PROČ JÍST RYBY? Jaké jíst druhy ryb a v jakém množství?
Ryby patří mezi potraviny, které nám nabízejí velké množství benefitů. Ryby jsou zdrojem kvalitních bílkovin, jódu, minerálních látek – draslík, selen, vitamínů – A a D, B. Tučné ryby (losos, makrela, sardinka, sleď) a také třeba tolik oblíbený tuňák jsou navíc dobrým zdrojem omega-3 nenasycených mastných kyselin, které si v našem těle nedokážeme ,,vyrobit“, a proto je musíme přijímat potravou. Omega-3 mastné kyseliny snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění, snižují hladinu cholesterolu v krvi a proto mají příznivé účinky na naše zdraví.
Kolik ryb týdně jíst?
Dle odborníků na výživu bychom měli sníst 17 kg ryb za rok/os.
Což odpovídá 2-3 porce ryb týdně (370 – 400 g)
1 porce = 120 – 150 g.
V České republice je spotřeba ryb o dost nižší, dlouhodobě se drží spotřeba na hodnotě kolem 5 kg ryb na osobu za rok. Kdy z tohoto množství sníme sladkovodních ryb kolem 1,3 kg na osobu ročně.
Kolik ryb by měly jíst děti?
Dětem se doporučují také 2 porce ryb týdně. Ovšem dětské porce jsou menší. Orientační velikosti porce dle věku:
1-3 roky – 30 g
4 – 7 let – 60 g
8 – 10 let – 90 g
11 let a straší – 120 g
Vhodné ryby pro děti : ančovičky, makrela, sumeček, tresky, losos, tilápie, hejk, sardinky, pstruzi, tuňák v konzervě, kapr… Celý seznam doporučených druhů ryb pro děti najdete ZDE
Jaké druhy ryb jíst?
Ryby v jídelníčku střídejte, vhodné jsou jak ryby čerstvé, tak mražené. Bez obav také zařaďte konzervy (tuňáky, sardinky, sledě) i nakládané – zavináče.
Dle výživových doporučení bychom měli dát přednost tučnějším rybám, které jsou bohaté na omega-3 MK. Nicméně nejlepší je opět pestrost a střídání různých druhů ryb. Jezte ryby mořské i sladkovodní, tučné i méně tučné.
Jak poznáme, že je ryba kvalitní a čerstvá? A skutečně nám hrozí nějaké nebezpečí v podobě kontaminantů, které ryby obsahují?
Tak o tom zase příště…
Pokud se vám tento článek líbil, můžete jej sdílet s přáteli na sociálních sítích.
Michaela Smolková
Autorka článku, Ing. Michaela Smolková, specialistka na kvalitu potravin a výživu.
Vystudovala obor Chemie a technologie potravin na UTB ve Zlíně. Od roku 2011 pracuje v potravinářství v oblasti vývoje, zajištění bezpečnosti a kvality potravin. Od roku 2021 se také věnuje vzdělávání veřejnosti v preventivní výživě a výběru kvalitních potravin.
4 Comments
Казино с выводом на Киви
Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks!
Бездепозитный бонус казино список
I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article.