku, Ing. Michaela Smolková, specialistka na kvalitu potravin a výživu.
Vystudovala obor Chemie a technologie potravin na UTB ve Zlíně. Od roku 2011 pracuje v potravinářství v oblasti vývoje, zajištění bezpečnosti a kvality potravin. Od roku 2021 se také věnuje vzdělávání veřejnosti v preventivní výživě a výběru kvalitních potravin.

5 Comments

  1. Kadıköy elektrikçi olarak kadıköy ilçesine yakın bir konumdayız. Hizmetlerimizi en iyi ekipmanlar ile en uygun fiyatlara yapıyoruz Kadıköy Elektrik Ustası. Kadıköy merkez ve kadıköyün bütün mahallerine profosyonel hizmet kalitesi ile hizmet veriyoruz. https://kansabook.com/ustaelektrikci

  2. Şişli elektrik zemin aydınlatması Şişli’de avize montajı hizmeti, evlerin veya iş yerlerinin dekorasyonunu tamamlamak için önemlidir. Profesyonel elektrikçiler, çeşitli avizelerin montajını hızlı ve güvenilir bir şekilde gerçekleştirirler. Müşterilerin tercihlerine ve mekanın gereksinimlerine uygun olarak avize montajı yaparak estetik bir görünüm elde edilmesini sağlarlar. https://barauditoriump2.com/?p=51145

  3. I think, that you are mistaken. I can defend the position. Write to me in PM, we will discuss.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *